Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 


Mezőváriról az Emlékpontban

A vásárhelyi gyerekek összesen 220 ezer forint értékű támogatást vittek a kárpátaljai intézmény számára. A fiatalok tapasztalatairól rendhagyó óra keretében számoltak be az Emlékpontban.

Tovább...


2015. december 17. csütörtök
_____________________________________________________________________________Beszámoló Mezőváriról

A kárpátaljai, többségében magyarok lakta Mezőváriban jártak a közelmúltban a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákjai, egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A tanulók rendhagyó tanórán számolnak be élményeikről a város diákjainak december 17-én, csütörtökön 10 órakor az Emlékpontban.


2015. december 16. szerda
_____________________________________________________________________________Pénteken zár az Emlékpont

Az idei évben csütörtök estig látogatható az Emlékpont. A kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjtemény, valamint a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely muzeális 2015. december 18. és 2016. január 4. között zárva tart. Nyitás január 5-én, kedden 10 órakor.


2015. december 15. kedd
_____________________________________________________________________________Elhallgatott titkok

A Délvidék Kutatóközpont tartott bemutatkozó estet csütörtökön az Emlékpontban. Kiadványukat, a Délvidéki Szemle című folyóirat törekvéseit és lehetőségeit Prof. Dr. Zakar Péter, a kutatóintézet vezetője ismertette. Forró Lajos történész, újságíró Jelöletlen tömegsírok a Délvidéken című előadásában az 1944-1945. évi tervszerű népirtásról beszélt hallgatóságának.

Tovább...


2015. december 4. péntek
_____________________________________________________________________________Bemutatták Székkutas könyvét

Székkutas fennállásának 65. évfordulója alkalmából készült képes, történelmi visszatekintő könyv, amit legutóbb Vásárhelyen, az Emlékpontban is bemutattak. Az eddigi nagy érdeklődést követően Székkutas polgármestere azt is elárulta: jön a folytatás.

Tovább...


2015. november 30. hétfő
_____________________________________________________________________________A Délvidék Kutatóközpont tevékenységéről

A Délvidék Kutatóközpont tart bemutatkozó estet december 3-án, csütörtökön 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A Délvidéki Szemle című folyóirat törekvéseit és lehetőségeit Prof. Dr. Zakar Péter, a kutatóintézet vezetője ismerteti. Forró Lajos történész, újságíró Jelöletlen tömegsírok a Délvidéken című előadásában az 1944-1945. évi tervszerű népirtásról lesz szó.

Tovább...


2015. november 28. szombat
_____________________________________________________________________________A svájci Hun-völgy történetéről tartottak előadást

Évszázadok óta keringő legendáról tartott előadást Salamin András tegnap az Emlékpontban. A történet szerint a menekülő hunok kis csoportja talált menedéket a svájci Alpokban.

Tovább...


2015. november 25. szerda
_____________________________________________________________________________Hunok Svájcban?!

Svájban, a Genfi-tótól nem messze található az a szépséges völgy, melynek lakói azt vallják magukról, hogy Attila leszármazottai. A rómaiak elöl az Anniviers-völgybe menekült vagy a kalandozás idején ˝ott ragadt˝ magyarokról lesz szó kedden délután öt órakor az Emlékpontban.

Tovább...


2015. november 23. hétfő
_____________________________________________________________________________Könyvbemutató Székkutas történetéről

A 65 évvel ezelőtt önállóvá vált Székkutas község történetéről megjelent kötet bemutatójára kerül sor november 27-én, pénteken 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A könyvet Nagy Gyöngyi történész és Szabó Emese szerkesztő ismerteti az érdeklődőkkel.

Tovább...


2015. november 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________A svájci Hun-völgy különös története

Dr. Salamin András író, helytörténész, őstörténeti kutató vetített képes előadáson mutatja be annak a négyezer méteres hegyek övezte svájci völgy – francia nevén Val d’ Anniviers – történetét, melynek lakói a hunok vagy a magyarok leszármazottainak tartják magukat, november 24-én 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2015. november 18. szerda
_____________________________________________________________________________Új módszerrel a hatékonyabb holokauszt-oktatásért

Nemcsak a holokauszt idején történt üldöztetést és pusztulást mutatja be, hanem a zsidóság kultúrájának és emlékezetének megőrzését vállalta az a nemzetközi alapítvány, amely ma egy tanári továbbképzést tartott Vásárhelyen. A szervezet egy merőben új interaktív oktatóanyagot kínál a pedagógusok számára a téma hatékony és részletes kibontása érdekében.

