Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Kdr-huszrok s prtkatonk
A killtsrl s a kutatsi projektrl


A hdmezvsrhelyi Emlkpontban a tavalyi vben, az 1956-os magyar forradalom s szabadsgharc hatvanadik vforduljn az intzmny sajt anyagbl s sajt levltri kutatsainak alapjn sszefogs a szabadsgrt. 1956: Magyarorszgon s Hdmezvsrhelyen cmmel rendezett trlatot, amely 2016. oktber 23. s 2017 janurja kztt tartott nyitva.


Az Emlkpont munkatrsai – Dr. Mikls Pter intzmnyvezet, valamint Nagy Gyngyi s Zeman Ferenc trtnszek – tovbb folytatva a kutatsokat az idei esztendben a Kdr Jnos nevvel fmjelzett kommunista diktatrnak az tvenhatos forradalmat szovjet segtsggel lever karhatalmi szerveinek s az azokbl alakult Munksrsgnek a hdmezvsrhelyi trttt vizsgljk a Magyar Nemzeti Levltr Csongrd Megyei Levltra iratai alapjn.


A kutatsi projekt ngy rszbl ll.


1. A hdmezvsrhelyi s szegedi levltri kutatsok sorn szerzett adatok sszegzse s feldolgozsa, valamint a tovbbi anyaggyjts (elssorban a Magyar Nemzeti Levltr Orszgos Levltrban).


2. A Kdr-huszrok s prtkatonk. Munksrk Hdmezvsrhelyen, 1957–1989 cm, a hdmezvsrhelyi Emlkpontban 2017. mrcius 17. (a helyi munksregysg megalakulsnak hatvanadik vfordulja) s 2017. jnius 30. kztt megtekinthet killts. A trlat trgyi, valamint kp- s dokumentumanyagnak a nagy rsze az Emlkpont sajt gyjtemnybl val.


3. A vsrhelyi Munksrsggel kapcsolatos tudomnyos kutatsok sszegzsnek els fellete a megnyit napjn az Emlkpontban rendezett tudomnyos konferencia.


4. A Munksrsgnek a kdri megtorlsok alatti – 1957 s 1963 kztti – hdmezvsrhelyi trtnett fldolgoz mhelytanulmny, valamint a helyi Karhatalom s a Sznt Kovcs Jnos Munksregysg 1957 s 1963 kztt flszerelt llomnynak listja online mdon publiklsa kerl az Emlkpont honlapjn. A forrsok teljeskr tvizsglsnak eredmnyeknt ltrejv dolgozatot az v vgn nyomtatsban tervezzk megjelenteni az Emlkpont Knyvek sorozat darabjaknt.

Mikls Pter

A teljes tanulmnyt ide kattintva tekintheti meg!