Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A szabadág útja: a lengyel Szolidartás mozgalomról nyílik kiállítás az Emlékpontban


Az Európai Unió soros elnöki tisztének Lengyelország részére történő átadásának előestéjén, június 30-án, csütörtökön délután 5 órakor a Szolidaritás mozgalomról, a lengyel nép szabadsághoz vezető útjáról nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A Csongrád Megyei Levéltár által összeállított tablók bemutatják a lengyel nép függetlenségi mozgalmát, azt hogyan is születik a szabadság.


Timothy Garton Ash angol történész immár klasszikusává vált mondása, miszerint „Lengyelországban 10 évig tartott, Magyarországon 10 hónapig, az NDK-ban 10 hétig, Csehszlovákiában pedig 10 napig...” hűen tükrözi a lengyel nép szabadságvágyát, a kommunista rendszer lebontásához vezető rögös, tragikus útját. Az 1980-tól, a Szolidaritás megalakulásától kezdődő évtized során Lengyelország egyenes úton haladt a nemzeti függetlenség felé. A lengyel társadalom képes volt legyőzni kommunista hatalmat, habár a demokratizálódó társadalom szabadságtörekvéseit a pártelit minden eszközzel, megfélemlítéssel, politikai gyilkosságokkal és a hadiállapot kihirdetésével kívánta eltiporni. Végül a lengyel kommunisták, a közeledő gazdasági katasztrófától tartva, az egész szovjet táborban elsőként, tárgyalásba bocsátkoztak az ellenzékkel.Az Emlékpontban nyíló kiállítás számos tablón, korabeli fotón és dokumentumon keresztül kívánja bemutatni a Szolidaritás mozgalom történetét, amelynek kialakulását sokan II. János Pál pápa első, 1979-es lengyelországi látogatásával hoznak összefüggésbe. Az ezt követő sztrájkok eredményének tulajdonítható, hogy az időközben megalakult Szolidaritás szakszervezetet hivatalosan is bejegyezték. Az 1981 decemberében bevezetett hadiállapottal egyidejűleg a szervezetet is betiltották, s csak 1989-ben, az első szabad választások után alakult törvényes politikai párttá. A Szolidaritás mozgalomnak sorsfordító szerepe volt a lengyel politikai élet alakulásában, s egyúttal az egész szocialista táborban végbemenő politikai változások nyitányát is jelentette.


A június 30-i megnyitón köszöntőt mond Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Szolidaritás mozgalomhoz fűződő személyes emlékeit Biernacki Karol megyei levéltárigazagtó idézi fel. Az Emlékpont kiállítása augusztus 14-ig látogatható.