Tovább...


2015. november 11. szerda
_____________________________________________________________________________A családi album történetei

Hódmezővásárhelyi tanároknak tart szemináriumot az Emlékpont és a Centropa Alapítvány a holokausztról, illetve a zsidóság huszadik századi történetéről november 11-én, szerdán 10 órai kezdettel a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen.

Tovább...


2015. november 10. kedd
_____________________________________________________________________________Konferencia az 1945-ös nemzetgyűlési választásról

Az Emlékpont a Csongrád Megyei Levéltárral közös tanácskozáson a látszólag demokratikus voksolás országos és helyi hatásait mutatta be.

Tovább...


2015. november 4. szerda
_____________________________________________________________________________Emlékezés az ´56-os forradalom leverésére

A Nemzeti Emlékezet Hete záróeseményeként a Nagy Imre sétányon koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek meg az ´56-os forradalom leverésére.

Tovább...


2015. november 4. szerda
_____________________________________________________________________________Konferencia az 1945-ös nemzetgyűlési választásról

Az 1945. évi nemzetgyűlési választások hetvenedik évfordulóján, november 4-én, szerdán 10 órai kezdettel az Emlékpont és a Csongrád Megyei Levéltár közös konferencián mutatja be a ˝szabad és demokratikus˝ voksolás országos és helyi vonatkozásait az Emlékpontban.

Tovább...


2015. november 3. kedd
_____________________________________________________________________________Főhajtás ’56 hősei előtt

Gyertyagyújtással ér véget a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprásának 59. évfordulóján. November 4-én, szerdán 13.30 órakor Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője emlékezik a magyar szabadság vérbe fojtására a Nagy Imre sétányon álló ötvenhatos emlékműnél.

Tovább...


2015. november 3. kedd
_____________________________________________________________________________Tisza István meggyilkolásáról

„Gróf Tisza István halálával a nemzeti érdekérvényesítés képessége is a sírba szállt a magyarságra nézve.” – jelentette ki Csere Péter, a miniszterelnök meggyilkolásáról szóló könyv szerzője pénteken este az Emlékpontban.

Tovább...


2015. november 2. hétfő
_____________________________________________________________________________Előadás Mindszenty József életéről

Száz évvel ezelőtt szentelték pappá, illetve 40 évvel ezelőtt hunyt el Mindszenty József püspök, esztergomi érsek. A kommunista diktatúrával szembenálló katolikus főpásztor életéről tegnap Miklós Péter intézményvezető tartott előadást az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 30. péntek
_____________________________________________________________________________Gróf Tisza István meggyilkolása

Dr. Csere Péter szerzői könyvbemutatóján Tisza István miniszterelnök korabeli és későbbi megítélését, és a Tisza gyilkosság politikai szempontú felhasználását tárja hallgatósága elé október 30-án, pénteken 17 órakor az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 29. csütörtök
_____________________________________________________________________________Pető Ferenc életútjáról szóló könyvet mutattak be

Akit háromszor ítéltek halálra címmel mutatták be a Pető Ferenc életútjáról szóló könyvet. Az Amerikai Kulturális Egyesület alapítójáról Borsi István írt életrajzi kötetet.

Tovább...


2015. október 28. szerda
_____________________________________________________________________________Mindenszentek napján zárva tartunk

Az Emlékpont, valamint a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely november 1-jén, Mindenszentek napján zárva tart. A hétfői múzeumi szünnapot követően, keddtől a megszokott nyitva tartási rend szerint 10 és 17 óra között várjuk látogatóinkat állandó és időszaki kiállításainkra.


2015. október 28. szerda
_____________________________________________________________________________Előadás Mindszenty József bíborosról

59 évvel ezelőtt, 1956. október 30-án szabadították ki a forradalmárok Mindszenty József bíborost, hercegprímást, esztergomi érseket a felsőpetényi Almássy-kastélyból. A kommunista diktatúrával szembeszálló főpásztor életéről Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője tart előadást október 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel a közgyűjteményben.

Tovább...


