Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Fél évszázad Isten szolgálatában


Folytatódnak 2012-ben is a Közéleti Pont programjai, melyre jeles és ismert vásárhelyieket hívnak meg egy kötetlen beszélgetésre a közgyűjteménybe. Az idei első közéleti est vendége Bálint Vilmos, a Szent István Templom nyugalmazott papja, akivel Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget.


Bálint Vilmos 1931-ben született Hódmezővásárhelyen. Teológiai tanulmányait a vallásüldözés legsötétebb időszakában, az ötvenes években végezte – elmondása szerint éppen ez vitte annak idején a papi hivatás felé – és 1958. június 18-án szenteltek pappá Szegeden. Több mint fél évszázados lelkipásztori munkája során számos kistelepülésen szolgált a szeged-csanádi egyházmegyében. Egyik legkedvesebb emléke az volt, hogy már a kezdetekben a rengeteg támadás ellenére is sok gyermek részesült vallási oktatásban az ő kezei alatt Mezőkovácsházán és Földeákon. Sőt Gyomaendrődön az ő kezdeményezésére egy új katolikus iskola is létrejött.


A kilencvenes években egy ukrajnai missziót vezetett. E közel tíz éves időszakra nagyon nagy szeretettel gondol vissza, hiszen gyermekkori álma teljesült ezzel. Itt egy cigányiskolában sikerült bevezettetni a hittanórákat, ahol 300 gyermek kapott ezáltal lelki vezetést.


Elmondása szerint éppen a vallásüldözés vitte annak idején a pálya felé, és bár volt idő, amikor azon gondolkodott, hogy külföldre megy a többi paptársával együtt, ma már büszke arra, hogy itthon maradt, annál is inkább, mert Magyarországon érzi magát igazi magyarnak.


Bálint Vilmos atya már régóta foglalkozik az irodalommal, verseket ír és fest. Most éppen egy kiállításon gondolkodik, amelyre több mint ezer európai művészetet bemutató reprodukcióból válogat majd. De mindeközben forgatókönyvet és opera szövegkönyvet is ír, és azt is kutatja, hogyan lehet megkönnyíteni a nyelvtanulást.


Az est folyamán Bálint Vilmos képeiből kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők az Emlékpont előadótermében, a Kertvárosi Katolikus Iskola diákjai pedig az atya verseiből adnak elő. Az „örökifjú” és tevékeny pappal Blazovich Péter, az Emlékpont vezetője beszélget szerdán este hat órától.

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket!