Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Zenés barangolás a rock and roll gyökereihez


Az 1950-es évek elejére, a rock and roll gyökereihez nyúl vissza zenés múltidézésében Diviki Sándor zenész, újságíró az Emlékpont kávézójában. Az ősfelvételekkel illusztrált beszélgetésen betekintést nyújt abba az időszakba, melynek sztárjai többek között Little Richard, Buddy Holly és Johnny Cash voltak.


A rock ’n’ roll ismert számai csendülnek fel olyan előadóktól, akiket nálunk alig ismernek. Az autentikus dallamok kissé „furán” hangozhatnak country, combo (fúvós és énekes) vagy boogie-woogie stílusban, de a korszak zenéjét elsőkézből ismerő Diviki Sándor azt kívánja bemutatni, hogy miként lettek világhíresek az 1940-es évek végén keletkezett számok átiratai vagy átvételei Little Richard, Bill Haley vagy Elvis Presley előadásában.


A rock and roll gyökereit bemutató zenei előadás anyagának összeállítását komoly kutatómunka előzte meg. Diviki Sándor elmondta, hogy még a toplistás klasszikusok is több éves – olykor akár évtizedes – lemaradássással értek el Magyarországra, hiszen az amerikai zene vasfüggönnyel volt elzárva a keleti blokk fiatalsága elöl. A holnap felhangzó számok viszont egészen a rendszerváltásig teljesen elérhetetlenek voltak nálunk. Sanyi bácsi – egykoron az ötórai teákon dobolt zenekarával – kiemelte, hogy a korszak zenéjének nagy rajongójaként arra volt kíváncsi, hogy mik voltak az ötvenes évek meghatározó zenei irányzatának előzményei és miként szóltak e muzsikák eredetiben?

Tekintse meg a rendezvényünkön készült képeket!