Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Eleven fáklyák üzenete– Jan Palach, Bauer Sándor és Moyzes Márton emlékére


40 évvel ezelőtt, 1969. január 16-án Jan Palach 21 éves filozófia szakos hallgató felgyújtotta magát a prágai Vencel-téren, hogy így tiltakozzon a Varsói Szerződés csapatainak inváziója ellen, valamint tettével felrázza népét és a világ közvéleményének figyelmét a prágai eseményekre irányítsa. Az öngyilkosság hasonló módját a 60-as években számos vietnami buddhista szerzetes választotta a háború elleni tiltakozásul, és a róluk készült felvételek annak idején a világ valamennyi tv-híradójába bekerültek. A prágai diák egy egyetemista csoport tagja volt, amely sorshúzással választotta ki Jan Palach-ot. Mire segítségére siettek, testének nagy része már súlyosan megégett, agóniája 73 órán keresztül tartott. Hosszú ideig tudatánál volt, még értesülhetett arról, hogy tettének mekkora nemzetközi visszhangja lett. Január 19-én hunyt el, temetése hat nappal később volt. . A temetési menetet Prága utcáin óriási tömeg kísérte. A halálát követő sokk különös reakciót váltott ki, sokan követték Palach tettét, köztük magyar fiatalok is.

Jan Palach(1948 -1969)

4 nappal később Bauer Sándor Budapesten, a Nemzeti Múzeum kertjében gyújtotta meg a testére csavart nemzetiszínű zászlót, míg Moyzes Márton 1970-ben Erdélyben, a brassói pártház előtt választotta az önkéntes máglyahalált.


Az évfordulóhoz kapcsolódóan mutatják be az Emlékpont Múzeumban Donáth Péter „J. P. [Jan Palach] emlékezetére˝ című festményét. A művész 1969-ben készítette el művét, a politikai mementó gyanánt létrejött tűzvörös-gyászfekete alkotást a Kádár-korszak egy hivatalos kiállításán is bemutathatták. A kiállítás helyszíni, nyilvános vitáján egy férfi, nyilvánvalóan provokatív céllal, megkérdezte a művészt: ki az a J.P.? Mire Donáth széles mosollyal a kérdező felé fordulva válaszolt: ˝Janus Pannonius˝ – noha mindenki tudta, hogy a J.P. monogram a hős Jan Palach-ot takarja.


Donáth Péter: J. P. emlékezetére című alkotása (1969)

A „J. P. emlékezete˝-festményt Gulyás Gyula filmrendező mutatja be az érdeklődőknek. Ezt követően vetítik le a filmrendező „Idézés Jan Palach emlékezetére˝ című dokumentumfilmjét. Azt est meghívott vendégével Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget.

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket!