Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A kommunizmus áldozataira emlékeznek az Emlékpontban


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján Lázár János polgármester és Dr. Kozma Huba, az ’56-os Történelmi Alapítvány elnöke emlékezik a vörös diktatúra áldozataira az Emlékpontban.


A Magyar Köztársaság Országgyűlése, az 58/2000. (VI. 16.) számú határozata alapján rendelte el a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjának megtartását. A hét folyamán rendhagyó tanórákkal és tematikus tárlatvezetésekkel várja az Emlékpont az iskolai osztályokat, bemutatva azt az elnyomó rendszert, amely tízmilliók haláláért felelős a világon. Maga az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának Szovjetunióba hurcolásához kötődik. Hatvanöt évvel ezelőtt, 1947. február 25-én fogták le a polgári politikust, ami azt bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő Magyarországon (is). Kovács Béla megjárta a kényszermunkatáborok kegyetlen világát. Csak évekkel később, 1955-ben térhetett vissza Magyarországra. Az igazságtalan meghurcoltatás és a fogság megpróbáltatásai következtében 1959-ben 51 évesen hunyt el.


A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 25-én, szombaton délelőtt 11 órától Lázár János, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselője, valamint Dr. Kozma Huba, az ’56-os Alapítvány elnöke emlékezik a vörös diktatúra meghurcoltjaira. Az eseményen verset szaval Zsigmond Anna, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákja. A Városi Vegyeskar Búza András vezényletével közreműködik, zongorán kísér Borsos Annamária Pírma-díjas művésztanár.


Az emléknapon az Emlékpont ingyenesen látogatható, ahol Szétlőtt városok: Poznan-Budapest 1956 címmel a lengyelek és magyarok kommunizmus alatti közös sorsát bemutató időszaki kiállítás is várja az érdeklődőket.

Tekintse meg a megemlékezésen készült képeket!