Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Ocskay László százados, az elfelejtett hős


A Holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében. A megemlékezés részeként került bemutatásra az Ocskay László százados, az elfelejtett hős című dokumentumfilm. A vetítést követően az alkotók mondták el a film készítésének körülményeit és történelmi hátterét.


A Magyar Köztársaság Kormánya 2000-ben nyilvánította április 16-át a Holokauszt Magyarországi Emléknapjává. 1944-ben ezen a napon kezdődött el a magyarországi zsidóság gettókba kényszerítése. A Vészkorszak áldozatira emlékezve rendhagyó történelemórákon vettek részt a hódmezővásárhelyi diákok az ország egyetlen vidéki Holokauszt Múzeumában, valamint az Emlékpontban, ahol az embermentő magyar katonatisztről készült filmet tekintették meg.


A megemlékezésen Raguczki Gábor kántor köszöntötte a vendégeket és imát mondott az áldozatokért. Beszédet mondott Dr. Lázár János polgármester, Szita Szabolcs történész, valamint Erdélyi Miklós, a helyi zsidó hitközség ügyvezető elnöke. A vetítést követően Kollarik Tamás, Köbli Norbert, Ocskay Rudolf és Szita Szabolcs mutatták be a film készítésének körülményeit, annak történelmi hátterét, valamint az érdeklődőknek lehetőségük nyílt beszélgetni az alkotókkal.A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni az emberi szellem számára kötelező, elkerülhetetlen kihívás. „A Holokauszt – tapasztalat közvetíthetetlensége, az emlékezet közvetítettsége”. A Holokausztot túlélő nemzedék tanúságtételei kimondatlanul minden alkalommal szembe néztek a kérdéssel, közvetíthetőek-e az elsődleges tapasztalatok. A közvetítést ebben az esetben az elbeszélés emlékezetmunkájának kellett elvégeznie… Aki a Holokausztról elsődleges tanúként beszél, fájdalmas kétségekkel szembesül. Primo Lévié, tapasztalatait utólag hitelesítve minden mondatával azt visszhangozza, „higgyetek nekem, nem hazudok”. A közvetíthetetlenségnek részben oka, részben következménye az emlékek diszkontinuitása. Ha valóságnak ezúttal az átélés valóságát tekintjük, ami már önmagában is átrendezések, eltolások eredménye, az emlékezés ehhez képest is további átrendezést, restaurálást hajt végre, hiszen a múltat folyamatosan illeszteni kell a jelenhez: az átélőből túlélő lesz. Az emlékezet fikciókat teremt, amelyek nem csupán arra szolgálnak, hogy a közvetíthetetlen tapasztalatokat elbeszéléssé alakítsák, hanem arra is, hogy a diszkontinuitás helyén folytonosságot állítsanak elő. Egyre intenzívebb igény mutatkozik a trauma szüntelenül megújuló elbeszélésére. Úgy tűnik, az emlékezet nyomása nem a történeti teherből fakad, sokkal inkább a Holokauszt utániság tudatából, ami rányitja szemünket az egész világ nyomorúságára. Az emlékezetnek ezt a munkáját már nem a túlélő nemzedék, hanem gyermekeik és unokáik végzik. Az elbeszélés ilyen igényű motivációja ösztönözte a film alkotóit, hogy bemutassák a korszak egyik igaz emberének életmentő tevékenységét, példát mutatva humanizmusról, hazaszeretetről, bátorságról minden nemzedék számára, az emberi kor végső határáig.A vendégeket köszönti:
Raguczki Gábor vallási és kisebbségügyi referens


Beszédet mond:
Dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő
Prof. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze
Dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke


Ocskay László százados, az elfelejtett hős
Színes magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2007


A dokumentumfilm egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hőstettét mutatja be. Ocskay László, a magyar hadsereg századosa, az elfelejtett hős a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten több mint kétezer üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években.


Meghívott vendégek:
Prof. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze
Dr. Kollarik Tamás producer
Ocskay Rudolf forgatókönyvíró, az Ocskay család történelmi hagyatékkezelője
Dr. Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Országos Egyesületének elnöke

Olvassa el a rendezvény sajtóanyagát!


Nézze meg a rendezvényünkön készült képeket!