Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 


Interjú Szent Istvánról, az első keresztény vértanúról

December 26. nemcsak karácsony másnapja, de Szent István, az első keresztény vértanú napja is. Az első században a hite miatt halálra kövezett diakónusról akiről Dr. Miklós Péter történésszel, az Emlékpont intézményvezetőjével Lang János beszélgetett. Az interjú elhangzott a Kossuth Rádió 2016. december 26-i, Hajnal-táj című műsorában.

Tovább...


2016. december 26. hétfő
_____________________________________________________________________________Vidékfejlesztési szakemberek látogattak az Emlékpontba

Egy éve, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Csongrád Megyei Kirendeltsége a hódmezővásárhelyi Kálvin térre, a zeneiskola egykori épületébe költözött. A kirendeltség munkatársai csütörtökön látogatták meg az Emlékpont kiállítását.

Tovább...


2016. december 15. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hódmezővásárhely 56-os történelmével ismerkedtek a város diákjai

A hódmezővásárhelyi általános- és középiskolák nyolc osztálya fogadta el az Emlékpont felhívását, hogy a téli szünetet megelőző hetekben ingyenes tárlatvezetés keretében ismerkedjenek meg a város 1956-os eseményeivel. Az elmúlt hetekben a mintegy kétszázötven diákot az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc kalauzolták az Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című tárlat helyszínein.

Tovább...


2016. december 13. kedd
_____________________________________________________________________________Kommunista egyházüldözés 1956 után

A Kádár-rendszer állambiztonsága 1958 után egyre kifinomultabb módszerekkel igyekezett információt gyűjteni az egyházakról – jelentette ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hódmezővásárhelyi csoportja és az Emlékpont hétfő esti rendezvényén Mezey András. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának történésze arról is beszélt, hogy az államhatalmi rendszer az állampolgárokról a hitéleten keresztül is adatokat gyűjtött, de befolyásolni is igyekezett a híveket.

Tovább...


2016. december 12. hétfő
_____________________________________________________________________________A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című programsorozatának nyolcadik előadását tartották december 8-án este. Az esemény vendége Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt, akinek előadásának témája a szovjet megszállás délkelet-magyarországi történetének, valamint az azt követő deportálások és kényszermunkatáborokba való hurcolásoknak a bemutatása volt.

Tovább...


2016. december 11. vasárnap
_____________________________________________________________________________Séta a rabbival
Prohászka Ottokár ellentmondásos alakja


Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. december 10-i számában.

Tovább...


2016. december 10. szombat
_____________________________________________________________________________Rákosi börtönei Ebesen

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című tárlata jelenleg az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban látható. A vándorkiállítás mostani helyszínének különlegességét az adja, hogy az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótáborban mintegy hétszáz dél-alföldi (többségében szegedi, illetve környékbeli) kitelepített élt az 1950-es évek elején.

Tovább...


2016. december 10. szombat
_____________________________________________________________________________A vásárhelyi 56 mártír története egy tömeggyilkosság-sorozat része

Elvitathatatlan a Károlyi-kormánynak, és annak hadügyminiszterének, Linder Bélának a felelőssége azokért a súlyos atrocitásokért, amelyek az első világháborút követően értek magyar állampolgárokat a szomszédos országok megszálló csapatai részéről – jelentette ki előadásában Csere Péter szerda délután, az Emlékpontban.

Tovább...


2016. november 30. szerda
_____________________________________________________________________________Közép-Európa kutatásáért-díjat kapott az Emlékpont vezetője

A Közép-európai Közlemények című – immár tizedik évfolyamába lépett – tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága és tanácsadó testülete Közép-Európa kutatásáért-díjat adományozott Miklós Péternek, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének.

Tovább...


2016. november 28. hétfő
_____________________________________________________________________________Kik robbantották ki a forradalmat?
Jobbágyi Gábor könyvét mutatták be az Emlékpontban


– 1956. október 23-án a magyar sztálinisták és a Szovjetunió együttműködésének köszönhetően robbant ki a forradalom – vázolta fel kedd este, az Emlékpontban tartott előadásában Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának tanára, aki akkoriban kilencéves volt és súlyos sérüléseket szenvedett. A lakásukba becsapódó szovjet gránát a szomszéd szobában robbant fel, halálosan megsebesítve az előadó nagymamáját, míg az ő lábába húsz szilánk fúródott. A szerző 1956 és a megtorlás fekete könyve című kötetét a Nagy Gyöngyivel, az Emlékpont történészével folytatott beszélgetés keretében ismerhették meg a résztvevők.

Tovább...


2016. november 22. kedd
_____________________________________________________________________________Ahol az embernek nem volt értéke
Konferencia a Gulág világáról az Emlékpontban


– Az 1956-hoz vezető útnak része volt az, ahogyan a Szovjetunió bánt az általa meghódított területek lakosságával – mutatott rá Miklós Péter intézményvezető, miért is az 1956-ra emlékező programsorozatában rendezte meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont az „Ameddig a lábam bírja” Mindennapok a Gulágon címmel a szovjet munkatáborokról szóló tudományos konferenciáját. Mint az igazgató hangsúlyozta, a táborokba elhurcolt mintegy hatszázezer magyarnak egyharmada soha nem tért haza, míg a túlélők nemhogy kárpótlást nem kaptak, de titkolniuk kellett a több éves malenkij robot történetét. Az előadásokon a Németh László Gimnázium, az Eötvös József, a Gregus Máté és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolák, valamint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai vettek részt.

Tovább...


2016. november 10. csütörtök
_____________________________________________________________________________„Nem vallott. Eltemetve.”
Dózsa László: „Anyám emlékét és ötvenhat szellemiségét gyalázzák az engem támadók”


Dózsa László színművész, ötvenhatos szabadságharcos egy költeményt előadva vezette be az Emlékpont szerda esti beszélgetését, amelyben nemcsak a hatvan évvel ezelőtti történéseket elevenítette fel, de szólt az őt az elmúlt hetekben ért támadásokról is.

Tovább...


2016. november 9. szerda
_____________________________________________________________________________1956 a fiatalok szemével

Négy hódmezővásárhelyi középiskola hat csapata fogadta el az Emlékpont meghívását az Add tovább! címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához kapcsolódóan meghirdetett keddi vetélkedőjére. A versenyzők egy kötelező – 1956 Hódmezővásárhelyen –, valamint egy szabadon választott ötvenhatos témából összeállított előadással érkeztek az erőpróbára, amelyek során alkalmazhattak szöveges prezentációt, hang-, kép- és filmbejátszásokat is.

Tovább...


2016. november 8. kedd
_____________________________________________________________________________1956 tanítása értékek átadására ad lehetőséget

– Az Emlékpont küldetése, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója adta az alkalmat arra, hogy a közgyűjteményben a forradalom és az azt követő évtizedek tanításáról kerüljön sor műhelyszemináriumra – mondta el a november 7-én a vásárhelyi történelemtanárok számára az Emlékpont Műhely keretében rendezett szakmai tanácskozás létrejöttének motivációit megnyitójában Árva László, a történelemtanárok városi munkaközösségének vezetője, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója.

Tovább...


2016. november 7. hétfő
_____________________________________________________________________________Harckocsi-rockkal nyílt meg a „4000 tank” című kiállítás

– Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! – idézte Bulgakov Mester és Margaritáját Miklós Péter intézményvezető az Emlékpont pénteki kiállításának megnyitóján, amely tételmondat cáfolatául maga éppen maga a most megnyílt tárlat szolgál. Mint felidézte, egy tavaszi napon szólította meg a 4000 tank című kiállítást megálmodó Radics Márk képzőművész, elmesélve ötletét és a lehetőséget, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pályázata jelentett.

Tovább...


2016. november 4. péntek
_____________________________________________________________________________1956 a magyar nép forradalma volt

Kilométeres sor a Gellért-hegyi bolt előtt, hogy megvehessék a két vekni kenyeret, kapualjról kapualjra menekülés a golyózáporban Pest belvárosában, fateknőben szállított halottak – így idézte fel 1956 októberében átélt élményeit Stefka István újságíró. A pestisracok.hu lapigazgatója az Emlékpontban mutatta be az Ötvenhat lövészárkai című interjúkötetét a közgyűjtemény történészével, Zeman Ferenccel beszélgetve.

Tovább...


2016. november 3. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont kutatásai alapján készült el a Vásárhelyi Televízió 1956-os filmje

A Vásárhelyi Televízió az Emlékponttal együttműködésben készítette el dokumentumfilmjét az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára. A november 4-i bemutató előtt a filmről szerdán tartott sajtótájékoztatót Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Rókus Ákos, a Vásárhelyi Televízió ügyvezető igazgatója, egy személyben az Amikor megszűnik a félelem című film rendezője a pénteki vetítés helyszínén, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Tovább...


2016. november 2. szerda
_____________________________________________________________________________Forradalmárok kezén az algyői reptér

Az Algyői Faluház ITTT – mindenről, ami Irodalom, Történelem, Társadalom, Tudomány elnevezésű rendezvénysorozatának keretében tartott előadást Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője Az 1956-os forradalom Csongrád megyében és Algyőn címmel.

Tovább...


2016. október 28. péntek
_____________________________________________________________________________Egy erkölcsös forradalmár

Az 1956-os forradalom derekegyházi születésű mártírjáról, Brusznyai Árpádról tartott előadást az Emlékpont pénteki rendhagyó történelemóráján a Veszprémből érkezett Kahler Frigyes nyugalmazott tanácsvezető bíró a Németh László Gimnázium, a Gergus Máté Szakiskola és a Szent István Általános Iskola diákjainak.

Tovább...


2016. október 28. péntek
_____________________________________________________________________________Forradalmi relikviákkal ismerkedtek a diákok az Emlékpontban

A Szent István Általános Iskola nyolcadikosai számára tartott tárlatvezetést pénteken Miklós Péter, az Emlékpont intézmény vezetője. A diákok az Emlékpont galériájában látható, Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című kiállítás részleteivel ismerkedtek meg.

Tovább...


2016. október 28. péntek
_____________________________________________________________________________Mindszenty munkássága világítótorony volt huszadik század sötétjében

Istenért, emberért, szabadságért! Közelítések Mindszenty József bíboros pályaképéhez címmel rendezett tudományos konferenciát Mindszenty József életéről és munkásságáról csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

Tovább...


2016. október 27. csütörtök
_____________________________________________________________________________A történelmi tudás és hagyomány továbbadandó érték

Az ötvenhatos halálraítélt, Wittner Mária is segítette az Emlékpont október 17-i történelemversenyén indult általános iskolás tanulókat a kiadott feladatok megoldásában, sőt az első helyezést elért csapatnak egy saját maga által varrt lyukas zászlót is felajánlott. A feladatok értékelését követően az eredményhirdetésre és a díjak átadására szerdán került sor a közgyűjteményben.

Tovább...


2016. október 26. szerda
_____________________________________________________________________________Gyászinduló a forradalom emlékére

A hatvan évvel ezelőtti eseményeket bemutató rendhagyó történelemórák sorában hétfőn Gyulai József professzor mesélt a Németh László Gimnázium és a Liszt Ferenc Általános Iskola diákjainak 1956-ról a vásárhelyi Emlékpontban. A professzor akkor a Bethlen Gábor Gimnáziumban tanított.

Tovább...


2016. október 24. hétfő
_____________________________________________________________________________Három hét boldogság
1956 – A szegedi egyetemisták voltak október 23. előkészítői


Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. október 22-i számában.

Tovább...


2016. október 24. hétfő
_____________________________________________________________________________Hatvan éve összefogtak a szabadságért
A panelprogram és a gulyásleves nem pótolhatja a szabadságot


A forradalom és szabadságharc hazai és hódmezővásárhelyi vetületét bemutató kiállítással és az 56-os eseményekben szerepet vállaló vásárhelyiek történetét rögzítő interjúkötettel készült az Emlékpont a hatvanadik évfordulóra. Október 23-án a kiállítás megnyitását követően az interjút adó ötvenhatosok jelenlétében mutatták be a könyvet a közgyűjteményben.

Tovább...


2016. október 23. vasárnap
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontban mutatták be a Csongrád Megyei Önkormányzat ötvenhatos kiadványát

Október 20-án Dr. Csoma Lajos mesélte el 1956-os élményeit a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján. Az előadó – aki 1956 októberében gimnazistaként a nemzetőrség tagja lett – beszámolóját a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola és a Németh László Gimnázium diákjai kísérték figyelemmel.

Tovább...


2016. október 21. péntek
_____________________________________________________________________________1956 minden árnyalatát bemutatták az Emlékpont konferenciáján

– Öröm számomra, hogy szülővárosom ilyen rangos történelmi konferenciának adhat otthont – jelentette ki Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott a Pokol és menny. Mélységek és magasságok az 1956-os forradalomban című konferencia résztvevőit köszöntve pénteken az Emlékpont előadótermében, ahol az országos szakmai szervezetek – mint például a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a VERITAS Történetkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – és térségünk történész kutatói járták be a forradalomhoz vezető utat, az értékelték az októberi eseményeket és elemezték az 1956-ot követő megtorlások hatásait.

Tovább...


2016. október 21. péntek
_____________________________________________________________________________


1956 Emlékezete Hódmezővásárhelyen


A hódmezővásárhelyi Emlékpont 2016. október 23-ához kapcsolódó programjairól a Civil Hang Rádiónak nyilatkozott Dr. Miklós Péter igazgató. A riporter Boros Tamás volt.

Tovább...


2016. október 20. csütörtök
_____________________________________________________________________________A diákok hordozták a forradalom parazsát

Október 20-án Dr. Csoma Lajos mesélte el 1956-os élményeit a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján. Az előadó – aki 1956 októberében gimnazistaként a nemzetőrség tagja lett – beszámolóját a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola és a Németh László Gimnázium diákjai kísérték figyelemmel.

Tovább...


2016. október 20. csütörtök
_____________________________________________________________________________1956 vásárhelyi és hazai dokumentumai az Emlékpont vasárnap nyíló kiállításán

Az Emlékpont Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című, vasárnap délelőtt megnyíló, még rendezés alatt álló kiállítását tekinthették meg a sajtó munkatársai pénteken a közgyűjtemény galériájában. Az anyagot Dr. Miklós Péter, az intézmény vezetője mutatta be az újságíróknak.

Tovább...


2016. október 20. csütörtök
_____________________________________________________________________________Könnycseppek az érettségi dolgozaton

Miután 1956. október 16-án Szegeden megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), október 19-én diákparlamentre gyűltek össze a Bethlen Gábor Gimnáziumban a vásárhelyi iskolákból érkezett tanulók is. Közöttük volt az akkor tizenhét éves diáklány, Aranyossy Ildikó is, aki hatvan évvel ezelőtti élményeiről szerda délelőtt mesélt a Németh László Gimnázium és a Liszt Ferenc Általános iskola diákjainak az Emlékpont rendhagyó történelemóráján.

Tovább...


2016. október 19. szerda
_____________________________________________________________________________˝A nyílt lázadás rituális öngyilkosság lett volna˝
Arany-Tóth Ferenc volt az Emlékpont rendhagyó órájának vendége


Négy békéssámsoni fiatalember alapította meg 1951-ben a Magyar Ellenállási Mozgalmat, amely négy éven át a kommunista rendszer hibáira figyelmeztető szórólapokat terjesztett – kezdetben csak a környező települések vásárain, vasútállomásain, majd később az országszerte. A szervezet egyik tagja, Arany-Tóth Ferenc volt az Emlékpont keddi rendhagyó történelemórájának vendége, ahol a Németh László Gimnázium és a Gregus Máté Szakközépiskola diákjainak mesélte el történetét.

Tovább...


2016. október 18. kedd
_____________________________________________________________________________Wittner Mária segítette az ötvenhatos vetélkedő indulóit

Az egy évtizeddel ezelőtti megalakítása óta az Emlékpont minden évben megrendezi 1956-os történelemversenyét az általános iskolások számára. A forradalom 60. évfordulójának évében épp hatvan vásárhelyi és székkutasi iskolás vállalta a megmérettetést. A diákokat a feladatok megoldásának megkezdése előtt az ötvenhatos halálraítélt Wittner Mária köszöntötte.

Tovább...


2016. október 17. hétfő
_____________________________________________________________________________Gyálarét, Trianon szülötte

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők napilap 2016. október 15- számában.

Tovább...


2016. október 17. hétfő
_____________________________________________________________________________Tizenegy osztálynyi diák az Emlékpontban a bethlenes projektnapon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc témakörében rendezett projektnapot szombaton a Bethlen Gábor Református Gimnázium, amelynek osztályai a hatvan évvel ezelőtti eseményekhez köthető hódmezővásárhelyi helyszíneit keresték fel. Az Emlékpont is ezek között volt, ahol a diákokra feladatok megoldása várt.

Tovább...


2016. október 15. szombat
_____________________________________________________________________________Pódiumbeszélgetés a forradalom szikrájáról az Emlékpontban

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) hatvan évvel ezelőtti megalakulásáról emlékeztek meg egy kerekasztal-beszélgetés keretében a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Az est moderátora Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem docense volt.

Tovább...


2016. október 14. péntek
_____________________________________________________________________________Miklós Péter könyvéről a Civil Hang Stúdió műsorában

Ötven éve hunyt el Juhász Kálmán egyháztörténész, emléke előtt tisztelegve a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület szegedi Földmíves utcai székházában mutatták be Dr. Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetőjének Juhász Kálmán című könyvét. Juhász Kálmán munkásságáról a kiadvány szerzője beszélt a Civil Hang Stúdió riporterének, Képiró Ágnesnek.

Tovább...


2016. október 12. szerda
_____________________________________________________________________________Százharminc diákot jutalmaztak az Emlékpont finisszázsán

Százharminc diák adott be rajzot és festményt az Emlékpont és a Hetednapi Adventista Egyház „Jézus élete” című kiállításához kapcsolódó pályázatára, amelynek szerdai finisszázán nemcsak a legjobb alkotókat díjazták, hanem minden pályázó ajándékkal térhetett haza.

Tovább...


2016. október 12. szerda
_____________________________________________________________________________Püspökladányban az Emlékpont börtönkiállítása

A hódmezővásárhelyi Emlékpont munkatársai által összeállított Rákosi börtönei című vándorkiállítás immár a hatodik helyszínen kerül bemutatásra. A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban 2016. október 4-től november 9-ig látogatható tárlatot Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg, aki az eseményt követően az 1940-as és 1950-es évek kommunista erőszakszervezeteiről és börtönvilágáról tartott előadást.

Tovább...


2016. október 10. hétfő
_____________________________________________________________________________A reformáció hajnaláról az Emlékpontban

Pénteken hangzott el az Emlékpontban a közgyűjtemény és a Hetednapi Adventista Egyház Jézus élete című kiállításához kapcsolódó előadássorozat zárásaként a jövőre ötszáz éves reformációról szóló előadás. Az Emlékpont galériájában időközben már a három kiállító alkotóművész műveivel együtt látható az a százharminc rajz, amelyet a helyi iskolások készítettek a kiállítás témájában kiírt pályázatra.

Tovább...


2016. október 7. péntek
_____________________________________________________________________________Megjelent Miklós Péter tizedik könyve

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület szegedi Földmíves utcai székházában mutatták be Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetőjének Juhász Kálmán című könyvét. A könyvbemutatón a szerzővel – akinek ez a tizedik önálló kötete – ifj. Szilágyi Árpád beszélgetett.

Tovább...


2016. október 7. péntek
_____________________________________________________________________________Csak álltak és sírtak
Anyaországi tekintetesek a Felvidéken


Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők napilap 2016. szeptember 24-i számában.

Tovább...


2016. október 7. péntek
_____________________________________________________________________________Németországi zenészpalánták az Emlékpontban

Egy régi, gyermekkori kapcsolatnak köszönhető, hogy a Hannoverhez közeli Hemmingen városának zeneiskolásai Hódmezővásárhelyre látogattak. A csoport a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában tett látogatást követően az Emlékpontot kereste fel.

Tovább...


2016. október 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Út a forradalomba - a magyar Rádió Vasárnapi Újságjában

Út a forradalomba. A hódmezővásárhelyi Emlékpont rendezvényén Miklós Péter történész elemezte az 1945-től 1956-ig tartó magyarországi eseményeket. A beszélgetés elhangzott a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában 2016. október 2-án.

Tovább...


2016. október 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Püspökladányban mutatják be az Emlékpont Rákosi Börtönei című kiállítását

Püspökladányban kerül bemutatásra az Emlékpont Rákosi börtönei című kiállítása. Erről az intézmény vezetője, Miklós Péter nyilatkozott a Civil Hang Rádiónak.

Tovább...


2016. október 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontról a Civil Hang Rádióban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont szeptember 21-én az Út a forradalomba - Szovjet-Magyarország 1944-1956. című konferenciával kezdte meg az 1956-os forradalomra emlékező rendezvénysorozatát. A konferencia céljáról Dr. Miklós Péter történész, az intézmény igazgatója beszélt a Civil Hang Rádió riporterének, Képiró Ágnesnek.

Tovább...


2016. szeptember 30. péntek
_____________________________________________________________________________Amikor a nemzetbiztonság is beleszólt a nemzeti tizenegy összeállításába

– A csehszlovák-magyar világbajnoki selejtező előtt az állambiztonsági szolgálatok is beleszóltak a nemzeti tizenegy összeállításába – erről Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa beszélt csütörtök délután könyvének bemutatóján az Emlékpontban. A Szoros emberfogás – Futball és állambiztonság a Kádár-korszakban című könyvében leírta: fontos terület volt a sport a rendszer vezetői számára.

Tovább...


2016. szeptember 29. csütörtök
_____________________________________________________________________________Címzetes főiskolai tanári címet adományoztak az Emlékpont vezetőjének

A Kodolányi János Főiskola ünnepi orosházi szenátusülésén címzetes főiskolai tanári oklevelet adott át Szabó Péter rektor Miklós Péternek, az Emlékpont intézményvezetőjének. Miklós Péter – aki évek óta a főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének megbízott oktatója – a hivatalos indoklás szerint „tudományszervezői és oktatói munkássága elismeréseként” kapta meg a legmagasabb rangú főiskolai oktatói címet.

Tovább...


2016. szeptember 28. szerda
_____________________________________________________________________________Hódmezővásárhely történetével ismerkedtek az ulmi diákok az Emlékpontban

A németországi Ulmból a Németh László Gimnázium vendégeként Vásárhelyre érkezett diákcsoport kedden az Emlékpontot kereste fel. A vendéglátó diákokkal érkezett német lányok már nagyon várták az utazást, amely tavaly a migrációs helyzet miatt hiúsult meg.

Tovább...


2016. szeptember 27. kedd
_____________________________________________________________________________Szlovákiai muzeológusok látogattak az Emlékpontba

Harminc szlovákiai múzeumi szakember kereste fel péntek délelőtt az Emlékpontot. A csoportot vezető Sipos Szilvia, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának kurátora és a Szlovákiai Múzeumok Szövetségének elnökségi tagja elmondta: a szlovák muzeológusokat összefogó szervezetük minden évben szervez tanulmányutat a tagok részére, az idén Magyarországot választották úti célul.

Tovább...


2016. szeptember 23. péntek
_____________________________________________________________________________Út a forradalomba
Konferencia 1956 előzményiről az Emlékpontban


Az 1956-os forradalomhoz vezető útról rendezett konferenciát szerdán az Emlékpont, amely keretében az előadók felvázolták, melyek voltak azok a történések, amelyek ahhoz vezettek, hogy az emberellenes rendszerrel szemben még a munkások is felléptek, akik nevében – elvileg – gyakorolta a hatalmat Rákosi Mátyás a Szovjetunió támogatásával. Az előadásokat a Németh László Gimnázium, valamint az Eötvös József és a Gregus Máté Szakközépiskola diákjai hallgatták.

Tovább...


2016. szeptember 21. szerda
_____________________________________________________________________________A történelemtanároknak kínált együttműködést az Emlékpont
Személyes élményeket szerezhetnek a diákok 1956-ról


Az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésében kérte a hódmezővásárhelyi általános- és középiskolák történelemtanárainak együttműködését az Emlékpont, ahová a pedagógusokat megbeszélésre hívta a közgyűjtemény.

Tovább...


2016. szeptember 15. csütörtök
_____________________________________________________________________________A 20. század legigazságosabb területrendezése
76 éve vonult be a magyar hadsereg Erdélybe


1940 szeptemberében virágokkal köszöntötték a második bécsi döntés után bevonuló magyar katonákat a húsz évvel korábban, a trianoni diktátum által elszakított, erdélyi magyarlakta területeken – mondta el Illésfalvi Péter hadtörténész, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa az Emlékpontban az erdélyi bevonulásról tartott hétfői, rendhagyó történelemóráján. Az előadó a bevonulást lehetővé tévő dokumentumot az elmúlt évszázad legigazságosabb területrendezési döntésének nevezte.

Tovább...


2016. szeptember 12. hétfő
_____________________________________________________________________________Szélsőségek nélkül - Keresztény válaszok a nácizmusra és a kommunizmusra

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. szeptember 10-i számának Lugas mellékletében.

Tovább...


2016. szeptember 10. szombat
_____________________________________________________________________________Így készül az Emlékpont az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára

Dr. Miklós Péter intézményvezető a Rádió7 Napraforgó közszolgálati magazinműsorának volt vendége 2016. szeptember 1-jén, a műsort Rostás Viktória vezette.

Tovább...


2016. szeptember 6. kedd
_____________________________________________________________________________A szent és a személyes találkozása
Posztmodern képzőművészeti kiállítás Jézusról és életéről az Emlékpontban


A Jézus élete című kiállítás tizenkilencedik helyszínén, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban szeptember 1-jén nyílt meg a kétezer éves bibliai történetet mai művészeti eszközökkel bemutató képzőművészeti tárlat. A megnyitó résztvevőit köszöntve Miklós Péter intézményvezető kiemelte: a kiállítás hat hete alatt heti két előadás ad lehetőséget Jézus korának megismerésére, valamint a témában meghirdetett rajzpályázat az általános és középiskolások számára is biztosítja a vizuális véleményalkotás lehetőségét.

Tovább...


2016. szeptember 1. csütörtök
_____________________________________________________________________________Egyéni látásmódokkal és újszerű technikákkal Jézusról
Csütörtökön nyílik az Emlékpontban a Jézus élete című tárlat


Az efZámbó István, Tábori Csaba és Aknay János festményeiből álló, Jézus élete című kiállítás csütörtökön este hatkor nyílik meg az Emlékpontban. A tárlat anyagát a megnyitó előtt egy nappal mutatták be a sajtó képviselőinek a közgyűjtemény galériájában.

Tovább...


2016. augusztus 31. szerda
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont a Közmédiában

A Közmédia az m1 Ma délután című műsorában ma, a a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján Hódmezővásárhelyről, az Emlékpontból tudósított. Dr. Miklós Péter intézményvezetővel Huszár Tamás beszélgetett.

Tovább...


2016. augusztus 23. kedd
_____________________________________________________________________________Hogy ne csak a hősök és áldozatok nevét ismerhessük
A diktatúrák megismeréséről az ötvenhatos emlékévében


A kelet-közép-európai térségből érkezett kezdeményezésre, Václav Havel egykori cseh elnök javaslatára 2011. óta augusztus 23-át a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjaként tartjuk számon – minderről Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője szólt az emléknapon.

Tovább...


2016. augusztus 23. kedd
_____________________________________________________________________________Séta az Emlékpontban

Mohácsi Szilvia riportja elhangzott a Karc Fm Hangok, Színek, Ízek című magazinjában 2016. augusztus 13-án. A közgyűjteményt bemutatja: Dr. Miklós Péter intézményvezető

Tovább...


2016. augusztus 23. kedd
_____________________________________________________________________________Karc Fm: Tíz éves az Emlékpont

Mohácsi Szilvia interjúja Dr. Miklós Péter intézményvezetővel, elhangzott a Karc Fm Hangok, színek ízek című műsorában 2016. július 23-án.

Tovább...


2016. augusztus 22. hétfő
_____________________________________________________________________________Amikor furkósbottal verte a munkásosztály élcsapata a diákokat
Kiskunmajsai ’56-os táborozók jártak az Emlékpontban


– Hosszú évek óta tart a Pongrátz Gergely, a Corvin-köz egykori legendás parancsoka kezdeményezésére létrejött Kiskunmajsai 56-os Múzeum által szervezett ’56-os Ifjúsági Tábor és az Emlékpont között az együttműködés, amely során minden nyáron felkeresik a középiskolás és egyetemista táborozók a vásárhelyi közgyűjteményt, amely hazánkban egyedülálló módon egy város történetén keresztül szemlélteti az 1945 és 1990 közötti időszakot – mondta el a keddi látogatás történetéről a házigazda intézmény vezetője, Miklós Péter.

Tovább...


2016. augusztus 9. kedd
_____________________________________________________________________________ÉVFORDULÓ - Százötven éve halt meg Klauzál Gábor
Az ellenzék kalauza


Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők napilap 2016. augusztus 6-i számában.

Tovább...


2016. augusztus 6. szombat
_____________________________________________________________________________Szovjet járművek szállták meg Vásárhelyt

Hét éve szervezi meg nyári találkozóját Szolnokon a Szovjet Járművesek Baráti Társasága. A szovjet és NDK-s autók és motorok barátai – akik az ország teljes területéről gyűltek össze ezen a héten a Tisza-parti városban – szombaton Hódmezővásárhelyt keresték fel. A járműveket a Kossuth téren állították ki, míg a gépjárművek tulajdonosai és kísérőik az Emlékpontban tárlatvezetésen vettek részt.

Tovább...


2016. augusztus 6. szombat
_____________________________________________________________________________Trianonjaink
A trianoni traumától a nemzeti összetartozásig


Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének Vizi László Tamás: A sérelmi politizálásától a nemzeti összetartozásig - Trianon, revízió, határkérdés, nemzetegyesítés (1920–2010) című könyvéről írt recenziója megjelent a Magyar Idők 2016. július 30-i számában.

Tovább...


2016. július 30. szombat
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontban jártak az Országos Honismereti Akadémia résztvevői
Honismeret a város történetének keresztmetszetében


Az országos Honismereti Akadémia az idén Makón került megrendezésre. A résztvevők a csütörtöki tanulmányutak keretében választhatták a Hódmezővásárhelyt is érintő túrát, amely során az akadémia résztvevői felkeresték az Emlékpontot.

Tovább...


2016. július 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Huszonöt éve vonták ki Magyarországról a Vörös Hadsereg csapatait

Interjú Dr. Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével a 25 évvel ezelőtti szovjet csapatkivonásról. Elhangzott a Kossuth Rádió 2016. július 3-i Vasárnapi újság című műsorában.

Tovább...


2016. július 3. vasárnap
_____________________________________________________________________________A tízéves hódmezővásárhelyi Emlékpont
Dr. Miklós Péternek, az Emlékpont intézményvezetőjének az alábbi írása a Honismeret című folyóirat 2016. évi harmadik számában jelent meg a Közgyűjtemények rovatban.

A tíz évvel ezelőtt, 2006 júliusában megnyílt hódmezővásárhelyi Emlékpont a vidéki Magyarország egyetlen olyan közgyűjteménye és intézménye, amely kifejezetten egy régió – Hódmezővásárhely és környéke – példáján keresztül mutatja be hazánk történetének 1945 és 1990 közötti periódusát. Az Emlékpont Fél évszázad Vásárhelyen című állandó kiállítása budapesti és helyi szakemberek közös és hosszú ideig tartó előkészítő, anyaggyűjtő, forrásfeltáró és összegző munkálkodásának az eredménye. A modern, az alkotók szándékai szerint minden huszonegyedik századi látogatói igényt kielégítő kiállítás elsősorban a kor hangulatára és jellegzetességeire helyezi hangsúlyt, s ennek a koncepciónak a szolgálatában kerültek elrendezésre a tárlaton látható fényképek, 8filmfelvételek, tárgyak, s a jól megválasztott korabeli forrásszöveg-részletek. Az állandó kiállításon bemutatott események alátámasztására számos, az államszocialista korszak áldozataival, átélőivel, tanúival készített – és teljes terjedelmében a közgyűjtemény archívumában őrzött – interjúrészletet láthatnak a látogatók a kiállítótérben elhelyezett terminálokon.


Tovább...


2016. június 29. szerda
_____________________________________________________________________________Moszkvics, Mása, óriástorta
Félezren az tízéves Emlékpontban a múzeumok éjszakáján


Egy hatalmas tortával ünnepelte a Múzeumok éjszakáján megnyitásának tízedik évfordulóját az Emlékpont. A programok este hat órakor kezdődött sorozatát mintegy félezren keresték fel a vásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2016. június 25. szombat
_____________________________________________________________________________Már megvásárolhatók az Emlékpont új kiadványai

Az Emlékpont Emlékeztető című sorozatának első, nyomtatott kötete és Vincze Gábor történész új könyve már megvásárolható az Emlékpont épületében működő Tourinform irodában.

Tovább...


2016. június 23. csütörtök
_____________________________________________________________________________Felszabadulás
Kivonulás – Huszonöt éve hagyta el Magyarország területét az utolsó szovjet katona

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Időkben.

Az utolsó szovjet katona – Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka – negyedszázada, 1991. június 19-én délután három órakor Záhonynál hagyta el hazánk területét. Amilyen pusztítóan és viharosan jöttek, olyan nehézkesen és vontatottan távoztak az 1944 szep-temberében érkezett megszállók. Leromlott épületeket és anyagi követeléseket hagytak hátra – valamint be nem gyógyuló sebeket, a kibeszéletlen múltat.

Tovább...


2016. június 19. vasárnap
_____________________________________________________________________________Miért kerülnek kövek a sírokra?
A holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek


A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja, amikor 72 éve, 1944. június 16-án elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. Hódmezővásárhelyen akkoriban ezerötszáz zsidó lakott, és a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása eredményként nem jelöltek ki gettót. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, rájuk emlékeztek ma a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a Zsinagógában.

Tovább...


2016. június 16. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az ávósok rémtetteitől az olajügyekig
Pancza István könyvbemutatója az Emlékpontban


Születésétől huszonöt éves koráig Hódmezővásárhelyen lakott Pancza István, akit a legtöbben kisgazda politikusként ismerhetnek. A nyugdíjas éveiben irodalommal és képzőművészettel foglalkozó egykori országgyűlési képviselő az Emlékpont rendezvényének vendégeként Üvegcserepek című – immáron a harmadik – kötetét mutatta be. A szerző beszélgetőtársa, a könyveit gondozó Mihazánk Kiadó tulajdonosa és ügyvezetője, Dobrotka Pál volt.

Tovább...


2016. június 15. szerda
_____________________________________________________________________________Kétszáz diák ismerte meg a Szamár-sziget szellemkatonáinak történetét
Tematikus tárlatvezetések az EmlékpontbanNégy hódmezővásárhelyi iskola mintegy kétszáz diákja látogatta meg az elmúlt héten a Szamár-sziget szellemkatonái című időszaki kiállítást az Emlékpont galériájában.

Tovább...


2016. június 15. szerda
_____________________________________________________________________________Egyházüldözéstől a földreformig
Új kiadványok az Emlékpont gondozásában


Az Emlékpont Emlékeztető című folyóiratának első nyomtatott kötetével és Vincze Gábor történész új könyvével ismerkedhettek meg a közgyűjtemény kedd délutáni rendezvényének látogatói. Miklós Péter intézményvezető hangsúlyozta: mindkét kiadványnak lesz folytatása.

Tovább...


2016. június 14. kedd
_____________________________________________________________________________Értékőrzés a teljesség igényével
Konferencia Grezsa Ferenc és Németh László életművéről


A negyedszázada elhunyt Grezsa Ferenc irodalomtörténész professzorra emlékezve rendezte meg pénteki konferenciáját az Emlékpontban előadótermében a Németh László Társaság, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és az Emlékpont. A Bethlen egykori tanárának, igazgatójának, majd a szegedi főiskola, később egyetem tanszékvezető tanárának pályáját Miklós Péter, az Emlékpont vezetőjének köszöntőjét követően Füzi László irodalomtörténész vázolta fel.

Tovább...


2016. június 10. péntek
_____________________________________________________________________________Gyalogszerrel Párizsba – az erdélyi magyarokért


Amikor Nicolae Ceaușescu diktatúrája a magyarok lakta tér, a romániai magyar falvak ellen fordult, egy erdélyi magyar fiatalember a falurombolás ellen tiltakozva gyalog indult Párizsba. Így mutatta be Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője Okos Márton újságírót, aki hétfő délután a közgyűjteményben tartott előadást a negyedszázaddal ezelőtti útjáról.

Tovább...


2016. június 6. hétfő
_____________________________________________________________________________Megalázott diplomaták és megalázott ország
Trianonról az Emlékponban


Egy nappal a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója – és egyben a Nemzeti Összetartozás Napja – előtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont a békeszerződésről és a párizsi magyar delegációt vezető Apponyi Albert tevékenységéről rendezett konferenciát. Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője kijelentette: fontos, hogy nemcsak a nemzet 96 ével ezelőtti szétszakítására emlékezetünk ezen a napon, hanem arra is, hogy már hat éve, hogy aki a trianoni döntés miatt a határon túlra került, az is a magyar nemzet részének érezheti magát nemcsak lelki értelemben, hanem jogi szempontból is, amelyet a magyar állam lehetővé tett.

Tovább...


2016. június 3. péntek
_____________________________________________________________________________Kolera, tífusz és éhezés várta a magyar foglyokat a Szamár-szigeten

A Hősök Napjához közeledve, május 27-én nyitotta meg Grezsa István miniszteri biztos a mintegy nyolcvanezer osztrák és magyar hadifogoly száz évvel ezelőtti halálmarsát bemutató kiállítást az Emlékpontban, amelyet beszélgetés követett a kiállítás létrehozóival. Az eseményről a közmédia élő, egyenes tudósításban számolt be.

Tovább...


2016. május 27. péntek
_____________________________________________________________________________Újabb iskolai csoportok láthatták a Gulág világát bemutató filmsorozat epizódjait

Május 20-án, pénteken a Bethlen Gábor Református Gimnázium és az Eötvös József Szakképző Iskola diákjai tekintették meg az Emlékpontban Sára Sándor filmrendező sorozatának, a Nehézsorsúak epizódjait a május 6-án kezdődött vetítés sorozat folytatásaként.

Tovább...


2016. május 20. péntek
_____________________________________________________________________________Nemzetőrről a nemzetőrtől
Pintér István előadása a száz éve elhunyt Görgeiről

Száz éve, 1916. május 21-én hunyt el Görgei Artúr (1818–1916) az 1848/49-es magyar szabadságharc hős tábornoka, aki egy ideig a hadügyminiszteri és a fővezéri posztot is betöltötte. Erről emlékezve tartott átfogó ismeretterjesztő előadást a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pintér István tanár, történész.

Tovább...


2016. május 20. péntek
_____________________________________________________________________________Történelmi tények, emberi érzelmek és politikai célok hálójában
Turbucz Dávid Horthy-kultuszról szóló könyvét mutatták be az Emlékpontban

A Horthy Miklós tevékenységét megítélők legtöbbje a kormányzó teljesítményét a skála szélső értékein helyezi el. Vannak, akik az országmentő államférfit, míg mások a magyarok ezreit halálba küldő zsarnokot látják benne. Turbucz Dávid, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa A Horthy-kultusz 1919–1944 című könyvében és a hódmezővásárhelyi Emlékpontban csütörtök este megtartott előadásában is igyekezett a mindkét nézőpont által figyelembe vett történelmi adatokat sorra venni.

Tovább...


2016. május 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________A Star Wars-tól a szovjet korszak Moszkvájáig
A 125 éve született Bulgakovra emlékeztek az Emlékpontban

A 125 éve született Mihail Afanaszjevics Bulgakov pályaképét, s fő művét, A Mester és Margaritát idézte meg az Emlékpont pénteki rendhagyó irodalomórája. Az előadáson – amelyen a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános iskola diákjai vettek részt – az előadók vizsgálták a regény misztikus világa és bulgakovi a Moszkvája közötti párhozamokat is.

Tovább...


2016. május 13. péntek
_____________________________________________________________________________Filmek a kommunista korszak egyik tabutémájáról az Emlékpontban

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének keretében a második világháborúban és azt követően szovjet kényszermunkatáborokba internált mintegy 800 ezer magyar állampolgárra emlékezünk, akik közül alig félmillióan térhettek haza. Az Emlékpont és a VERITAS Történetkutató Intézet együttműködésének keretében Sára Sándor filmrendező Nehézsorsúak című, a Gulágot megjárt túlélőkkel készített riportfilm-sorozatának egy-egy epizódját tekintik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben a helyi általános és középiskolás diákok.

Tovább...


2016. május 6. péntek
_____________________________________________________________________________Határozott kiállás az emberi méltóságért
Kiállítás és konferencia Márton Áronról Hódmezővásárhelyen

A hitvalló életű erdélyi püspök, Márton Áron életéről nyílt kiállítás május 5-én, csütörtök délután az Emlékpontban, amelyet az egyházi vezető életéről rendezett konferencia követett a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Patria Egyesület együttműködésében a Márton Áron Emlékév keretében.

Tovább...


2016. május 5. csütörtök
_____________________________________________________________________________Keresztény alapokon – a sikeres jövőért
Hódmezővásárhelyen mutatták be először a KÉSZ kiadványát

Hódmezővásárhelyen, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) legfiatalabb helyi szervezeténél rendezett konferencián mutatták be és vitatták meg a KÉSZ Az idők jelei című kiadványát. A kis kötet elkészítésében részt vet a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület is. A konferenciának a hódmezővásárhelyi Emlékpont adott otthont.

Tovább...


2016. április 28. csütörtök
_____________________________________________________________________________Megőrzött emlékek - Konferencia a magyarországi zsidóság történetéről az Emlékpontban

A holokauszt magyarországi áldozatainak szombati emléknapjához közeledve Hagyomány, közösség, sors. Fejezetek a magyarországi zsidóság történetéből címmel rendezett konferenciát pénteken az Emlékpont. Mint azt köszöntőjében Miklós Péter intézményvezető kifejtette, a közgyűjtemény fontosnak tartotta, hogy ne csak a holokausztról és a zsidóság kollektív tragédiájáról essen szó, hanem arról is, hogy bár a zsidó közösségek nyelvileg, kulturálisan és vallás szempontjából is különböztek a többségi közösségtől, mégis integráns és koherens részét képezték a magyar társadalomnak.

Tovább...


2016. április 15. péntek
_____________________________________________________________________________A legjobb 24 tanuló kapott jutalmat

Az elmúlt héten 111 hódmezővásárhelyi felső tagozatos diák mérte össze tudását történelemből az Emlékpont és a Klauzál Gábor Általános Iskola által szervezett versenyen. A diákok magyar és világtörténelmi tudásukról feladatlapok kitöltésével és az Emlékpont történészeinek tárlatvezetése során a közgyűjtemény által összeállított munkafüzet feldolgozásával adtak választ.

Tovább...


2016. április 15. péntek
_____________________________________________________________________________Szögesdrótok között – félszáz tablón a megosztott világ

– A magyar és a lengyel nép történelme is tele van tragédiákkal és ennek a kiállításnak célja a múltat a fiatal nemzedékkel megismertetni, hogy ezek az események soha nem történjenek meg újra – mondta Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete csütörtök délelőtt Hódmezővásárhelyen, amikor az Emlékpontban megnyitotta A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítást.

Tovább...


2016. április 14. csütörtök
_____________________________________________________________________________Nemzetközi konferencián tárták fel a lakosságcsere eseményeit és következményeit

– Mind a magyarok, mind a szlovákok, mind a kitelepülők, mind az otthonmaradottak számára többségében fájdalmat és csalódottságot okozott az egykori csehszlovák elnök, Edvard Beneą által dédelgetett terv: a lakosságcsere megvalósulása – hangzott el a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából az Emlékpont és a komárnoi Selye János Egyetem (Univerzitá Jána Selyeho) közös szervezésében kedden megrendezett konferencián.

Tovább...


2016. április 12. kedd
_____________________________________________________________________________Az amerikai tiszt, aki koreai katonákat is vezényelt – Milton Diehlt a szeretet vonzza Vásárhelyre

Amerikai és koreai katonákból álló századot irányított az ázsiai országban a koreai háborút követően Milton Diehl a hatvanas évek elején. Az amerikai hadsereg egykori tisztje rendszeresen jár Hódmezővásárhelyre, hogy az általános és a középiskolákban tanuló diákok segítségére legyen. Csütörtök délelőtt koreai tapasztalatait osztotta meg az Emlékpontban rendezett rendhagyó történelemórán.

Tovább...


2016. április 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Több mint száz tanuló vett részt a Városi Történelemversenyen

Az Emlékpont és a Klauzál Gábor Általános Iskola szervezte Városi Történelemversenyen 111 felső tagozatos diák mérte össze tudását szerda délelőtt a közgyűjteményben.

Tovább...


2016. április 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Vásárhelyi élmények is előkerültek a taxisblokádról szóló könyv bemutatóján

Milyen út vezetett az országot négy napra, csütörtöktől vasárnapig – az akkori jogszabályok szerint is törvényellenesen – megbénító taxisblokádra, ebben milyen szerepet játszott az akkori ellenzék, a köztársasági elnök, Göncz Árpád és mindez milyen hatással volt az Magyar Demokrata Fórum (MDF) vezette kormányra? Ezekre a kérdésekre igyekeztek válaszolni az Emlékpont hétfő esti rendezvényének előadói.

Tovább...


2016. április 4. hétfő
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontban tartott konferenciát a megyei honismereti egyesület

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezte ünnepi közgyűlését megalakulásának 25. évfordulóján a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület. A Honismeret napja alkalmából – a történelemtudós Bél Mátyás születésnapjához kötődően – az egyesületet tizenöt éve vezető Prof. Dr. Blazovich László részére az országos Honismereti Szövetséget irányító Debreczeni-Droppán Béla merített papíros díszoklevelet adott át, míg az egyesület Nagy György-emlékplakett adományozott vezetőjének.

Tovább...


2016. április 1. péntek
_____________________________________________________________________________Tanulmányok szanatóriumalapítóról és szabadságharcos dalszerzőről: bemutatta évkönyvét a Szeremlei Társaság

– Annak titka, hogy egy civil szervezet – sok másikkal ellentétben – hosszú éveken, évtizedeken át működik az, hogy értékek mentén végzi tevékenységét – fogalmazta meg csütörtök délután köszöntőjében Dr. Miklós Péter, a Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság idei évkönyve bemutatójának otthont adó Emlékpont igazgatója, rámutatva: az idén negyedszázados társaság tevékenységét olyan motivációk, mint a szülőföld szeretete, a múlt iránti elkötelezettség és a vásárhelyiség megtartása és átadása határozták meg.

Tovább...


2016. március 31. csütörtök
_____________________________________________________________________________Emlékmű állítása a kommunizmus áldozatainak

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a 254/2016. (III.04.) számú közgyűlési határozatával megerősítette azon szándékát, hogy a kommunizmus áldozatainak emlékművet hozzon létre a városban. A támogatók felajánlásait a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány számlaszámára várják.


2016. március 30. szerda
_____________________________________________________________________________Nándorfehérvár 1440 - Egy elfelejtett ostrom

1440 - Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötetét mutatta be Dr. Szabó Pál történész, középkorkutató az Emlékpont március 17-i előadásán. A szerzővel Dr. Tóth Sándor László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense beszélgetett.

Tovább...


2016. március 18. péntek
_____________________________________________________________________________Együttműködési megállapodást írt alá a VERITAS és az Emlékpont

A mai napon a két szervezet együttműködésétről megállapodást írt alá Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2016. március 17. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Kötőtűtől az esztergapadig – nők a szocializmusban

A nemzetközi nőnap eredetéről, történetéről és a Rákosi- és a Kádár-érában betöltött szerepéről tartott rendhagyó történelemórát kedden Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze. A közgyűjtemény teltházas konferenciatermében az előadó felidézte: az első, a témához köthető eseményt 1857-ben jegyezték fel, amikor március 8-án New York utcáin a nők egyenjogúságáért tüntettek, mintegy negyvenezren. Azonban mégsem ez a megmozdulás az, amely kapcsán a nőnap e dátumhoz kötődött.

Tovább...


2016. március 8. kedd
_____________________________________________________________________________Pol Pot megye urai

Megjelent a Faktor.hu internetes hírportálon

Összeboruló Sztálin és Lenin, egymást ölelgető magyar munkás és szovjet katona szobra, Terv szivarkák, és az elengedhetetlen piros telefon egy hatalmas asztalon. Ez csak néhány tárgy, amely kifejezi, milyen volt az élet az akkoriban Pol Pot megyeként számon tartott Csongrád megyében. Szimbolikusan a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján nyílt meg Szegeden az a tárlat, amelyhez még képzelőerő sem szükséges, máris a kommunizmusban találja magát az ember.

Tovább...


2016. március 7. hétfő
_____________________________________________________________________________1440 - Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei

Az Emlékpont konferenciatermében március 17-én, csütörtökön 17 órától kerül sor dr. Szabó Pál: 1440 - Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című könyvének bemutatójára. A kötetet a közönség figyelmébe ajánlja dr. Tóth Sándor László, egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem).

Tovább...


2016. március 6. vasárnap
_____________________________________________________________________________A nemzetközi nőnap történetéről - a nemzetközi nőnapon

Az Emlékpont konferenciatermében március 8-án, kedden 10 órától „Gyűrűs szép asszonyom, de gyönyörű vagy…” címmel Nagy Gyöngyi, az intézmény történésze rendhagyó óráján nemcsak a nemzetközi nőnap eredetét és történetét vázolja fel, hanem azt is igyekszik bemutatni, hogy a rendszerváltást megelőző időszakban hogyan alakult a nők társadalomban betöltött szerepe, és mindemellett szó lesz a korok női divatjáról is.

Tovább...


2016. március 6. vasárnap
_____________________________________________________________________________Az embernek lelkiismeret-furdalása van, hogy életben maradt

Wittner Mária ’56-os halálraítélt pódiumbeszélgetésre érkezett tegnap Vásárhelyre, aki megosztotta megrázó és egyben megható élettörténetének részleteit, gondolatait a helyieknek. A forradalmár közel egy évet töltött a siralomházban, ítéletét végül börtönbüntetésre változtatták.

Tovább...


2016. február 25. csütörtök
_____________________________________________________________________________A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Az Emlékpontban egy zenés, irodalmi műsorral tisztelegtek a vörös terror áldozatai előtt.

Tovább...


2016. február 25. csütörtök
_____________________________________________________________________________Pártkontroll címmel kiállítás nyílt a megyei kormányhivatal épületében

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, Pártkontroll címmel nyílt kiállítás a megyei kormányhivatal épületében. A tárlat közigazgatás-történeti szempontból mutatja be a múlt, így például a pártállami időszak eseményeit.

Tovább...


2016. február 24. szerda
_____________________________________________________________________________Bemutatták Dr. Mezey András: Hittan a katakombákban című kötetét

Dr. Mezey András Hittan a katakombákban című kötetét mutatták be tegnap este az Emlékpontban. A mű elsősorban a szocializmus kori állambiztonsági szervek jelentései és személyes visszaemlékezések alapján mutatja be a magyarországi kommunista diktatúra évtizedeinek illegális hitoktatási és ifjúságpasztorációs tevékenységét.

Tovább...


2016. február 23. kedd
_____________________________________________________________________________A délvidéki magyarok sorsáról tartottak előadást

Halottak napjától virágvasárnapig című színházi előadást ma délelőtt egy rendhagyó történelem óra előzte meg, ahol Miklós Péter és Vincze Gábor történészek a két világháború közötti, délvidéki magyar sorsról beszéltek a diákoknak, hiszen a történelmi dráma elszakított nemzettársaink azon huszonkét évét mutatja be, amely Trianontól egészen az 1941-es felszabadításig tartott.

Tovább...


2016. február 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Többnapos rendezvénysorozattal emlékezik a kommunista diktatúrák áldozataira Hódmezővásárhely városa és az Emlékpont.

Tovább...


2016. február 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Magyar sors a Délvidéken

A délvidéki magyarság Trianont követő hányattatásáról tartanak előadást középiskolás diákoknak Miklós Péter és Vincze Gábor történészek ma délelőtt 10 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2016. február 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hittan a katakombákban

Február 22-én, hétfőn 17 órakor az Emlékpontban mutatják be Dr. Mezey András Hittan a katakombákban. A Csongrád megyei nem hivatalos ifjúságpasztoráció története, 1946-1980 című könyvét. A szerzővel Dr. Miklós Péter, az Emlékpont vezetője beszélget.

Tovább...


2016. február 17. szerda
_____________________________________________________________________________Rákosi börtönei Karcagon

Karcagon, immár ötödik állomásán nyílt meg az Emlékpont vándorkiállítása, a Rákosi börtönei. Az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát megidéző tárlatot Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe szerda délután a Győrffy István Nagykun Múzeumban.

Tovább...


