Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A Haza és a Hit szolgálatában: Mindszenty és Barankovics


Hat évtizeddel ezelőtt, 1949. február elején ítélte el a kommunista diktatúra Mindszenty József esztergomi érseket, bíborost, Magyarország hercegprímását, valamint az ország elhagyására kényszeríttette Barankovics Istvánt, a Demokrata Néppárt vezetőjét. A magyar katolicizmus és kereszténydemokrácia kimagasló személyeiről Mindszenty Józsefről és Barankovics Istvánról hallhatnak történelmi előadást az érdeklődők.


1949. február 3-a és 8-a között zajlott Mindszenty József esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása és hat társa perének tárgyalása a Budapesti Népbíróságon, ahol koncepciós eljárás keretében életfogytiglani fegyházra ítélték magyar katolicizmus emblematikus alakját.


Mindszenty József a vádlottak padján
(Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti fényképtára)


Helytállva Istenért, egyházáért és szenvedő népért, az elnyomó hatalom kétszer vetette fogságba, 1949-ben pedig életfogytiglani börtönre ítélte. Rabságából 1956-ban a szabadságharc kiszabadította, de miután a szovjet erőszak leigázta az országot, 15 éven át az Amerikai Egyesült Államok budapesti követségén kapott menedéket. Engedelmességből vette magára a számkivetés nehéz keresztjét s aggastyánként lett a világban szétszórt magyarság hű pásztora és igaz atyja. Meghalt Bécsben 1975. május 6-án.

(Mindszenty József sírfelirata)


„Nagyon is tudom, hogy a hatalomnak ki vagyok szolgáltatva, tudom, hogy csak a lét és a becsület között van választásom, de a becsületet választom.” – mondta Barankovics Rákosi Mátyásnak 1949. január végén, miután megtagadta a hamis vádakkal letartóztatott Mindszenty bíboros elítélését. Néhány nappal később feloszlatta a pártját – az egyetlen polgári, demokratikus értékrendet képviselő erőt a kommunisták által irányított parlamentben –, majd február 2-án elhagyta az országot.


A két karizmatikus vezető között számos ellentét feszült szellemiségük, politikai és gyakorlati terveik eltérő volta miatt, azonban céljaik – az egyházak szabadságának védelme, az ország függetlensége és a magántulajdon védelme – közösek voltak az egyre erősödő kommunista térnyeréssel szemben.


Köszöntőt mond:
Dr. Fila Béla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyugalmazott dogmatika tanára


Meghívott szakértők:
Kovács Emőke történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének tudományos munkatársa
Miklós Péter, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa


A beszélgetést vezeti:
Vincze Gábor, az Emlékpont történésze


Az esten részletek hangzanak el Mindszenty József emlékirataiból és Barankovics István írásaiból.
Közreműködik
: Benkő László


Mindszenty József életrajza


Barankovics István életrajza