2015. október 27. kedd
_____________________________________________________________________________Akit háromszor ítéltek halálra

1948-ban a politikai rendőrség letartóztatta a vásárhelyi leánygimnázium tanárát, a Németh László íróval együtt tanító Pető Ferencet (1912-2008), aki ezt követően kalandos módon szökött meg az ÁVÓ kínvallatása elől. A közel hat évtizedes amerikai tartózkodása alatt professzori katedráig jutó író, filozófus szofokrácia néven alkotta meg teóriáját a jövő emberének életformájáról. Pető Ferenc életéről Borsi Ferenc nyugalmazott MÁV főtanácsos írt könyvet, melynek hódmezővásárhelyi bemutatójára október 27-én, kedden 17 órakor kerül sor az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 26. hétfő
_____________________________________________________________________________Ötvenhatos tanórák sora az Emlékpontban

A mai napon több osztálynyi diák fordul meg az Emlékpontban, hogy a kommunizmus évtizedeit bemutató intézmény szakembereinek útmutatásával tanuljanak a világ legnagyobb szovjetellenes harcáról. 11 órakor Nagy Gyöngyi történész-kutatója a nők és a fiatalok forradalomban betöltött szerepéről tart előadást.

Tovább...


2015. október 22. csütörtök
_____________________________________________________________________________A nők és a fiatalok ´56-ban címmel tartottak előadást

A nők és a fiatalok ´56-os forradalomban betöltött szerepéről kaphattak tájékoztatást ma a diákok az Emlékpontban. A rendhagyó történelemórák a Nemzeti Emlékezet Hete keretében valósultak meg.

Tovább...


2015. október 22. csütörtök
_____________________________________________________________________________Melbourne bronzérmese az Emlékpontban

˝Egy szál melegítőben és egy kis szatyorral vágtunk neki a nagy útnak november 4-én.˝ - mondta el egy interjúban Mohácsi Ferenc, az 1956-os melbourne-i olimpia bronzérmese, aki ma délelőtt 11 órától diákoknak mesél a magyar forradalom eltiprásának árnyékában zajló játékokról az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 21. szerda
_____________________________________________________________________________Az 1956-os melbourne-i olimpia és a magyarok

Röviddel az olimpiai megnyitó előtt kitört a magyar forradalom. Spanyolország, Hollandia és Svájc, a magyarországi történések miatt bojkottálta a világjátékokat 1956-ban. November 4-én, viszontagságos úton, Prágából indult a magyar csapat a melbourne-i olimpiára.

Tovább...


2015. október 21. szerda
_____________________________________________________________________________A történelemverseny eredményei

Mintegy húsz csapat vett részt az Emlékpont ötvenhatos történelemversenyén. A diákoknak egy az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménytörténetét feldolgozó feladatlapot kellett kitölteniük.

Tovább...


2015. október 21. szerda
_____________________________________________________________________________Történelemverseny az 1956-os forradalomról

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról, valamint a múlt rendszer diktatúrájáról tanultak ma vásárhelyi általános és középiskolás fiatalok. Az Emlékpontban történelemverseny, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban pedig speciális óra emlékeztette a diákokat az akkori eseményekre.

Tovább...


2015. október 19. hétfő
_____________________________________________________________________________Ma kezdődik a Nemzeti Emlékezet Hete

Több mint húsz általános iskolás csapat nevezett az Emlékpont ötvenhatos történelemversenyére, melyet ma délelőtt 10 órai kezdettel rendeznek a közgyűjteményben.

Tovább...


2015. október 19. hétfő
_____________________________________________________________________________Nemzeti Emlékezet Hete kilencedjére

A programsorozaton többek között Mindszenty József bíboros emlékirataiból is hallhatnak majd részletet az érdeklődők Kárász Zénó közreműködésével.

Tovább...


2015. október 16. péntek
_____________________________________________________________________________Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Október 19-én, hétfőn 1956-os történelemversennyel kezdődik az Emlékpont őszi rendezvénysorozata, a Nemzeti Emlékezet Hete. Az ötvenhatos forradalom emlékezetének szentelt bő két hétben tanórákon, könyvbemutatókon és emlékező beszélgetéseken idézik fel a szervezők a 20 század történelmi pillanatait.

Tovább...


2015. október 15. csütörtök
_____________________________________________________________________________Badalik Bertalan veszprémi püspökre emlékeztek

A hódmezővásárhelyi születésű Badalik Bertalan veszprémi püspökre emlékeztek ma azon a konferencián, amelyet a domonkos szerzetes születésének 125. és halálának 50. évfordulójára rendeznek az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 15. csütörtök
_____________________________________________________________________________Badalik Bertalan veszprémi püspökre emlékeznek

Badalik Bertalan veszprémi katolikus püspök, a magyar domonkos rendtartomány egykori vezetője emlékére konferenciát rendeznek csütörtökön az Emlékpontban.

Tovább...


2015. október 14. szerda
_____________________________________________________________________________Badalik Bertalan emlékkonferencia

A hódmezővásárhelyi születésű Badalik Bertalan (1890-1965) veszprémi püspökre emlékező tudományos konferenciát rendez a Magyarországi Domonkos Tartományfőnökség és az Emlékpont, a domonkos szerzetes és elöljáró születésének 125. és halálának 50. évfordulóján, október 15-én 10 órai kezdettel.

Tovább...


2015. október 14. szerda
_____________________________________________________________________________A magyar–német kapcsolatokról Vásárhelyen

A magyar–német együttélésről és kapcsolatrendszerről rendeztek konferenciát az Emlékpontban. A tudományos tanácskozás előtt a két intézmény közötti együttműködésről írt alá megállapodást Miklós Péter, az Emlékpont vezetője és Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese.

Tovább...


2015. október 12. hétfő
_____________________________________________________________________________Együttműködési megállapodást írt alá az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola

Közös kutatási és tudományos együttműködésről írt alá megállapodást ma az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola. A közös munka nyitányaként ezt követően konferenciát tartottak a közgyűjteményben, amely a több évszázados magyar-német kapcsolatrendszert mutatta be egészen napjainkig.

Tovább...


2015. október 9. péntek
_____________________________________________________________________________Megállapodást kötött a Kodolányi főiskola és az Emlékpont

Hosszú távú oktatási, képzési megállapodást kötött a Kodolányi János Főiskola és a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A dokumentumot a német újraegyesítés 25. évfordulója alkalmából közösen rendezett pénteki konferencián írta alá Vizi László Tamás főtitkár, oktatási rektorhelyettes és Miklós Péter intézményvezető.

Tovább...


2015. október 9. péntek
_____________________________________________________________________________Konferencia a magyar-német kapcsolatokról

A német újraegyesítés 25. évfordulójához kapcsolódóan konferenciát rendez az Emlékpont és a Kodolányi János Főiskola október 9-én, pénteken 11 órai kezdettel a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A tanácskozás keretében a két intézmény közös kutatási és tudományos együttműködésről ír alá megállapodást.

Tovább...


2015. október 5. hétfő
_____________________________________________________________________________Jeszenszky Géza volt külügyminiszter könyvismertetője

Jeszenszky Géza egyetemi tanár, volt külügyminiszter könyvismertető előadás keretében mutatja be a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársainak Antall József miniszterelnökről írt tanulmányköteteit október 1-jén, csütörtökön 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2015. szeptember 25. péntek
_____________________________________________________________________________Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 címmel nyílt kiállítás

Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 címmel nyílt kiállítás tegnap az Emlékpontban, amely a II. világháború utáni magyar illetve németellenes mészárlás történetét és áldozatait mutatja be. A 18 tablóból álló tárlatot a Keskenyúton Alapítvány állította össze és hozta el Vásárhelyre, hogy bemutassa a közel 40 ezer ártatlan életet követelő eseményeket.

Tovább...


2015. szeptember 25. péntek
_____________________________________________________________________________„Mondjátok el gyerekeiteknek”

˝Hatvan évig mi nem beszélhettünk ezekről a szörnyűségekről, míg a győztesek kocsmákban, társaságokban, iskolákban nagyhangon dicsekedtek azzal, hogy mit műveltek a német és a magyar lakossággal˝ - írta Weiss Rudolf szabadkai történelemtanár. A Keskenyúton Alapítvány, a titói kommunizmus áldozatainak emlékére készült vándorkiállítása szeptember 24-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg az Emlékpontban.

Tovább...


2015. szeptember 23. szerda
_____________________________________________________________________________Délvidéki Magyar Golgota

Az 1944-45. évi délvidéki magyarellenes atrocitásokról nyílik kiállítás szeptember 24-én, csütörtökön 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A Keskenyúton Alapítvány vándorkiállítását Gulyás László történész, egyetemi tanár nyitja meg, a megnyitót követően Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tart előadást.

Tovább...


2015. szeptember 17. csütörtök
_____________________________________________________________________________A Szeremlei Társaság és az Emlékpont közösen rendezett helytörténeti konferenciát

„Tanuljunk tőlük hazát hőn szeretni…”. Ezzel a címmel tartottak helytörténeti előadássorozatot az Emlékpontban az I. világháború 100 éves évfordulója alkalmából. A konferenciát egyben a Fronthétköznapok című kiállítás záró eseményeként rendezték meg.

Tovább...


2015. szeptember 14. hétfő
_____________________________________________________________________________Konferencia a Nagy Háború vásárhelyi hatásairól

Az első világháború hódmezővásárhelyi következményeiről rendez közös emlékülést a Szeremlei Társaság és az Emlékpont szeptember 11-én, pénteken 16 órai kezdettel az Andrássy úti közgyűjteményben.

Tovább...


2015. szeptember 9. szerda
_____________________________________________________________________________Bemutatták Zsoldos Margit életrajzi könyvét

Zsoldos Margit: Az idő sodrásában című életrajzi könyvét mutatták be az Emlékpont előadótermében. A könyv egy család életén keresztül mutatja be Hódmezővásárhely 20. századi történetét, így egyszerre történelmi regény és helytörténeti értékkel bíró kiadvány.

Tovább...


2015. szeptember 9. szerda
_____________________________________________________________________________Az idő sodrásában

Zsoldos Margit (1913-2014) hódmezővásárhelyi pedagógus, a 20. század tanújának Az idő sodrásában című életrajzi könyvét Csorbáné dr. Tóth Marianna, a kötet szerkesztője mutatja be szeptember 8-án, kedden 17 órai kezdettel az Emlékpontban. Beszélgetőtársa Nagy Gyöngyi történész. Az esten Borsos Annamária zongora művésztanár közreműködik.

Tovább...


2015. szeptember 4. péntek
_____________________________________________________________________________A Rákóczi Szövetség programjairól

Az Eötvös József Szakképző Iskola két éve tagja a Rákóczi Szövetségnek. Számos diák vett részt a szövetség által támogatott utazásokon, programokon. Ma az ifjúsági szervezet legaktívabb tagjai témanapon adták át tapasztalataikat társaiknak az Emlékpontban.

Tovább...


2015. szeptember 2. szerda
_____________________________________________________________________________˝Rákóczi-nappal˝ indul a tanév az Emlékpontban

Témanapot szervez a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezete és a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Tagintézménye szeptember 2-án, szerdán délelőtt az iskola diákjainak az Emlékpontban.

Tovább...


2015. augusztus 31. hétfő
_____________________________________________________________________________A kuláküldözésre emlékezünk

Hetvenezer emberből lett közellenség a kuláklisták okán. Az egykori módos parasztokat szándékosan sújtották represszióval, hogy megtörjék a vidék ellenálló erejét. A SzegedMa interjúja Miklós Péterrel, az Emlékpont vezetőjével a kuláküldözésekről, a Dél-Alföld tanyavilágának szétrombolásáról.

Tovább...


2015. junius 29. hétfő
_____________________________________________________________________________Hétfőn emlékezünk a kuláküldözés áldozataira

Hétfőn lesz Péter-Pál napja, melynek dátuma nemcsak a betakarítás kezdetét jelzi, hanem néhány éve már a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapja is. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője június 28-án, vasárnap 10 órakor tart előadást a kuláküldözésről és a gazdák üldöztetéséről a Kéktó Fesztiválon a Rárósi úton.

Tovább...


2015. junius 27. szombat
_____________________________________________________________________________A légi háborúról nyílt kiállítás

A Háború a felhők felett című kiállítást tavaly ősszel nyitották meg az Emlékpontban, most a szegedi közönség is megtekintheti a Millenniumi Kávéházban. Szegedet hatszor bombázták.

Tovább...


2015. junius 24. szerda
_____________________________________________________________________________Változatos programokkal várta az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája

Kvízjáték, kézműves foglalkozás, művészeti anatómia, katonaruhák és korabeli ételek – többek között ez volt a mérlege az idei Múzeumok Éjszakájának. Az országos programsorozathoz ebben az évben is csatlakozott Hódmezővásárhelyen. A Tornyai János Múzeumban, az Emlékpontban és az Alföldi Galériában is különleges attrakciókkal készültek.

Tovább...


2015. junius 22. hétfő
_____________________________________________________________________________Háború a felhők felett - Szegeden is

Az 1944-1945. évi légi háború történetéről nyílik kiállítás június 23-án, kedden délután 5 órakor Szegeden, a Millenniumi Kávéházban. Az eseményen köszöntőt mond Haág Zalán, Szeged város önkormányzati képviselője, a tárlatot Miklós Péter, az Emlékpont vezetője nyitja meg.

Tovább...


2015. junius 22. hétfő
_____________________________________________________________________________Riadó és sorakozó a Múzeumok Éjszakáján

A Nagy Háború katonáinak öltözhetnek be és ˝lövészárok-menüt˝ is kóstolhatnak az Emlékpontba ellátogatók szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. Június 20-én este hattól a Fronthétköznapok kiállításhoz kapcsolódó ˝csillagfényes nyáréjszakai˝ tárlatvezetésre, versolvasásra és a doberdói harctér relikviáival várják a közgyűjteménybe betérőket.

Tovább...


2015. junius 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hétvégén a Múzeumok Éjszakája várja az érdeklődőket

Egy belépő, 3 intézmény, 6 kiállítás - Hódmezővásárhelyen az idei Múzeumok Éjszakája kínálatában valamennyi kulturális intézmény kedvezményes áron látogatható majd - mondta el Nagy Imre múzeumigazgató az eseményén mai beharangozó sajtótájékoztatóján.

Tovább...


2015. junius 17. szerda
_____________________________________________________________________________A holokauszt helyi áldozataira emlékeztek

71 évvel ezelőtt kezdődött el városunk zsidó származású lakosainak összegyűjtése, majd deportálása. Közel 800 vásárhelyi polgárt hurcoltak el, akik közül több mint 400-an vesztették életüket. A vészkorszak helyi áldozataira tegnap délután emlékeztek a helyi zsinagógában.

Tovább...


2015. junius 17. szerda
_____________________________________________________________________________Múzeumok éjszakája az Emlékpontban (is)

Három napos fesztivállal és különleges múzeumi programokkal várják az érdeklődőket a hét végén Hódmezővásárhelyen.

Tovább...


2015. junius 16. kedd
_____________________________________________________________________________1956-ról tartott előadást Pomogáts Béla

Egy magyar embernek itthon kell tevékenykednie, dolgoznia, még akkor is, ha ebből baja származik. – mondta el tegnap az Emlékpontban megtartott előadásában Pomogáts Béla, Széchenyi- és József Attila-díjas akadémikus, irodalomtörténész.

Tovább...


2015. junius 16. kedd
_____________________________________________________________________________Faültetés a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emlékére

Bibliai növénycsoportokat ültetnek a hódmezővásárhelyi zsinagóga kertjébe a vészkorszak helyi áldozataira emlékező rendezvényen június 16-án, kedden 16 órakor. A mártírokra Almási István polgármester és Dr. Erdélyi Miklós hitközségi ügyvezető emlékezik a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának évfordulóján.

Tovább...


2015. junius 13. szombat
_____________________________________________________________________________Bemutatták Teleki Júlia Göröngyös utakon című könyvét

Tragikus gyermekkorától egészen a csúrogi emlékmű felállításáig meséli el életét Teleki Júlia Göröngyös utakon című könyvében. A délvidéki békeharcos történetét tegnap délután az Emlékpontban ismerhették meg az érdeklődők.

Tovább...


2015. junius 11. csütörtök
_____________________________________________________________________________´56 és Nagy Imre az irodalomban

Pomogáts Béla Széchenyi-díjas akadémikus, a magyar irodalomtudósok doyenje tart előadást Az 1956-os forradalom és Nagy Imre alakja a magyar irodalomban címmel június 15-én, hétfőn 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2015. junius 11. csütörtök
_____________________________________________________________________________A Délvidék ˝békeharcosának˝ könyvbemutatója

Teleki Júlia délvidéki békeharcos életét és küzdelmeit - tragikus gyermekkorától a csúrogi emlékmű felavatásáig - mutatja be életrajzi könyve, a Göröngyös utakon. A kötet szerzői bemutatója június 10-én, szerdán 17 órakor lesz az Emlékpontban. Az írónővel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

Tovább...


2015. junius 9. kedd
_____________________________________________________________________________Megjelent a Vásárhelyi Látóhatár legújabb száma

Az ünnepi könyvhét alakalmából jelent meg a Vásárhelyi Látóhatár legújabb száma. A folyóirat az Emlékponttal közös szerkesztésben jelent meg és a közgyűjtemény tevékenységéhez kapcsolódó tanulmányok olvashatóak benne.

Tovább...


2015. junius 8. hétfő
_____________________________________________________________________________Trianonról tanácskoztak az Emlékpontban

A Nemzeti Összetartozás Napján a VERITAS Történetkutató Intézettel rendezett közös konferenciát az Emlékpont. Az eseményen a trianoni békediktátum előzményeiről és következményeiről tanácskoztak a résztvevők.

Tovább...


2015. junius 4. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont és a VERITAS konferenciája Trianonról

A VERITAS Történetkutató Intézettel közös konferenciát rendez az Emlékpont Kényszerhelyzetben címmel június 4-én, csütörtökön 10 órai kezdettel a trianoni békediktátum előzményeiről és következményeiről a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2015. junius 2. kedd
_____________________________________________________________________________Kiállítás és konferencia Hősök Napján

Az érdeklődők Szanka József magángyűjtő első világháborús tárgyait ismerhették meg. De ugyancsak a Nagy Háború adta az apropóját az ezt követő tudományos konferenciának is.

Tovább...


2015. május 29. péntek
_____________________________________________________________________________Kiállítás és konferencia az első világháborúról

A Hősök napi városi megemlékezésekhez kapcsolódóan Fronthétköznapok címmel nyílik időszaki kiállítás Szanka József magángyűjtő első világháborús gyűjteményéből május 29-én, pénteken 13 órakor az Emlékpontban. A vernisszázst követően, 14 órai kezdettel Momentumok az első világháború történetéből és emlékezetéből címmel rendez konferenciát a közgyűjtemény.

Tovább...


2015. május 28. csütörtök
_____________________________________________________________________________Kalandos életéről mesélt Ármella nővér

Ármella nővér, született Majoros Mária volt a vendége tegnap az Emlékpont közéleti estjének. A domonkos rendi nővér kalandos életéről és elhivatottságáról beszélt a közönségnek. Többek között neki köszönhető, hogy 10 évvel ezelőtt zökkenőmentes volt a rend visszatelepítése Hódmezővásárhelyre.

Tovább...


2015. május 28. csütörtök
_____________________________________________________________________________Beszélgetés Ármella nővérrel a Közéleti Pontban

Majoros Mária Ármella domonkos rendi nővér lesz a vendége az Emlékpont közéleti estjének, a Közéleti Pontnak május 27-én, szerdán 17 órakor. A domonkos nővérek visszatelepülését előkészítő és a közösséget újraindító Ármella nővérrel Bartucz Katalin beszélget az Andrássy úti közgyűjteményben.

Tovább...


2015. május 25. hétfő
_____________________________________________________________________________Szűrös Mátyás volt az Emlékpont vendége

Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége volt tegnap Szűrös Mátyás. A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélgetett a rendszerváltoztatás diplomáciai vonatkozásairól.

Tovább...


2015. május 22. péntek
_____________________________________________________________________________Talponállókról és késdobálókról is szó esett

A magyar kocsmatörténetnek egy igen forrongó időszakába vezette be az érdeklődőket Marton Szabolcs történész kedden az Emlékpontban. A Kádár-korszaki „talponállók” és „késdobálók” világát most a fiatalabb generáció is megismerhette részletesebben.

Tovább...


2015. május 20. szerda
_____________________________________________________________________________Pünkösdkor zárva az Emlékpont

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy az Emlékpont, valamint a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely május 24-én és 25-én, Pünkösd vasárnap és hétfőn.

Tovább...


2015. május 20. szerda
_____________________________________________________________________________Beszélgetés Szűrös Mátyással

Az Emlékpont Rendszerváltó portrék, rendszerváltó pillanatok című sorozatának vendége lesz Szűrös Mátyás. A volt ideiglenes köztársasági elnökkel Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget a rendszerváltoztatás diplomácia vonatkozásairól május 21-én 17 órai kezdettel. Az est meghívott előadója bemutatja a Szűk volt a mundér - Egy magyar diplomata emlékezései és emlékeztetése (1959-2013) című könyvét is.

Tovább...


2015. május 19. kedd
_____________________________________________________________________________Kocsmatörténeti előadás a Kádár-korszak ˝becsületsüllyesztőiről˝

A magyar kocsmatörténet egy igen forrongó időszakát, a ˝talponállók˝ és ˝késdobálók˝ világát mutatja be Dr. Marton Szabolcs, a Szegedi Műszaki Középiskola Csonka János Tagintézményének történelemtanára május 19-én, kedden 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2015. május 18. hétfő
_____________________________________________________________________________A várost dolgozták fel a 17. kerámia szimpózium alkotói

11 magyar és két külföldi alkotó összesen hetven munkáját tekinthetik meg az érdeklődők a 17. Kerámia Szimpózium keretében az Emlékpontban. A beszámoló kiállítást elsősorban nem az eredményközpontúság, hanem a kísérletezés jellemzi - hangsúlyozta Pannonhalmi Zsuzsanna, a szimpózium szervezője.

