Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Tiszta szívvel, tiszta forrásból


Feleség, anya, egy jótékonysági szervezet vezetője, a közéleti szereplő felesége – sokféle szerep, amelyek között egy nőnek nőnek kell maradnia, hogy férje is nőként tekintsen rá – mondta el dr. Lázárné Megyeri Zita az Emlékpont Közéleti Pont előadássorozatának előadásán.


A Tiszta szívvel, tiszta forrásból címmel megrendezett esten az Emlékpont vezetője, Blazovich Péter, és Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanárának moderálása mellett vallott életéről, a női szerepekről, családjáról és az általa vezetett Tiszta Szívvel Alapítvány működéséről dr. Lázár János felesége, aki azt est végén elmondta: örül annak, hogy sokan kíváncsiak voltak nem csak a politikus-feleségre, de Megyeri Zitára is.


A bölcsőtől, Mindszenttől...


Megyeri Zita Mindszenten született 1977. október 5-én, s mint elmondta, problémamentes születés volt az ő születése: édesanyja délután még a szamócát ültette, és este megszületett a kis Zita. Első gyermekként és első unkaként látta meg a napvilágot, a család elhalmozta szeretetével, amely – mint azt most már saját gyermekei példáján is látja -, csak az első szülött gyermek kiváltsága.


Szép gyermekkora volt, apás lány volt, bár apját szigorú, kemény embernek tartja, mégis neki köszönheti azt amit az életben elért –vallott Megyeri Zita, aki viszont anyaként saját édesanyját tartja példaképének. Sokat kapott Mindszenttől, a strandtól, amely még ma is a legjobb pihentető, ha ideje jut a partra lebiciklizni. Édesapjával sokat járták közösen a természetet, akinek eredeti végzettsége halász lévén jól ismerte azt.


Finom ételek, jó programok – így emlékezett vissza a bölcsődére, amelynek akkor hatalmasnak tűnő udvara mára összezsugorodott: az emlékezet viszonylagosságát a néhány éve tett látogatás igazította a felnőtt ember arányaihoz. A vászonra vetített fotók között feltárult a Tiszapart, a család pillanatai, a testvérek: Erna és Gyuszi, valamint a kiskakas jelmezbe öltözött kislány, Zita, amint a fél krajcárt kutatja – igen, már akkor megnyilvánult a színpad szeretete – jegyezte meg a beszélgetőtárs, a későbbi színpadvezető, Simon Ferenc.


Tanárok és példaképek


A Mindszenti Központi Általános Iskola fiús frizurát és példaképnek tekintett tanárokat hozott Megyeri Zita életébe, aki ezt követően felvételizett a mezőberényi kéttannyelvű gimnáziumba, eredményesen. Az első év nyelvi előkészítő osztályában heti húsz órában tanulták a német nyelvet, és Zita nehezen viselte az otthontól, a családtól való távolságot – minden vasárnap könnyes szemmel szállt fel a Berénybe induló vonatra -, és elhatározta, hogy közelebbi középiskolát választ. Felvételi nélkül várták a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos osztályába, ő azonban a Bethlen mellett döntött, bár csak felvételi után fogadta be az alma mater. Pedig a felvételéire is kalandos út vezetett: a havazás miatt a Mezőberényből késve induló vonat helyett – a szülői tiltások ellenére – stoppal érkezett Békéscsabára, hogy onnan a felvételire Vásárhelyre érjen – de sikerült. Sikerült elérni a vonatot, és persze, a felvételi is.


- Jó közösség, remek tanárok – így jellemezte új iskoláját Megyeri Zita, akiben osztályfőnöke, Sisák Gábor, és a matematikát oktató Lakatos Tóth István, a mások számára a szigora miatt félelmet ébresztő tanára hatására egyre erősödött az elhatározás: ő maga is pedagógus lesz.


Színpad és szerelem


Az irodalmi színpad számos meghatározó élménnyel ajándékozta meg a gimnazista Zitát. Mindjárt az első évben Cyrano monológjával jelentkezett a gimnáziumi irodalmi színpad felvételijére. Szabad volt a pálya, az előző társaság nagy részét adó csapat a nyár kezdetén elballagott, így egy teljesen új társulat alakult meg Simon Ferenc tanár úr szárnyai alatt. Az irodalmi színpados lét több volt, mint egyszerű szakkör: életformát jelentett a gimnázium falai között. Szabadságot, több lehetőséget, nagyobb toleranciát a tanárok részéről, viszont a színpadvezető szigorát abból is tudhatták, amely szinte jelmondatként hangzott el: tanulni kell, de színpadi próbára jönni kötelező. A társulat tagjai között – akik pénteken, az iskola végeztével nem hazafelé, vagy épp a mindszenti buszra szaladta, hanem a könyvtárba indultak, hogy az olvasópróbákon, majd a próbákon tökéletesítsék az előadások anyagát.


Minden előadás után közös vacsorán értékelték a színpadosok a történteket, ilyenkor nem volt könnyű elhagyni egymás társaságát. Történt egyszer, hogy egy ilyen vacsorára a színpad vezetője meghívta a korábbi évek színpadosait is, akik között egy magas fiatalember felfigyelt arra, hogy az előadáson szereplő csinos barna lány ananászlevet rendel. Lázár János úgy gondolta, nem lehet akárki, nem lehet hétköznapi személyiség, aki ananászlevet kér…


A diákszínpadnak köszönhetik egymást, ez egy igazi diákszerelem volt, és az is a mai napig – vallotta Megyeri Zita, aki szerint a sors nem véletlenül vezérelte haza Mezőberényből. Testvéreivel sokszor utaztak a Balatonra, és ma sem érti, hogyan fért a kis piros Marutiba annyi ruha, élelem, meg más holmi, amennyivel egy-két hétre önellátó módon nekivágtak úgy, hogy négyen ültek a kisautóban.


PHD helyett család


A távolságtól való tartás miatt döntött Zita Debrecen és Pest helyett a Szegedi Tudományegyetem mellett, ahol a német és a magyar szak mellett a matematikából is eredményesen felvételizett, azonban „csak” a két humán tárgyat vitte végig, a harmadik szakér már tandíjat kért az oktatás akkori rendszere. Remek tanárok segítették a tudás elsajátításában, szakdolgozatát a nyelv ökonómiájából, azaz a nyelv gazdaságosságra törekvéséből írta, és akkor még úgy gondolta, hogy a doktori fokozatot is elvégzi – fel is vették, de a PHD helyett jött a család…


2002. augusztus 10-én házasodtak össze Jánossal. Mindszenten esüdtek a templomban, a polgári szertartást még előző napon, pénteken rendezték szűk körben, Vásárhelyen. Zuhogott az eső - emlékezett vissza Zita a pénteki napra -, amely azonban a német néphit szerint jót jelent, szerencsés az a házasság, amely napján az égiek megnyitják csatornáikat.


Boldizsár 2004-ben érkezett 2800 grammal, keresztanyja Zita nővére, Erna lett, míg a keresztapaságot János unokatestvére, Antal István vállalta magára. Zsigmond Bertalan 2009. márciusban követte bátyját, és nagyon jó testvérek – állítja a büszke anyuka, ha Boldi még alszik, amikor Berti felkel, Berti az, aki Boldit ébreszti – avatta be a Lázár család életébe a közönséget Zita asszony.


Nem akartak önkormányzati intézményt óvodaként választani – indokolta a döntést az édesanya, így Boldizsár a Mária Valéria Óvoda Fehér csoportjában kezdte meg az ovis életet Ágika és Mártika óvó nénik felügyelete mellett. Boldi egyébként szeret fotózni, és az esten kivetítésre került fényképek közül is több az ő masinája nyomán rögzült.


Tiszta szívvel a gyerekekért


A Tiszta Szívvel Egyesület fél évtizede alakult, akkor 15 hölgyet kért fel Zita asszony a közös munkálkodásra. Példaként a Rotary női szervezete állt előttük, de az túlon túl bürokratikusnak tűnt, így saját szervezet létrehozása mellett döntöttek. Azóta a csapat létszáma megkétszereződött. Az öt év alatt három játszótér köszönheti születését az egyesületnek, amelynek tagjai minden alkalommal megköszönték azoknak, akik eljöttek a jótékonysági koncertekre, vásároltak a karácsonyi vásárban a tagok készítette ajándékokból, vagy a vállalkozóknak, akik felajánlásaikkal segítették az egyesület céljait, hiszen nélkülük nem jöhettek volna létre azok a célok, amelyek mind a gyerekek javát szolgálják. A célok bővültek: a karácsonyok előtti napok az óvodákban találták az egyesület tagjait, akik készségfejlesztő játékokat vittek ajándékba a kicsiknek, és ha az idő jobbra fordul, folytatódik annak a görkorcsolya- és gördeszka pályának az építése, amely a Hódtóban a nagyobb korosztálynak is sportos, egészséges és vidám elfoglaltságot nyújthat. A tervek szerint június közepén vehetik birtokba a fiatalok az új létesítményeket.


Mi adhat erőt e sok feladat elvégzéséhez? Az elvégzett munka, az elért eredmények motiválnak – jelentette ki dr. Lázárné Megyeri Zita, aki a hétköznapokban inkább „inkognitóban” él férjével és gyerekeivel, és bár akkor, ha az egyesület, így a gyerekek számára szeretne megnyerni támogatót, vagy fellépőt él a „közéletiszereplő-felesége” szerep adta lehetőségeivel, de nem él vissza vele. Sok szerepet teljesít: anya, ha kell, a polgármester felesége – ezt a szerepet is el tudja játszani – állítja az egykori diákszínpados, aki új kihívást fogadott el.


Látóhatáron a Látóhatár


A közeli jövőben indul a Vásárhelyi Látóhatár című lap, amelynek lektoraként érdekes intellektuális élményeket élhetett át. Ennem a munkában – amely a tanításnál rugalmasabb lehetőségeket kínál – megtalálta az élményt, amelyre még a többi szerep és feladat mellett szüksége volt.


Forrás: Promenád – a vidék hírportálja

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket!