Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Magyarok útja lengyel testvéreinknél


Balassi Bálint, Bem apó, a „Nagy Háború” és más magyar emlékek nyomába indulhatnak egy virtuális délkelet-lengyelországi túrára az érdeklődők Farkas Ferenc középiskolai tanár vezetésével az Emlékpont lengyel témájú időszaki kiállításán. A vetítéssel színesített utibeszámoló az első világháború híres erődjétől, Przemysl-től indul, majd Tarnów városa, Dębno vára és wieliczkai sóbánya érintésével a lengyel királyok városába, Krakkóba vezeti az érdeklődőket.


„Lengyel s magyar két jó barát/Együtt harcol s issza borát” szállóige a „leglengyelebb”-nek tartott folyó, a Visztula partján született. A hiedelmekkel ellentétben Lengyelország földrajzi értelemben sem fekszik tőlünk messze. A lengyelek Magyarok útjának nevezik a Kárpátok-hágóit, ennek gyökerei több mint ezer esztendőre nyúlnak vissza. A Vajkot Istvánná megkeresztelő Adalbert lóháton tette meg ezt a két ország közti utat a 11. században. Ellenirányban errefele menekült saját főurainak haragja elől az Árpád-házzal (színei, mint a lengyeleké: fehér piros) rokoni kapcsolatban álló Bátor Boleszláv és nyert oltalmat Magyarországon - I. Béla királynál. Ezt követően a kétirányú jövés-menés folytatódott végig az egész középkorban: a magyar-lengyel integrációs és kulturális kapcsolatokra példát tucat számra ismerünk az Árpád-háztól az Anjoukon át a Jagellókig, hogy a krakkói egyetemen tanuló magyar diákokról se feledkezzünk meg. Így volt ez a későbbi századok folyamán is: a törökök alól Esztergomot a lengyel Sobieski János vezetésével szabadították fel, II. Rákóczi Ferenc pedig zászlaját lengyel földön bontotta ki. Innen indult Bem apó, majd százezren menekültek a II. világháború kitörésekor Magyarországra.


Koszorúzás Bem József szobránál Tarnowban


A háborúban porig rombolt, de győztesen kikerülő lengyelek ugyanazt kapták jutalmul, mint a vesztes magyarok büntetésül: a kommunizmus közel fél évszázadát. Erről szól az Emlékpont időszaki tárlata: a diktatúra ellen 1956-ban egymás után lázadtak fel előbb Poznanban a lengyelek, majd Budapesten a velük szolidaritást vállaló magyarok „za wasza i za nasza” - a ti ügyetek a mienk alapon.


Hát akkor, ahogy a lengyel mondja: SZEROKIEJ DROGI (jó utat), csapjunk a lovak közé!