Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

2011. évi programok az Emlékpontban
2011. december 15. (csütörtök) 9 óra 50 perc


Karácsonytól fenyőünnepig


Miként alakította át a kommunista hatalom Jézus születésének ünnepét? Hogyan lett az ötvenes évek téli főünnepe Sztálin születésnapja? Báló Péter, az Emlékpont múzeumpedagógusa rendhagyó tanórán mutatja be, hogy milyen propagandaeszközökkel próbálták száműzni a párt főideológusai az ifjúság és a társadalom tudatából a „klerikális reakció csökevényeit”. És hogy a Jézuska ne hozhasson semmit, egyszerűen megszűntették a karácsony előtti bérszámfejtést, így nagyon egyszerűen megoldódott az ajándékozás problémája. Helyébe a messzi Szibériából származó, Fagy Apó (Gyed Maróz) lépett és a Karácsonyból fenyőünnep lett.

_____________________________________________________________________________

2011. december 10. (szombat) 11 óra


Az értékteremtő id. Gregus Máté


Gregus Mátéról Vásárhely-Kutas, a mai Székkutas község alapítójáról nyílik kiállítás Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és Székkutas Község Önkormányzata támogatásával, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ rendezésében. A tárlat 2012. január 29-ig tekinthető meg az Emlékpontban. A kiállítást Szél István Székkutas polgármestere és Dr. Szabó Ferenc nyugalmazott levéltárigazgató nyitja meg, beszédet mond Kérdő Sarolta, Gregus Máté leszármazott. Közreműködik Boleman Kata._____________________________________________________________________________

2011. december 8. (csütörtök) 14 óra 30 perc


Nemzetei Emlékezet Hete eredményhirdetés


Ünnepélyes eredményhirdetésen adja át Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a „23 kérdés október 23-áról” című történelmi vetélkedő, valamint a „Fiatalok a forradalomban” elnevezésű képzőművészeti pályázat győzteseinek és helyezettjeinek elismerő okleveleit és díjait. A pályázók alkotásai kamarakiállítás keretében tekinthetőek meg az Emlékpont előadótermében.

_____________________________________________________________________________

2011. december 7. (szerda) 17 óra


Magyar közösség Egyiptomban – a kaszribi magarabok


Az év utolsó történelmi szabadegyetemén, Dr. Zimonyi István történész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének egyetemi docense tart előadást az Egyiptom déli, núbiai részén élő, magukat magyaroknak valló népcsoportról. Az arabul beszélő négy-öt falunyi magarab közösségről a kutatók azt feltételezik, hogy a 16. sz. második felében Magyarországról a törökök által elhurcolt rabszolgáktól származnak. A SZE-EM. szemináriumának előadója kutatási eredményeit és az egyiptomi magyar közösségnél megélt személyes tapasztalatait is megosztja a közönséggel.

_____________________________________________________________________________

2011. november 29. (kedd) 17 óra


Heti hat és fél edzés


Magyarország legidősebb, tizenegyszeres világbajnok szenior úszója, Bánki Horváth Béla lesz az Emlékpont beszélgetéssorozatának, a Közéleti Pont következő estjének vendége. Az egykoron Hódmezővásárhelyen vízilabdázott, 91. életévében járó nyugdíjas pedagógus, a Megszállottak Klubjának tagja 65 éves korában kezdte újra az úszást és páratlan sikereket ért el. Minden sportágat tekintve - ő ma Magyarország legidősebb, aktív világcsúcstartója és világbajnoka. Életfilozófiája egyszerű és megfontolandó: Addig úszom, amíg élek, mert amíg élek, úszom!
_____________________________________________________________________________

2011. november 25. (péntek) 16 óra

Dr. Varga Sándor emlékkonferencia

A Dr. Varga Sándor Emlékbizottság és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata emléktábla avatással, konferenciával és vasútmodell kiállítással tiszteleg a város világhírű gőzmozdony-modellépítője, Dr. Varga Sándor a MÁV jogtanácsosa előtt. Az Emlékpontban Dr. Varga Sándor követői, egykori munkatársai és barátai idézik fel a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselőjének munkásságát. A rendezvény ideje alatt az Emlékpontban megtekinthető lesz két felújított és működőképes 1:10 méretarányú gőzmozdony, a MÁV 328-as és a 303-as sorozatának egy-egy példánya.

_____________________________________________________________________________

2011. november 14. (hétfő) 16 óra


Némi demokrácia, némi igazságszolgáltatás


A magyarországi népbíróságok 1945 és 1950 közötti működéséről, azok politikai hátteréről rendez történettudományi tanácskozást az Emlékpont, melyen a közgyűjtemény történészei számos helyi esettanulmányon keresztül mutatják be, hogy milyen koholt vádakkal használták fel a népbíróságot a kommunista párt helyi képviselői vélt vagy valós politikai ellenfeleiknek a közéletből való „kiiktatására”.

_____________________________________________________________________________

2011. november 9. (szerda) 17 óra

Szent Márton, Magyarország védőszentje

Szent Márton lesz a témája és főszereplője az Emlékpont és a SZTE-BTK közös szervezésű történelmi szabadegyetem sorozatának, a SZE-EM.-nak. Koszta László történész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docens előadásában bemutatja, hogyan alakult ki Mártonnak, a középkori Európa egyik legnépszerűbb, a katonák, a szerzetesek és a püspökök szentjének magyarországi kultusza.

_____________________________________________________________________________

2011. november 7. (hétfő) 17 óra

Németh László: A magyar forradalomról

Kivételes értékű dokumentum került elő Németh László írói hagyatékából. 1956. novemberében, közvetlenül a forradalom szovjet lerohanása után tesz tanúságot a magyar forradalom kivételes csodájáról, világtörténelmi jelentőségéről, sok szempontú árnyalt értelmezéséről és egyértelmű vállalásáról. A nemrégiben megjelent könyvet Füzi László irodalomtörténész, a Németh László Társaság elnöke, valamint Németh Ágnes, az író leánya mutatja be az érdeklődőknek.

_____________________________________________________________________________

2011. október 17. - november 4.


Nemzeti Emlékezet Hete


Az országban egyedülálló módon Hódmezővásárhelyen nem csak egy napon, október 23-án emlékeznek az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra, hanem több hetes rendezvénysorozatot szerveznek a világ legnagyobb szovjetellenes felkelésének 55. évfordulója tiszteletére. A kezdeményezés célja, hogy a kommunista diktatúra egykori üldözöttei, a még köztünk élő ötvenhatosok beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink nemzedéke pedig szembesülhessen a közelmúlttal. Az Emlékpont fontosnak tartja, hogy rendhagyó történelemórák, tudományos előadások, visszaemlékezések, színi- és irodalmi műsorok által a mostani fiatalok is megismerhessék e mára már letűnt világot.
_____________________________________________________________________________


2011. november 4. (péntek) 11 óra


Nemzeti gyásznap

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 55. évfordulója alkalmából Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Emlékpont megemlékezést és koszorúzást szervez a Nagy Imre sétánynál. Beszédet mond Prof. Dr. Gyulai József akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Felhangzik Gyulai József 1956. november 4-én írt gyászindulója.

_____________________________________________________________________________

2011. október 27. (csütörtök) 17 óra


Júlia


Az erdélyi származású Visky András több nyelvre lefordított, a világ több pontján sikerrel játszott monodrámája egy szlovák anyanyelvű művésznő, Dér Denisa átszellemült előadásában. A darabban egy asszony monológján keresztül önéletrajzi események és az erdélyi magyarság közelmúltja tárul fel.
_____________________________________________________________________________

2011. október 21. (péntek) 17 óra


Októberi imádság


Zenés, irodalmi műsort hallgathatnak meg az érdeklődők a Vásárhelyi SzépSzínműves Céh előadásában az Emlékpont Galéria kiállítótermében. Az ötvenhatos témájú műalkotások között kevéssé ismert dalok, versek és írások hangzanak el, és a magyar költők művei mellett külföldi írók költeményei is szerepelnek az est repertoárjában. A műsorban verssel és prózával Benkő László és Mónus Bálint, gitáron és énekkel közreműködik Béni Csaba.

_____________________________________________________________________________

2011. október 21. (péntek) 14 óra


„Döntsd le Ivánt!”


Az Emlékpont Paraszt Párizs terme játékos foglalkozásra várja az érdeklődő gyerekeket. Zászlókészítéssel, gyurmaszobor építéssel, közös rajzolással élhetik át ´56 szellemiségét az idelátogató fiatalok. Amíg a fiatalok játékos formában, kézműves foglalkozásokon ismerhetik meg a 20. századi magyar történelem legkiemelkedőbb eseménysorát, addig a szülőknek az Emlékpont munkatársai tartanak vezetést a közgyűjteményben.
_____________________________________________________________________________

2011. október 20. (csütörtök) 17 óra


(Képző)művészek forradalma – A forradalom (képző)művészei


Csizmadia Zoltán
Egri József-díjas festőművész és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatóiként vettek részt a forradalom budapesti eseményeiben. Nemzetőrként és a főiskola forradalmi bizottságának tagjaként egész életükre és munkásságukra kihatott 1956 szellemisége, műveik emléket állítanak meggyilkolt hallgatótársaiknak. A beszélgetés házigazdája Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

_____________________________________________________________________________

2011. október 20. (csütörtök) 13 óra


„Davaj-Gitár“ Show


Hogyan működött a rettegett orosz dobtáras, a 7,62-es kaliberű géppisztoly, a PPS? Rendhagyó tanórán ismerhetik meg a fiatalok az 1956-os forradalom és szabadságharc szembenálló erőit, fegyvereit, illetve időre össze is szerelhetik a Davaj-gitárt! Fegyverbemutatót tart Sass István nyugalmazott százados.
_____________________________________________________________________________

2011. október 20. (csütörtök) 11 óra


Gimnazisták a forradalomban


Dr. Csoma Lajos
, a Bethlen Gábor Gimnázium végzős diákjaként, nemzetőrként az 1956-os forradalom helyi eseményeinek egyik főszereplője volt. A megtorlás során érettségijétől megfosztották, kitiltották az ország összes egyeteméről és főiskolájáról. Történetét rendhagyó tanórán mondja el a mostani gimnazistáknak.
_____________________________________________________________________________

2011. október 19. (szerda) 17 óra


Bessenyei Ferenc és 1956


A nemzet színészfejedelme 1956. október 23-án este, miután délután a Bem-szobornál elszavalta a Szózatot, eljátszotta Németh László drámáját, a Galileit. Alakítása a forradalom gyújtó előadásává vált. Bessenyei megformálásában a tudós csillagász alakja a hatalommal szemben gondolkodni merészelő hős tragédiájává vált. Bessenyei Ferenc ötvenhatos szerepvállalást, annak pályafutására gyakorolt hatását B. Élthes Eszter ismerteti az érdeklődőkkel. Beszélgetőtársa Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója lesz.

_____________________________________________________________________________

2011. október 18. (kedd) 17 óra


Tóth Ilona emlékezte


1957. június 28-án végezték ki Tóth Ilona végzős orvostanhallgatót. Az ellene felhozott vád szerint a lány orvosi hivatásával visszaélve különös kegyetlenséggel, „embertelen vadállatként” meggyilkolt egy eszméletlen embert a Domonkos utcai szükségkórházban, amelynek az élére a forradalom napjaiban őt nevezték ki. A téma avatott szakértője, M. Kiss Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára és a forradalom mártír medikájáról filmet forgatni kívánó Szilágyi Andor rendező arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt pontosan a Domonkos utcában november közepén. Történt-e gyilkosság, s ha igen, ki volt az áldozat, és ki volt a tettes? Kimondhatjuk-e bátran és őszintén, hogy Tóth Ilona ártatlan?

_____________________________________________________________________________

2011. október 17. (hétfő) 17 óra


Gondolkodó Polgár


A Gondolkodó Polgár közéleti beszélgetéssorozat októberi vendége Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész lesz, akivel Szenti Tibor író, néprajzkutató beszélget.
_____________________________________________________________________________

2011. október 12. (szerda) 17 óra


A törökök Trianonja


Az első világháború utáni közel-keleti rendezés a témája az Emlékpont és a SZTE-BTK közös szervezésű történelmi szabadegyetem sorozatának, a SZE-EM.-nak. Ferwagner Péter Ákos történész, az Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tudományok Tanszékének adjunktusa előadásában bemutatja, hogyan érintették a Párizs környéki békék a Török Birodalmat, miként osztották fel egymás között a nagyhatalmak a Földközi-tenger keleti partvidékét.
_____________________________________________________________________________

2011. október 11. (kedd) 17 óra


Gyermekgyógyítók


Két ismert, Hódmezővásárhely városához kötődő gyermekgyógyász lesz az Emlékpont beszélgetéssorozatának, a Közéleti Pontnak a vendége. Dr. Szűts Péter címzetes egyetemi docenssel, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Gyermekgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával és a kisperegi sziámi-ikrek szétválasztását vezető Dr. Füzesi Kristóf professzorral, az SZTE gyermekklinikájának egykori vezetőjével, egyetemi tanárral Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget. Az esten szó lesz a neves gyermekgyógyítók életútjáról, hivatásáról, valamint az érdeklődők megismerhetik a meghívott vendégeket (magán)emberi oldalukról is.
_____________________________________________________________________________

2011. szeptember 28. (szerda) 17 óra


Gondolkodó Polgár


A Gondolkodó Polgár közéleti beszélgetéssorozat őszi nyitóestjének vendége Czakó Gábor Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, publicista, szerkesztő lesz, akivel Szenti Tibor író, néprajzkutató beszélget.

_____________________________________________________________________________

2011. szeptember 27. (kedd) 17 óra


Az Anjou Európa: a ˝jövő Európájának múltja˝


SZE-EM. [szempont] címmel történelemtudás egyeteme indul az Emlékpont és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara szervezésében. Az új kezdeményezés keretében az érdeklődők havi rendszerességgel, ismeretterjesztő, ˝kalandozó˝ jelleggel pillanthatnak be a múlt egy-egy kevéssé (köz)ismert fejezetébe. A szabadegyetem nyitóelőadását Dr. Csernus Sándor dékán, az SZTE BTK Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense tartja az Anjou Európa: a ˝jövő Európájának múltja˝ címmel.
_____________________________________________________________________________

2011. szeptember 2. (péntek) 15 óra


A zseblámpától a szuperlézerig


A Németh László Természettudományos Önképzőkör nyitóelőadásának lesz a helyszíne az Emlékpont előadóterme, ahová a fizika iránt érdeklődőket várják egy különleges tanórára. A városi tanévnyitó részeként Dr. Osvay Károly egyetemi docens, az ELI-projekt menedzsere tart előadást, amelyen a szuperlézert mutatja be a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tanszékvezető-helyettese.
_____________________________________________________________________________

2011. szeptember 1. (csütörtök) 17 óra


A család szerepe a sikeres iskolakezdés érdekében


A városi tanévnyitó rendezvénysorozat keretében szülői fórumra várják az első osztályt kezdő gyermekek szüleit az Emlékpont előadótermébe, ahol Ráczné Török Erzsébet és Majsainé Szénási Tímea pszichológusok, a Nevelési Tanácsadó munkatársai fognak tanácsokat adni a szülőknek arról, hogyan tudják segíteni gyermekük iskolába lépését.

_____________________________________________________________________________

2011. augusztus 19. (péntek) 17 óra


1956 művészei


Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás emlék- és élményanyagából nyílik kiállítás az Emlékpontban 1956 művészei – 1956 képei rajzai, szobrai címmel. Csizmadia Zoltán Egri József-djías festőművész és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Főiskola két forradalmi bizottsági tagjának festményeiből, szobraiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

_____________________________________________________________________________

2011. június 30. (csütörtök) 17 óra


Solidarno¶ć - Lengyel út a szabadsághoz


A Szolidaritás mozgalomról nyílik kiállítás az Emlékpontban. A közel húsz tablóból álló tárlat korabeli fotók, dokumentumok és történelmi anyagok bemutatásával állít emléket a lengyel nép három évtizeddel ezelőtti szabadságküzdelmének, a nemzeti függetlenség és önrendelkezés jelképének szabad szakszervezeti mozgalomnak. A kiállítást Biernacki Karol megyei levéltárigazgató és Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg. A kiállítás augusztus 14-ig látogatható az Emlékpontban.

_____________________________________________________________________________

2011. június 29. (szerda) 17 óra


Hombár - Múzeumi tanulmányok


A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ évkönyvének bemutatójára kerül sor az Emlékpontban, ahol a múzeumi periodikát Dr. Nagy Imre múzeumigazgató és Nagy Vera néprajzos főmuzeológus, a kötet szerkesztője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A beszélgetést Medgyesi Konstantin múzeumi sajtóreferens vezeti.

_____________________________________________________________________________

2011. június 18. (szombat) 18-21 óráig


Múzeumok Éjszakája


Hosszabbított nyitva tartás és könnyed nyár esti programok várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. A programkínálatban szerepelnek rendhagyó vezetések a közgyűjtemény állandó és időszaki kiállításán, valamint Ez (volt) a divat címmel a Rákosi- és Kádár-korszak gardróbjába interaktív módon nyerhetnek bepillantást az Emlékpontba ellátogatók.
_____________________________________________________________________________

2011. június 3. (péntek) 15 óra


Képzőművészeti szimpózium megnyitó


A 2009-2010. évi képzőművészeti szimpózium alkotásaiból nyílik kiállítás az Emlékpont Galéria kiállítótermében. A kiállítást Dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója nyitja meg. A tárlat június 23-ig tekinthető meg.

_____________________________________________________________________________

2011. május 26. (csütörtök) 10 óra 30 perc


IMF: mentsvár vagy szitokszó


A Nemzetközi Valutalap (IMF) és hazánk kapcsolata, múltja, jelene, jövőbeli lehetőségei témájában rendez konferenciát az Emlékpont. A tudományos tanácskozást Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő nyitja meg.

_____________________________________________________________________________

2011. május 20. (péntek) 10 óra


Természet- és környezetvédelem

Diákkonferenciának ad helyet az Emlékpont, amelyen a kistérség általános és középiskolás tanulói természet- és környezetvédelmi témákban tartanak előadásokat. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola szervezésében évente megrendezésre kerülő diákkonferencián a fiatalok 5-10 perces prezentációkat mutatnak be a vulkánokról, a vízről, a szivárványról, valamint olyan összetettebb kérdésekről, mint például van-e élet az olaj után vagy a négy főelem szerepe a mindennapokban. A rendezvényt Árva László iskolaigazgató és Lázár János polgármester nyitja meg.

_____________________________________________________________________________

2011. május 19. (csütörtök) 17 óra


˝Itt születtem˝ - beszélgetés Bessenyei Ferencről


A Gondolkodó Polgár programsorozat estjén Bessenyei Ferenc, a legendás hódmezővásárhelyi születésű színművész életét idézi fel B. Élthes Eszter, a színészóriás özvegye, akivel Nagy György televíziós műsorvezető beszélget.

_____________________________________________________________________________

2011. május 17. (kedd) 17 óra


A szatíra Mestere


A 20. századi orosz irodalom kimagasló alakja, a szatirikus művek mestere, a 120 éve született Mihail Bulgakov tiszteletére rendeznek irodalmi estet az Emlékpont előadótermében. A sztálini Szovjetunió hétköznapjainak groteszk ábrázolásával világhírnévre tett író munkásságát és műveit Bagi Ibolya irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Orosz Filológiai Tanszékének vezetője ismerteti. Bulgakov legismertebb és legkiemelkedőbb alkotásából, a Mester és Margaritából a vásárhelyi SzépSzínműves céh tagjai adnak elő részleteket.

_____________________________________________________________________________

2011. május 9. (hétfő) 17 óra


Akkor és most - Magyarok Margatban


A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió munkáját, és a margati keresztes vár történetét bemutató időszaki kiállítás nyílik az Emlékpontban. A kiállítást Bánffy Miklós, a Johannita Rend Magyar Tagozatának kommendátora és Dr. Révész László, az Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszékvezető egyetemi tanára nyitja meg. A tárlat mely május 29-ig tekinthető meg.

_____________________________________________________________________________

2011. április 29. (péntek) 17 óra

A szeretet apostola


Varga Béla balatonboglári plébános, egykori kisgazda politikus életét feldolgozó könyvet mutatja be Dr. Horváth János országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés korelnöke. Az esten köszöntőt mond Dr. Szabó Lajos egykori országgyűlési képviselő, valamint részt vesz Haas György történész, közíró, a kötet szerzője, valamint Nagy Sándor András, a washingtoni Nagy Ferenc alapítvány elnöke.

_____________________________________________________________________________

2011. április 23. (szombat) 10 óra 30 perc


A tégla szenvedélye


A téglákról, a pecsétes téglák gyűjtéséről tart előadást és tárlatvezetést Juhász István téglagyűjtő az Emlékpont időszaki kiállításán, a Tégla dicsérete című tárlaton.

_____________________________________________________________________________

2011. április 22. (péntek) 15 óra


Téglaépítészet Vásárhelyen


Rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be Bodó Péter művészettörténész a hódmezővásárhelyi téglaépítészetet a Tégla dicsérete, a 2010. évi fotószimpózium anyagát bemutató időszaki kiállításon.
_____________________________________________________________________________

2011. április 17. (vasárnap) 12 óra


A tégla dicsérete


A 2010. évi Fotó Szimpózium anyagából nyílik kiállítás Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozata rendezésében. A tárlat április 17. és május 1. között tekinthető meg az Emlékpontban. A kiállítást Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő és Szemerey Márta építész nyitja meg.
_____________________________________________________________________________

2011. április 15. (péntek) 14 óra 30 perc


Németh László Emléknap


Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Németh László Társaság emléknappal tiszteleg Németh László író előtt születésének 110 évfordulóján. Az Emlékpontban kerül sor a Németh László középiskolai tanulmánypályázat eredményhirdetésére, majd 15 órától ˝a férfi a halál suttogó árnyékában élt˝ címmel irodalmi műsort mutatnak be a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai.

_____________________________________________________________________________

2011. április 12. (kedd) 14 óra 30 perc


Kistérségi versmondó verseny


Az idén is az Emlékpont ad helyet a hódmezővásárhelyi kistérség alsó tagozatos tanulóinak versmondó versenyének a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola szervezésében. A megmérettetésen az első-második osztályosok a Galéria kiállítóteremben, a harmadik-negyedikesek az előadóteremben adnak elő egy-egy szabadon választott költeményt.
_____________________________________________________________________________

2011. március 31. (csütörtök) 17 óra


Gondolkodó Polgár


Jókai Anna Kossuth-díjas író és költő lesz az Emlékpont Gondolkodó Polgár című közéleti estjének vendége. A kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakjával Szenti Tibor író, néprajzkutató beszélget.

_____________________________________________________________________________


2011. március 30. (szerda) 9 óra


Kistérségi Szaktárgyi Történelemverseny


Az idei évben is az Emlékpont ad helyet a kistérségi szaktárgyi történelemversenynek. A Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a közgyűjtemény által szervezett megmérettetésen közel kilencven felső tagozatos diák ad számot történelmi ismereteiből. A tanulóknak egy általános történelmi feladatokat tartalmazó feladatlapot, valamint egy az Emlékponthoz kapcsolódó feladatsort kell megoldaniuk.

_____________________________________________________________________________


2011. március 2. (szerda) 17 óra


A hazáért mindhalálig...


Az Emlékpont vendége lesz Török Pál Miklós, a Vásárhelyt 1944-ben utolsóként elhagyó tüzér tiszt és Zetényi-Csukás Ferenc, aki A hazáért mindhalálig! címmel könyvet írt az egykori ludovikásról. A 89 éves Pali bácsi egy rendhagyó történelemórán tárja az érdeklődők elé életútját, valamint a róla készült könyvet is megismerhetik a közgyűjteménybe ellátogatók.

_____________________________________________________________________________


2011. február 25. (péntek) 17 óra


Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja


A kommunizmus áldozataira emlékező rendezvényen Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke, a magyar Gulágnak nevezett internáló tábor egyik utolsó túlélője beszél a vörös terror szörnyűségeiről. Az esten beszédet mond dr. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője. Az emléknapon ingyenesen lesz látogatható a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató hódmezővásárhelyi közgyűjtemény.
_____________________________________________________________________________

2011. február 18. (péntek) 17 óra

Gondolkodó Polgár


Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora lesz a Gondolkodó Polgár következő rendezvényének vendége, akivel a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város díszpolgára Prof. Dr. Gyulai József fizikus, akadémikus folytat egy kötetlen beszélgetést tudományról, a szegedi szuperlézerről, az egyetem jelenéről és jövőjéről.

_____________________________________________________________________________

2011. február 10. (csütörtök) 17 óra


A Fény szolgálatában


Folytatódik az Emlékpont tavalyi évben indított beszélgetéssorozata, a Közéleti Pont, melyre jeles és ismert vásárhelyieket hívnak meg egy kötetlen beszélgetésre a közgyűjteménybe. A 2011. évi első beszélgetés vendége dr. Fila Béla teológus, nyugalmazott dogmatikaprofesszor, beszélgetőtársa Miklós Péter egyháztörténész lesz.

_____________________________________________________________________________

2011. február 4. (péntek) 16 óra


Recsk - kényszermunkatáborok 1950-53


A recski kényszermunkatábor volt internáltjainak és a kommunista diktatúra áldozatainak állít emléket az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárnak kiállítása, mely február 4. és április 10. között az Emlékpontban tekinthető meg. A kiállítást Dr. Havasi Katalin települési képviselő és Dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója nyitja meg. A megnyitón hárfán közreműködik Olasz Flóra.

_____________________________________________________________________________

2011. január 26. (szerda) 14 óra


˝Örökség-Kultúra˝ oktatási E-könyvtár program


A bemutatásra kerülő, több éve futó program fő feladatának a magyar és nemzetiségi anyanyelvű közoktatás minden szintjének hiánypótló, tudományos-kulturális jellegű, elektronikus tananyagsegédletekkel való folyamatos ellátását tekinti.
_____________________________________________________________________________

2011. január 23. (vasárnap) 10 óra 30 perc


Fény-árnyék mesterek


Lucien Hervé, a vásárhelyi születésű világhírű fotográfus műveit bemutató kiállítás zárónapján Dömötör Mihály fotóművész tart tárlatvezetést az Emlékpont időszaki kiállításán, amelyen az érdeklődők elé tárja az hervéi fotográfiai különlegességeit és fotótörténeti vonatkozásait. A vezetésen szó lesz arról is, hogyan hatott ˝nagy előd˝ művészete és egyedi látásmódja Dömötör Mihályra, miként inspirálta őt a budapesti és a hódmezővásárhelyi Hervé-kiállítás egy különleges fotósorozat megalkotására.

_____________________________________________________________________________

2011. január 21. (péntek) 17 óra


Gondolkodó Polgár


Gondolkodó Polgár címmel új közéleti beszélgetéssorozat indul az Emlékpontban a magyar szellemi élet jeleseinek részvételével politika, társadalomtudományok, egészségügy, oktatás, kultúra, gazdaság, környezet, múltunk és velünk élő történelmünk témakörökben. A rendezvénysorozat nyitóestjének vendége Sebestyén Márta Kossuth és Prima Primissima-díjas népdalénekes lesz, akivel Szenti Tibor író, néprajzkutató beszélget.

_____________________________________________________________________________

2011. január 15. (szombat) 10 óra 30 perc

Lucien Hervé művei egy építész szemével


Rendhagyó tárlatvezetésen, Rácz Norbert belsőépítész nézőpontjából ismerhetik meg az érdeklődők a világhírű, hódmezővásárhelyi fotográfus, Lucien Hervé munkáit az Emlékpont időszaki kiállításán. Az ismert vásárhelyi belsőépítész, aki maga is hódol a fotózás szenvedélyének szakmai szempontból elemzi és tárja a látogatók elé Hervé építészeti fotográfiáit.