Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Múzeumok Éjszakája


A Múzeumok éjszakáján megnyitják kapuikat a közvélemény által gyakran „unalmasnak és porosnak” titulát múzeumok. Évről évre egyre több intézmény jelentkezik az eseményre és hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyi rejtett kincs és érdekesség lakozik a közgyűjteményekben. Immár nemcsak a muzeális intézmények jelentkeznek a Múzeumok éjszakájára, hanem levéltárak, könyvtárak, egyetemek is. Idén országszerte 218 intézmény 278 helyszínen fog programokat kínálni, köztük az Emlékpont is, ahol ez lesz az ötödik nyitott múzeumi este.


A legkisebb korosztály tagjainak rajzfilmdélutánnal kedveskednek a szervezők; a gyerekek közel két órás válogatást tekinthetnek meg a „szabad világ” és a „keleti blokk” rajzfilmjeiből, országonkénti bontásban. Popey, a tengerész, illetve Tom és Jerry az USA-ból, Rumcájsz, Spejbl és Hurvinek, valamint Moha és Páfrány Csehszlovákiából érkezik a filmvászonra, a lengyel mesefilmeket Lolka és Bolka, a Varászceruza és Pampalini képviseli, de megelevenednek a klasszikus magyar rajzfilmek és szovjet animáció remekei is.


A nosztalgiázni vágyókat egy harmincéves időutazásra várják szombaton este hat órától 1982 júniusába. Az interaktív előadáson kiderül, hogy mennyibe került akkor egy kiló kenyér, mit jelentett egy lottó ötös és melyek voltak a ’80-as évek legmenőbb slágerei, mely mozifilmek „kaszáltak” a kasszáknál? Három évtizeddel ezelőtt feszült, háborús helyzet borzolta a külpolitikai kedélyeket, ugyanis ekkor vívta háborúját Argentína és Nagy-Britannia néhány „kopár szikláért és birkáért”, a Falkland-szigeteknél. Itthon a kulturális irányítás élén történt változás: Aczél György helyett Sarlós István, Pozsgay Imre helyett Köpeczi Béla került a Művelődési Minisztérium élére. Az átlagembereket azonban sokkal jobban izgatta az akkor is tomboló a lottó- és a fociláz. Igaz a nyeremény jóval kisebb volt – a pénzromlást és az akkori életszínvonalat is fegyelembe véve –, viszont a magyar válogatott részt vett a spanyolországi labdarugó világbajnokságon. A világbajnokságok történetének legnagyobb arányú sikerét érte el válogatottunk Salvador ellen: a 10:1-es eredmény azóta is rekord, az egyetlen meccs volt, amikor kétszámjegyű eredmény született.


Az Emlékpont múltidézésén a legvidámabb barakk legjobb poénjai csattannak el este hét órától Hofi Gézától, illetve Markos György, Nádas György és Boncz Géza előadásában, de elhangzik majd Nagy-Bandó András klasszikus Merkúr-levelezése is. A múzeumi este folyamán több alkalommal lesznek tárlatvezetések az Emlékpont Megfigyelt művészet kiállításán.


Program:


16.00-18.00: „Tom és Jerry Lolka és Bolka ellen, avagy Popeye lecsapja Maját, a méhecskét”
Válogatás a „szabad világ” és a „keleti blokk” rajzfilmjeiből
18.00-19.00: „Hogy is volt ez?! Harminc éves időutazás 1982 júniusába”
Interaktív előadáson mutatjuk be, hogy mennyibe került akkor egy kiló kenyér, mit jelentett egy lottó ötös és melyek voltak a ’80-as évek legmenőbb slágerei.
19.00-20.00: Tárlatvezetés a „Megfigyelt Művészet” kiállításon
Bevezetés a helyi művészvilág megfigyelésének történetébe.
20.00-21.00: „A legvidámabb barakk legjobb poénjai”
Válogatás Hofi Géza, a Markos-Nádas duó és a 80-as évek egyéb humoristáinak jeleneteiből.
21.00-22.00: Éjszakai tárlatvezetés a „Megfigyelt Művészet” kiállításon
Tizenkét jó barátnak hitt ember közül hat besúgó volt. Ezek a hálózati személyek egymásról is jelentéseket írtak. - Állambiztonság és művészet a hatvanas években.

Tekintse meg a Múzeumok Éjszakáján készült képeket!