Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK Emlékeztető folyóirat Emlékpont könyvek Archívum 2012-2013 AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

BEKÖSZÖNTŐKedves Olvasó!


2006 júliusában Magyarországon elsőként Hódmezővásárhelyen jött létre egy olyan kiállítóhely, amely a kommunista diktatúra időszakának helyi történéseit mutatja be. A tudományos és oktatási feladatokat is ellátó intézmény életre hívásával a város 1945 és 1990 közötti történelmének „kibeszélését”, megértését, a fiatalokkal való megismertetését, és az időszak lezárását tűzte ki céljául.

„Komoly hiba, hogy az elmúlt tizenhat évben Magyarország nem állt meg egyetlen pillanatra sem, hogy mondjon valamit arról az időszakról, melyet maga mögött hagyott.” – hangsúlyozta az Emlékpont megnyitási ünnepségén a város polgármestere, dr. Lázár János. Közgyűjteményünk ezen az adósságon próbált meg törleszteni az elmúlt években, és büszkén mondhatjuk el, hogy a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel élve immáron tízezrekkel ismertettük meg, hogy mit jelentettek a vidéki Magyarország, egy helyi közösség számára a szocializmus, a diktatúra évtizedei.

Fiatal intézményünk előtt nem vezet kitaposott út: magunknak kell megkeresnünk-megtalálnunk a nemes céljainkat legjobban megjelenítő formákat, kidolgoznunk a közönséggel való egymásra találást legjobban segítő megoldásokat. Ennek a törekvésnek a jegyében indítjuk most útjára intézményünk elektronikus formában megjelenő periodikáját az EMLÉKEZTETŐ-t.

Kiadványunkkal tájékoztatni szeretnénk az érdeklődőket arról, hogy milyen események történtek-történnek az Emlékpontban, illetve érdekes írásokat, tanulmányokat kínálunk a közelmúlt története iránt érdeklődő olvasóknak. Beszámolunk egyebek mellett az intézményünkben zajló konferenciákról is, így azok, akik szerettek volna eljönni, de valami oknál fogva ez nem sikerült nekik, kárpótolhatják magukat az elhangzottak elolvasásával.

Sokaknak, a nyomtatott kiadványokon felnőtt generáció tagjainak talán szokatlan az elektronikus formátum, hiányolják a „kézbevehetőség” élményét. Megértésüket kérjük: intézményünk különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy elérje, megszólíthassa a fiatalokat, és reményeink szerint a „digitális korosztály” tagjaihoz így könnyebben eljuthatnak az üzeneteink.

Bízom abban, hogy az Emlékeztetőt végigolvasva az olvasó hasznos és érdekes ismeretekhez juthat, és kedvvel böngészi majd a későbbiekben is a lapot.


Tisztelettel: Blazovich PéterA projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
IMPRESSZUM

Felelős szerkesztő: Vincze Gábor

Szerkesztőbizottság: dr. Antal Tamás (Szeged), Blazovich Péter (a szerkesztőbizottság elnöke), Bank Barbara (Budapest), Filep Tibor (Debrecen), Kiss Gábor Ferenc (Szeged), Mészáros Tamás, Szabóné Sass Szilvia

Webszerkesztő: Szender Ákos

Felelős kiadó: dr. Nagy Imre

A szerkesztőség címe:
Emlékpont múzeum, 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.
emlekpont@emlekpont.hu

ISSN 2063-6245
KIADVÁNYOK 2013


Ügynökjelentéstől a légiháborúig

Az Emlékeztető negyedik számában három, eltérő témájú tanulmányt lehet olvasni. Az első egy „klasszikus” ügynök-történet. A következő tanulmány egy időszaki kiállítási projekt kritikusnak tekinthető esetén keresztül mutatja be a projektmódszer alkalmazását. A harmadik dolgozat a hadtörténetírás területére visz el bennünket.


Tovább...


2013. október
_____________________________________________________________________________2013/3. - Galyasi Miklós

Galyasi Miklós 1903-ban született Hódmezővásárhelyen, Reisinger Miklós néven. Szülei pékséget működtettek 1944-ig. Ő műszerész-segédi és sütőmesteri képesítést, valamint jog- és államtudományi diplomát szerzett. Valószínűleg nagybátyja, az ország határain kívül is közismert műgyűjtő és mecénás, Nemes Marcell hatására kezdett már fiatal korában a művészetek iránt érdeklődni. Párizsi tanulmányútjáról hazatérve a hódmezővásárhelyi kulturális-művészeti élet egyik kulcsfigurájává vált. Egyik alapítója a Tornyai Társaságnak, 1946 és 1956 között pedig a helyi múzeum igazgatója volt (mely javaslatára vette föl a Tornyai nevet.)


Tovább...


2013. július
_____________________________________________________________________________2013/2. - Kolhozok, kollektivizálás

2012. december 6-án az Emlékpont szakmai konferenciát rendezett, melynek témája az 1948-ban elkezdődött erőszakos kollektivizálás nyomán létrehozott „kolhozok”, szovjet típusú termelőszövetkezetek működésének a bemutatása volt. Az Emlékeztető első három tanulmánya az ezen a konferencián elhangzott előadások írásos változatát tartalmazza, ezenkívül pedig Oláh András Pál történésznek az Emlékpont 2013. április 16-i konferenciáján elhangzott előadásának kibővített szövege olvasható.


Tovább...


2013. április
_____________________________________________________________________________2013/1. - Megfigyelt Művészet

Az Megfigyelt Művészet című időszaki kiállítás 2012. április 14 - 2012. november 4. között volt megtekinthető az Emlékpontban. A kiállítás alapjául olyan állambiztonsági jelentések szolgáltak, melyeken keresztül a hódmezővásárhelyi művészvilág ellenőrzésének folyamata vált a látogatók számára megismerhetővé. A legérdekesebb jelentések az Emlékeztető jelenlegi számában kerülnek közreadásra.


Tovább...


2013. január
_____________________________________________________________________________KIADVÁNYOK 2012
2012/1. - Egyházak a diktatúrában

2008. április 23-án a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ és a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete – a felekezeti iskolák államosításának közelgő 60. évfordulója alkalmából – egész napos egyháztörténeti konferenciát rendezett.


Tovább...


2012. március
_____________________________________________________________________________