2016. február 4. csütörtök
_____________________________________________________________________________Konferencia a második Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulóján

Napra pontosan hetven évvel ezelőtt kiáltották ki a második Magyar Köztársaságot. Az 1946 és 1949 közötti időszak jellemzője a parlamenti demokrácia volt, amely a kommunista hatalomátvétellel, az elcsalt kékcédulás választásokkal ért véget. A témáról tudományos konferenciát tartottak ma Hódmezővásárhelyen.

Tovább...


2016. február 1. hétfő
_____________________________________________________________________________Konferencia a második Magyar Köztársaságról

˝A nemzetgyűlés most határozni fog, a történelem pedig ugyanúgy fog ítélni a mi elhatározásunk felett... ˝ - mondta Slachta Margit szerzetesnővér, nemzetgyűlési képviselő a köztársaságtörvény 70 évvel ezelőtti parlamenti vitájában egyetlen ellenvéleményként. A Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikk február 1-jén lépett hatályba: eltörölte a királyság intézményét és Magyarországot köztársasággá nyilvánította. A második Magyar Köztársaságról és annak megítéléséről ma délelőtt 11 órai kezdettel rendez tanácskozást az Emlékpont.

Tovább...


2016. február 1. hétfő
_____________________________________________________________________________Leszakított múlt

Hetven évvel ezelőtt, 1946. január 1-jén kiáltották Magyarországon a köztársaságot első elnökévé Tildy Zoltán kisgazda miniszterelnököt választották. Az évfordulóhoz kapcsolódóan jelent meg dr. Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetőjének írása a Magyar Idők konzervatív közéleti napilap Lugas hétvégi mellékletében.

Tovább...


2016. január 31. vasárnap
_____________________________________________________________________________Emlékfilm az áldozatok emlékére

A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozatainak emlékére filmet készítenek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai. A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódját így próbálja feldolgozni a fiatalság, amely egyben a vészkorszak négyszáz helyi mártírja előtti főhajtás is. Az elkészült emlékfilm közösségi videómegosztókon lesz elérhető.

Tovább...


2016. január 27. szerda
_____________________________________________________________________________Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékező kisfilmet készítenek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai január 27-én, szerdán délelőtt a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

Tovább...


2016. január 26. kedd
_____________________________________________________________________________˝Négyszáz esztendős harc˝

A magyar Nemzetgyűlés 1946. február 1-jén hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket. Az Emlékpont a második Magyar Köztársaság 70 évvel ezelőtti kikiáltására emlékezve február 1-jén 11 órai kezdettel e témában rendez konferenciát. A tudományos ülésen köszöntőt mond dr. Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője.

Tovább...


2016. január 25. hétfő
_____________________________________________________________________________Kultúra napi foglalkozások

Ma, a Magyar Kultúra Napján rendhagyó tanórákkal, irodalom-, színház- és művészettörténeti foglalkozásokkal várták a hódmezővásárhelyi középiskolásokat a város kulturális intézményeibe. A diákok délelőtt a Himnuszt, a helyi teátrumokat és az alföldi festészetet bemutató kulturális sétán vehetnek részt az Alföldi Galériában, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, illetve az Emlékpontban.

Tovább...


2016. január 22. péntek
_____________________________________________________________________________Kulturális séták: a tanóra Himnuszról

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján rendhagyó tanórákkal, irodalom-, színház- és művészettörténeti foglalkozásokkal várják a középiskolásokat a vásárhelyi kulturális intézményeibe, köztük az Emlékpontba is

Tovább...


2016. január 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________Konferencia a 70 évvel ezelőtt megindult német kitelepítésről

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapján tudományos tanácskozást rendeztek ma az Emlékpontban. A hetven évvel ezelőtt megindult kitelepítés témáját öt előadáson járták körbe a meghívott szakértők.

Tovább...


2016. január 19. kedd
_____________________________________________________________________________Konferencia a 70 évvel ezelőtt megindult német kitelepítésről

˝A demokrácia legszívósabb ellenségei távoznak ezzel az országból, és a nemzet legsötétebb mérgezőitől szabadul meg˝ - fogalmazta meg a politikai közhangulatot idéző véleményét a kommunista párt szegedi lapja 1946-ban a németek kitelepítésével kapcsolatban.

Tovább...


2016. január 18. hétfő
_____________________________________________________________________________Zár alatt

Hetven évvel ezelőtt, 1946. január 19-én indult meg Budaörsről a kitelepített németeket szállító első transzport. Az szomorú évforduló történelmi hátteréről dr. Miklós Péter történésznek, az Emlékpont intézményvezetőjének jelent meg írása a Magyar Idők konzervatív közéleti napilap Lugas hétvégi mellékletében.

Tovább...


2016. január 17. vasárnap
_____________________________________________________________________________A kollektív bűnösség elvének gyakorlati alkalmazása

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából 2016. január 19-én, kedden 11 órai kezdettel tudományos tanácskozást rendez az Emlékpont neves történészek közreműködésével a hetven évvel ezelőtt indult német kitelepítésről.

Tovább...


2016. január 13. szerda
_____________________________________________________________________________Fotográfiai előadás az Emlékpontban

Második állomásához érkezett a Lucien Hervé Kamera Klub előadássorozata. Ezúttal egy interaktív beszélgetésre került sor az Emlékpontban, melyen – többek között - azt a kérdést boncolgatták a résztvevők, hogy lehet-e a fotózás az új festészet?

Tovább...


2016. január 12. kedd
_____________________________________________________________________________A Don-kanyar hőseire emlékeztek

Hetvenhárom éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg. Ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Városszerte több megemlékezést is szerveztek az évfordulóra emlékezve.

Tovább...


2016. január 12. kedd
_____________________________________________________________________________Tévhitek és valóság a Don-kanyarról

Második világháborús puskát, egyenruhát és számos más katonai felszerelést is bemutatnak az Emlékpont rendhagyó történelemóráján január 12-én a közgyűjteményben. A magyar 2. hadsereg doni harcairól Triznya Arnold katonai hagyományőrző tart előadást kedden délelőtt fél 10-kor.

Tovább...


2016. január 11. hétfő
_____________________________________________________________________________A fotó, mint az új festészet?

Fotó vagy képzőművészet? Vajon összefügg vagy élesen elválik egymástól e két fogalom, egyáltalán miként lehet egy felvételből műalkotás? A Lucien Hervé Kamera Klub előadássorozatának második estjén e kérdéseket magyarázzák Kis Péter és Dobokay Máté fotográfia szakos hallgatók január 11-én este fél héttől. Az beszélgetés helyszíne ezúttal az Emlékpont lesz.

Tovább...


2016. január 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Emlékezés a Don-kanyar hősi halottaira

A II. világháború keleti-hadszínterén elesettekre emlékeznek január 11-én és 12-én Hódmezővásárhelyen. Az 1943. évi szovjet támadás évfordulóján fegyver- és egyenruha bemutatóval egybekötött tanórát tartanak az Emlékpontban.

Tovább...


2016. január 6. szerda
_____________________________________________________________________________Fontos része az egésznek

Éppen egy évvel ezelőtt vette át az Emlékpont vezetését Miklós Péter történész-muzeológus. A Vásárhelyi Hírek az elmúlt esztendő egyenlegének megvonására kérte az intézményvezetőt.

Tovább...


2016. január 5. kedd
_____________________________________________________________________________Az emlékezetkultúra színtere

Tudományos konferenciák, könyvbemutatók, időszaki kiállítások hosszú sora tette mozgalmassá az Emlékpont munkatársainak és látogatóinak mindennapjait a 2015. évben. A közgyűjtemény elmúlt egy évéről dr. Miklós Péter intézményvezető nyilatkozatott a Szeged Ma hírportálnak.

Tovább...


2016. január 2. szombat
_____________________________________________________________________________