Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Nemcsak vándoroltak, voltak városaik is!
A középkori nomádok életmódjáról a SZE-EM-ben


Történelemtudás egyetemével kezdődik az új esztendő az Emlékpontban: január 4-én, szerdán délután 5 órától a középkori nomádok életmódjáról tart előadást Kovács Szilvia, a SZTE-BTK Középkori Egyetemes Történeti Tanszék PhD hallgatója, egyetemi tanársegéd.


A nomadizmussal kapcsolatosan számos ókori eredetű toposz él nemcsak a köztudatban, de még a témakörben kevésbé járatos kutatók körében is. Ilyen többek között, hogy a nomád népeknek nincsenek állandó lakhelyeik, városaik, folyamatos fosztogató hadjáratok során szerzett zsákmányokból tartják fenn magukat, mert nem ismerik a földművelést és így tovább. Kovács Szilvia előadásában ismerteti a nomadizmus típusait, illetve bemutatja az ún. eurázsiai vagy lovasnomadizmus jellegzetes vonásait. Kitér arra is, hogy milyen körülmények között alakult ki ez az életmód a Mandzsúriától a Kárpát-medencéig terjedő területen, melyek a gazdasági élet meghatározó elemei, milyenek a lakóhelyek alapvető típusai. Végül az előadás hallgatói megismerhetnek néhányat a különböző nomád népek „városai” közül is, mint például az ivolgai hun komplexumot, a kazár Sarkelt, az ujgur Por Bazsint vagy a mongol Karakorum települését.

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket!