Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK PUBLIKÁCIÓK EMLÉKEZTETŐ RAJZPÁLYÁZAT
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Programok az Emlékpontban


Nézze meg a rendezvényeinken készült fényképeket!


2016. június 3. (péntek) 11 óra

Kivégzés vagy öngyilkosság? A trianoni békediktátumról Apponyi Albert születésének 170. évfordulóján

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emlékpont és a VERITAS Történetkutató Intézet tisztelettel meghívja a Kivégzés vagy öngyilkosság? A trianoni békediktátumról Apponyi Albert születésének 170. évfordulóján című konferenciára 2016. június 3-án 11 órára az Emlékpont előadótermébe.
_____________________________________________________________________________

2016. május 27. (péntek) 17 óra

Szamár-sziget szellemkatonái - A nagy balkáni háború halálmarsa

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. és az Emlékpont tisztelettel meghívja Önt 2016. május 27-én 17 órára a hódmezővásárhelyi Emlékpontba a Szamár-sziget szellemkatonái - A nagy balkáni háború halálmarsa című nemzetközi multimédiás kiállítás megnyitójára és az azt követő beszélgetésre.
_____________________________________________________________________________

2016. 05. 20. (péntek) 17:00

˝Görgei emlékezete˝

2016. május 20-án, pénteken – Görgei Artúr halálának századik évfordulóján – délután öt órától az Emlékpontban Pintér István tanár, történész tart előadást a ´48-as honvédtábornok, hadügyminiszter életútjáról.˝
_____________________________________________________________________________

2016. 05. 19. (csütörtök) 17:00

Országgyarapító vagy utolsó csatlós?

Horthy Miklós koráról és kultuszáról Dr. Turbucz Dáviddal, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársával A Horthy-kultusz 1919 - 1944 című könyve kapcsán május 19-én, csütörtökön 17 órakor az Emlékpontban beszélget Dr. Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője.
_____________________________________________________________________________

2016. 05. 13. (péntek) 11:00

Ilyen csodák esnek a világban - kerekasztal beszélgetés Bulgakov: A Mester és Margarita című regényéről

A 125 éve született Mihail Afanaszjevics Bulgakov pályaképét idézi meg, és fő műve, A Mester és Margarita előtt is tiszteleg az Emlékpont május 13-án, pénteken 11 órakor kezdődő rendhagyó irodalomórája.

Könnyed, közérthető, szellemi izgalmakat rejtő formában, a közönség számára is véleménynyilvánítási lehetőséget biztosítva idézi fel Bulgakov életművét, vizsgálja a Faust-párhuzamot a négy előadó, Sósné Udvari Tünde, a Németh László Gimnázium magyartanára, Henter M. Nóra irodalmár, Barótiné Gaál Márta egyetemi docens és a moderátor szerepét is vállaló Kovács Imre Attila.
_____________________________________________________________________________

2016. 05. 05. (csütörtök) 17:00

M E G H Í V Ó

Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Pro Patria Egyesület, valamint a hódmezővásárhelyi Emlékpont tisztelettel meghívja Önt a Márton Áron – Erdély püspöke című kiállítás megnyitójára, majd az azt követő emlékülésre május 5-én, 17 órától.
_____________________________________________________________________________

2016. 04. 28. (csütörtök) 18:00

Az idők jelei – 2016

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) hódmezővásárhelyi csoportja, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Körének rendezésében „Az idők jelei – 2016” című kiadványt bemutató országos konferenciasorozat első, hódmezővásárhelyi állomása április 28-án 18 órától a hódmezővásárhelyi Emlékpontban lesz.

Az est vendégével, Mráz Ágostonnal, Nézőpont Csoport vezérigazgatójával, a Nézőpont Intézet vezetőelemzőjével, Az idők jelei „Politika” fejezetének szerzőjével Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a KÉSZ hódmezővásárhelyi csoportjának titkára beszélget.
_____________________________________________________________________________

2016. 04. 15. (péntek) 11:00

Hagyomány, közösség, sors
Előadások a magyarországi zsidóság múltjáról Hódmezővásárhelyen

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához (április 16.) kapcsolódóan, 2016. április 15-én, pénteken 11 órától Hagyomány, közösség, sors. Fejezetek a magyarországi zsidóság múltjából címmelrendez konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

A konferencián elhangzó előadások témája a hazai zsidó közösségek múltjának eszme- és művelődéstörténeti, valamint életmód- és mentalitástörténeti szempontból való elemzése. Ennek jegyében a dél-alföldi zsidóság életéből mutat be momentumokat a makói levéltár vezetője, Urbancsok Zsolt és a kiskunfélegyházi történész, középiskolai tanár Nagy István. Czingel Szilvia, a Centropa Alapítvány néprajzkutatója Glück Lipót Lajos krémtúrója címmel egy szegedi neológ zsidó család életébe és gazdasági tevékenységébe enged betekintést, míg Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a huszadik század eleji magyar zsidó polgárcsaládok identitásszerveződésének fő kérdéseiről tart előadást.

A konferencián az antiszemitizmusnak a két világháború közötti ortodox magyar sajtóban tapasztalható megjelenését Glässer Norbert, az SZTE-MTA Vallási Kultúrakutató Csoportjának tudományos munkatársa veszi górcső alá, míg a világháborút követő évek zsidó iskoláiról végzett kutatásait Bányai Viktória, az MTA tudományos főmunkatársa ismerteti.
_____________________________________________________________________________

2016. 04. 14. (csütörtök) 11:00

Időutazásra hív A hidegháború – Egy megosztott világ története című tárlat

Közel 300 fotó és dokumentum 50 tablón az 1945 és 1991 közötti időszakból. Ez jellemzi A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítást, amely 2016. április 14-én, csütörtökön 11 órakor nyílik az Emlékpontban.

Történelmi pillanatokat, közelmúltunk hidegháborús hétköznapjait és forró fordulópontjait örökíti meg, politikusból lett történelmi személyiségeket idéz A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás, amelynek az Emlékpont ad otthont április 14. és május 1-je között.

Az intézmény galériájában a kiállítás megnyitásán köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, a kiállítást Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg.
_____________________________________________________________________________

2016. 04. 12. (kedd) 11:00

„Hát elvesztetted imhol a hazádat”
A csehszlovák–magyar lakosságcsere története és következményei

A hódmezővásárhelyi Emlékpont és a komárnoi Selye János Egyetem (Univerzita Jána Selyeho) közös nemzetközi konferenciával emlékezik meg a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról „Hát elvesztetted imhol a hazádat” A csehszlovák–magyar lakosságcsere története és következményei címmel.
_____________________________________________________________________________

2016. 04. 07. csötörtök

Mindennapok Dél-Koreában – Kim Ir Szen árnyékában
Milton Diehl előadása az Emlékpontban

A koreai háború (1950–53) az európaiak számára szinte elfeledett háború, s mindössze a hidegháborús korszak egyik mellékhadszíntereként tekintünk rá. Pedig jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a második világháború után – az új világrend ázsiai törésvonalánál – ez volt az első komolyabb összecsapás a nyugati demokratikus és a kommunista hatalmak között. Az előadás az amerikai hadsereg egykori tisztjének, Milton Diehl hadnagynak a koreai élményeit eleveníti fel az Emlékpont április 7-én, csütörtökön 10 órakor kezdődő rendhagyó történelemóráján – szinkrontolmácsolással.

Milton Diehl a háború után, az 1960-as években az újjáépülő Koreai Köztársaság (elterjedt nevén Dél-Korea, a kettéosztott Korea demokratikus része) újonnan szervezett hadseregének kiképzője, majd vezénylő tisztje volt. Közvetlen élményeket szerzett a hírhedt Kim Ir Szen kommunista diktatúrájának – a mindmáig fennálló Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (ismertebb nevén Észak-Koreának) – az árnyékában létrejövő új dél-koreai állam felépítéséről, az ázsiai életforma viszontagságairól, valamint a mai napig le nem zárult koreai háború utózöngéiről, többek közt az ártatlan civil gyerekek elleni tüzérségi támadások borzalmas hatásairól.
_____________________________________________________________________________

2016. április 4. (hétfő) 17 óra

Taxisblokád - könyvbemutató az Emlékpontban

1990 októberében spontán alakult ki rövid idő alatt az a súlyos belpolitikai helyzet, amely a taxisblokádhoz vezetett, vagy valamelyérdekkör megkomponált akciója volt? Az országot négy napra megbénító eseménysorban milyen szerepet játszott a Szabad Demokraták Szövetsége, és a köztársasági elnök, Göncz Árpád? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az a beszélgetés, amelyre 2016. április 4-én 17 órától kerül sor az Emlékpont konferenciatermében.
A korabeli filmfelvételeket – amelyeken feltűnik a fiatal taxis, Zámbó „Árpy” – bemutató előadás vendégei lesznek a kétkötetes, Taxis˝blokád˝ című könyv szerzői, Szekér Nóra és Riba András László, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársai, akikkel az Emlékpont történésze, Zeman Ferenc beszélget.
_____________________________________________________________________________

Konferenciával ünnepel a negyedszázados Csongrád Megyei Honismereti Egyesület


A Prof. Dr. Blazovich László nyugalmazott megyei levéltár-igazgató elnökségével működő Csongrád Megyei Honismereti Egyesület 2016. április 1-jén (pénteken) 15 órától ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Az eseményen részt vesz Debreczeni-Droppán Béla történész-muzeológus, az országos hatókörrel működő Honismereti Szövetség elnöke is, aki díszoklevelet ad át az egyesület vezetőségének, a szervezet huszonöt éves eredményes működésének elismeréseként.
A Honismeret Napjához csatlakozó rendezvény – amelyen Lőkös Mihály (klarinét) és Király Dzsesszika (prózamondás) is közreműködik – részeként ünnepi konferenciát tartanak Csongrád megye településeinek épített és szellemi értékeiről. Ezen Dr. Fári Irén Szeged műemlékeiről, Urbancsok Zsolt Makó értéktáráról, Apjok Vivien a makói hagymafesztiválról tart előadást, míg Labádi Lajos Szentes értékeit, Georgiádes Ildikó pedig a csongrádi értéktárat tekinti át referátumában.
Hódmezővásárhelyi vonatkozású előadások is elhangoznak majd: Ormos Zsuzsanna Vásárhelyet, mint az alföldi festészet fővárosát mutatja be, Dr. Miklós Péter történész-muzeológus, intézményvezető pedig az Emlékpont fönnállásának elmúlt tíz évében végzett értékőrző és ismeretátadó tevékenységét ismerteti.
_____________________________________________________________________________

Szeremlei Társaság: Negyedszázada a helytörténet szolgálatában

Március 31-én, csütörtökön 16 órától az Emlékpontban
mutatja be 2016-os évkönyvét a 25 éve alakult Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság. A kötetet a társaság jubileumi rendezvénysorozatának nyitányán a társaság elnöke, Benkő László ajánlja az érdeklődők figyelmébe, míg a Hódmezővásárhelyi Levéltár igazgatója, Szenti Csilla a társaság és a levéltár kapcsolatáról tart előadást, amely után az elmúlt negyedszázadról hallhatnak Szigeti János és Kruzslicz István alapító tagoktól.

Az esten a kötetben megjelent tanulmánya kapcsán Kamocsay Gáborról, a bolgárkertészet vásárhelyi meghonosítójáról, a Kakasszéki-tó mellett létesült szanatórium egyik alapítójáról és igazgatójáról tart előadást Presztóczki Zoltán, míg Béres Dezső az évkönyvben a Vásárhelyen élt és a városban dalárdát szervező „magyar trubadúr” és zeneszerző, Nyizsnyay Gusztáv életéről és munkásságáról írt dolgozata apropóján ismerteti helytörténeti kutatásainak eredményeit.

A társaság tagja – és a 2016-os évkönyv szerzője – az Emlékpont két történésze. Nagy Gyöngyi Héjahalomtól Karoskútig, illetve Zeman Ferenc A szélsőjobboldal és a baloldal Vásárhelyen a két világháború között című munkái is olvashatóak a március 31-én bemutatásra kerülő kiadványban.
_____________________________________________________________________________

2016. március 17. (csütörtök) 17 óra


Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma


Szabó Pál történész tavaly megjelent könyve Nándorfehérvár első szultáni ostromát (1440) és annak körülményeit mutatja be. A kötetet Dr. Tóth Sándor László egyetemi docens ajánlja a közönség figyelmébe.

_____________________________________________________________________________

2016. március 8. (kedd) 10 óra


˝Gyűrűs szép asszonyom de gyönyörű vagy...˝


Rendhagyó történelemóra a nemzetközi nőnap eredetéről és történetéről Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történészének előadásában.
_____________________________________________________________________________

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

_____________________________________________________________________________

2016. február 25. (csütörtök) 11 óra


„Vigyázó, mit mondasz az éjszakáról?”


Zenés, irodalmi műsor a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjainak előadásában a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. Emlékező beszédet mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

_____________________________________________________________________________

2016. február 24. (szerda) 17 óra


Kétszáz nap a siralomházban


Az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakjának, a megtorlás áldozatainak emlékét lelkiismeretesen és megalkuvást nem tűrően ápoló Wittner Mária ötvenhatos halálraítélt múltidézése a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjának előestéjén. Beszélgetőtársa Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze.
_____________________________________________________________________________

2016. február 22. (hétfő) 17 óra


Hittan a katakombákban


Dr. Mezey András Hittan a katakombákban. A Csongrád megyei nem hivatalos ifjúságpasztoráció története, 1946-1980 című könyve állambiztonsági jelentések és visszaemlékezések alapján mutatja be a kommunista diktatúra évtizedei alatt zajlott ˝illegális˝ hitoktatást. A szerzővel Dr. Miklós Péter, az Emlékpont vezetője beszélget.
_____________________________________________________________________________

2016. február 18. (csütörtök) 10 óra


Magyar sors a két világháború között Délvidéken


Rendhagyó történelemóra Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének és Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Történeti Nemzeti Emlékpark történészének előadásában délvidéki nemzettársaink mindennapjairól a Trianon követő két évtizedben.
_____________________________________________________________________________

2016. február 1. (hétfő) 11 óra


„Négyszáz esztendős harc”


A magyar Nemzetgyűlés 1946. február 1-jén hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket. Az Emlékpont a második Magyar Köztársaság 70 évvel ezelőtti kikiáltására emlékezve rendez konferenciát. A tudományos ülésen köszöntőt mond dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.
_____________________________________________________________________________

2016. január 19. (kedd) 11 óra


A kollektív bűnösség elvének gyakorlati alkalmazása


A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tudományos tanácskozást rendez az Emlékpont neves történészek közreműködésével a hetven évvel ezelőtt indult német kitelepítésről.
_____________________________________________________________________________

2016. január 12. (kedd) 9 óra 30 perc


Tévhitek és valóság a Don-kanyarról


A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg elleni 1943 januári szovjet offenzívával kapcsolatos tényekről és mítoszokról tart előadást középiskolásoknak Triznya Arnold történész, katonai hagyományőrző. Az interaktív tanórán résztvevők második világháborús magyar egyenruhákat, fegyvereket és katonai eszközöket tekinthetnek meg és vehetnek kézbe.
_____________________________________________________________________________

2016. január 11. (hétfő) 18 óra 30 perc


Az új festészet?!


A Lucien Hervé Kamera Klub fotóművészetről, kortárs fotóról szóló előadássorozatának második részében a fotográfia és a festészet kölcsönhatásáról és közelségéről beszélgetnek Kis Péter és Dobokay Máté, a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakos hallgatói.

_____________________________________________________________________________

2015. évi programok
_____________________________________________________________________________


2014. évi programok
_____________________________________________________________________________

2013. évi programok
_____________________________________________________________________________

2012. évi programok
_____________________________________________________________________________

2011. évi programok
_____________________________________________________________________________

2010. évi programok
_____________________________________________________________________________

2009. évi programok
_____________________________________________________________________________

2008. évi programok
_____________________________________________________________________________


2007. évi programok
_____________________________________________________________________________

2006. évi programok