Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Barangolás a déli végeken


Farkas Ferenc középiskolai tanár vezetésével képzeletbeli túrára indulhatnak az érdeklődők az Emlékpontból a Délvidékre: Hódmezővásárhely testvértelepülésére Torontálvásárhelyre, illetve a Duna menti végvárakhoz. A vetítéssel színesített utibeszámolón Nándorfehérvárra és Péterváradra, a Duna Gibraltárjához, valamint Szendrő és Galambóc várán keresztül egészen a Vaskapuig is „eljuthatnak” az előadás résztvevői.


Torontálvásárhely: az alpító ősök emléktáblája
(Fotó: Lőkös Sándorné)


A túra első állomása Torontálvásárhelyen lesz. A Nagybecskerek és Belgrád között fekvő néptelen vidékre 1794-ben a bécsi kincstár tiszavidéki református magyarokat telepített. Hódmezővásárhelyről, Makóról, Szentesről és Gyomáról 214 család közel 1200 lélekkel érkezett a mai Debelyacsára. A magyarlakta település szoros kapcsolatokat ápol „anyavárosával”, Hódmezővásárhellyel. A településen élő magyarokat mind 1848-49-ben, mind 1944-45-ben súlyos atrocitások érték a bevonuló szerbek által: ifj. Gachal Jánost, a falu református lelkészét ’45-ben agyonverték a titóisták.


Galambóc, a Vaskapu bejáratánál
(Fotó: Lőkös Sándorné)


A várak sorát a híres ostrom helyszíne, Nándorfehérvár nyitja. A mai Belgrád erősségénél Hunyadi János állította meg 1456-ban a százezer fős oszmán sereget. A keresztény világot a déli harangszó a mai napig emlékezeti a diadalra. A Duna mentén továbbhaladva Szendrő vára érdemel egy megállást. Az erődítmény ostrománál vesztette életét Kinizsi Pál 1494-ben. Galambóc várának festő romjai a Duna jobb partján, közvetlenül a Vaskapu bejáratánál állnak. A török már a 14 században ostromolta, majd az 1400-as évek végétől két évszázadon keresztül oszmán kézen volt. Látványa különösen a Duna felöl impozáns.

Pétervárad: a híres „fordított” óratorony
(Fotó: Lőkös Sándorné)


Végül az Újvidékkel szemben fekvő, a szerémségi Péterváradra vezet a képzeletbeli túra. A Duna jobb partján álló várat Mária Terézia idején fejlesztették a Duna Gibraltárjának is nevezett erődítménnyé. Egyedülálló alagútrendszerének hossza 16 km.

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket

Járja be Ön is a kirándulás helyszíneit!