Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 


„A hódmezővásárhelyi Emlékpont - időszaki kiállítás látogatóbarát fejlesztése” című projekt bemutatása


Alapadatok:

Pályázó neve: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Pályázati azonosító: DAOP-2.1.1/B-2008-0027
Projekt megnevezése: A hódmezővásárhelyi Emlékpont - időszaki kiállítás látogatóbarát fejlesztése
Operatív program: Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP)
Pályázat neve: 2.1.1/B Múzeumok, tájházak, tematikus bemutatóhelyek, témaparkok és az épített örökség (várak, kastélyok, kúriák) turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztése
Megvalósulás helye: Emlékpont (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.)
Beruházás helye (megye): Csongrád
Beruházás helye (helység): Hódmezővásárhely
Elnyert támogatás: 159.408.305 Ft
Önerő összege: 38.614.435 Ft
A projekt összköltségvetése: 198.022.740 Ft
Támogatás aránya: 80,5 %

Pályázat célja:


Az Emlékpont jelenlegi épületének bővítésével új, látogatóbarát technológiával ellátott kiállítótér kerül kialakításra, ahol integrált látogatómenedzsmenttel minőségi szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak. Interaktív kiállítóhely, egyedi programkínálat jön létre, mely hozzájárul a régió versenyképességének erősítéséhez, a turizmus szezonalitásának csökkentéséhez, egyedisége révén országos, sőt nemzetközi jelentőségű vonzerővel bír.


A projekt tartalma:


Időszaki kiállítótér létrehozása (115 m2): Jelenleg az Emlékpont nem rendelkezik időszaki kiállítótérrel, ezért a közgyűjtemény kiállítása nem képes megújulni, ezáltal a látogatottság csökkenést mutat. Ha a projekt keretében elkészül az új kiállítóhelyiség, akkor évi két nagyszabású időszaki kiállítást terveznek az a közgyűjtemény szakalkalmazottjai. Az Andrássy út 32. szám alatti épület (Bereczk-palota) udvarán lévő garázsok kerülnek elbontásra és egy 115 m2-es épület kerül felépítésre. Az épületrészben a tárlatok vizuális élményét biztosító megjelenítőket (LCD képernyőket), érintőképernyős számítógépeket (és hozzájuk tartozó szervergépeket) építenek be, amelyeken a kiállítások háttéranyagai (interjúk, fényképek, dokumentumok) futnak majd. A kiállítótér bejárata a jelenlegi kiállításból, a Fehér Gárda teremből fog nyílni. A pénztárnál váltott belépőjegy az állandó és az időszaki kiállítás megtekintésére is feljogosítja a látogatókat.
„Audio-guide”-rendszer (személyi tárlatvezető) kialakítása, amely segítségével idegen nyelven is érthetővé és élményszerűvé válik a kiállítás. Ezáltal nemcsak a csoportok igényelhetnek szakszerű vezetést, hanem egyéni látogatóknak is lehetőségük nyílik igénybe venni azt. Az audio-guide készülékek egy mp3-lejátszónak felelnek meg, amely szolgáltatást a belépésnél vásárolhatja meg a látogató. Séta közben automatikusan, az adott teremnek, kiállítási tárgynak megfelelő ismertetőt játssza le a készülék. A látogatónak csak annyi a dolga, hogy egyetlen gomb segítségével kiválasztja a kívánt nyelvet (magyar vagy angol). A projekt 25 készülék, és hozzájuk tartozó alkatrészek beszerezését célozza meg. A projekt keretében egyéb látogatóbarát szolgáltatások is bevezetésre kerülnek, mint például a bejáratnál elérhető akadálymentes, érintőképernyős infoterminál.
Raktár kialakítása (71 m2): Az Emlékpont megnyitása óta folyamatosan gyarapszik a korszakra jellemző tárgyak és könyvek gyűjteménye, de a közgyűjteménynek nincs a muzeális tárgyak elhelyezésére szolgáló helyisége, ezért raktározási gondjai vannak. Ennek orvoslására szintén az Andrássy út 32. alatt, az udvar Emlékponttól távolabbi felén épül fel egy műtárgy és installációs raktár, ahol a műtárgyakon kívül az időszaki kiállítások kellékeinek tárolása is biztosítottá válik.


Tekintse meg a projekthez kapcsolódó eseményeken készült fényképeket!

Tekintse meg az építkezés képeit!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.


Irányító hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, NFÜ Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága (
www.nfu.hu)


Közreműködő szervezet:
DARFT Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. (
www.darfu.hu)