Tovább...


2015. május 11. hétfő
_____________________________________________________________________________Hód – Mező – Vásár - Hely kerámiában megfogalmazva

2014 őszén tucatnyi hazai és két külföldi kerámiaművész alkotott öt héten át Hódmezővásárhelyen, a 17. kerámia szimpózium keretében. A művészek város inspirálta alkotásaiból május 8-án, pénteken 17 órakor nyílik beszámoló kiállítás az Emlékpontban. Köszöntőt mond Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a tárlatot Csenkey Éva művészettörténész nyitja meg. A vernisszázson közreműködik Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész.

Tovább...


2015. május 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Németh László emléknap

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Társaság, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint az Emlékpont emléknappal tiszteleg Németh László író előtt születésének 114. évfordulóján. Április 28-án délután 5 órakor a Németh László tanulmányi pályázat díjait Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere adja át, majd bemutatják a Németh László és felesége levelezését feldolgozó kötetet az Emlékpontban.

Tovább...


2015. április 27. hétfő
_____________________________________________________________________________Beszélgetés Hrabalról és a ˝romlás virágairól˝

A hervadt virágok szépségét bemutató kiállításán tart vezetést Dömötör Mihály fotóművész április 24-én, pénteken délután 4 órakor az Emlékpontban. A ˝romlás virágairól˝ és Bohumil Hrabalról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget az alkotóval. A különleges performance zenei aláfestését a Deep Purple adja - igaz felvételről.

Tovább...


2015. április 22. szerda
_____________________________________________________________________________A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek

2001. óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek az oktatási intézményekben. Ma délelőtt a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a Németh László Iskola diákjai tanóra keretében a hódmezővásárhelyi zsidóság és a holokauszt címmel tartottak előadást osztálytársaiknak.

Tovább...


2015. április 16. csütörtök
_____________________________________________________________________________Diákok a holokausztról

A hódmezővásárhelyi zsidóság és a holokauszt címmel a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai tartanak előadást osztálytársaiknak április 16-án, csütörtökön negyed 11-kor a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

Tovább...


2015. április 15. szerda
_____________________________________________________________________________Gulácsy Lajos emlékezése az Emlékpontban

A szovjet kényszermunkatáborokban eltöltött éveire emlékezett tegnap délután Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök az Emlékpontban. A 90 éves lelkész Munkácsról érkezett, hogy a történelem egyik utolsó tanújaként beszéljen a múltról.

Tovább...


2015. április 14. kedd
_____________________________________________________________________________Dömötör Mihály kiállítása az Emlékpontban

„A hervadt virágok majdnem szebbek, mint az élők”- vallja Dömötör Mihály. A fotóművész legújabb kiállítása „A romlás virágai, avagy a virág romlása” címet kapta az Emlékpontban.

Tovább...


2015. április 13. hétfő
_____________________________________________________________________________˝Te ezt most nem érted, de majd megérted.˝

Hétfőn délután 5 órakor folytatódik a Szovjetunióba hurcoltakra emlékező tematikus hét az Emlékpontban. A kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjteményben Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök emlékezik a szovjet kényszermunkatáborokban eltöltött évekre és beszél a kárpátaljai magyar megmaradásról április 13-án 17 órai kezdettel.

Tovább...


2015. április 11. szombat
_____________________________________________________________________________Nógrádi: csak politikai úton rendezhető az orosz-ukrán konfliktus

Az orosz-ukrán válság, és ami mögötte van. Ez volt a mottója, annak az előadásnak, amelyet tegnap délután Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott az Emlékpontban.

Tovább...


2015. április 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________Megrendezték a városi történelmi versenyt

Városi történelmi szaktárgyi versenyt rendeztek a város felső tagozatos diákjainak ma az Emlékpontban. Közel száz diák mérettette meg magát tesztek és különböző feladatsorok segítségével.

Tovább...


2015. április 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________Felvidéki magyar sors a szovjet uralom éveiben

Magyarország szovjet megszállásának hetvenedik évfordulójára, illetve a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából rendhagyó tanórán mutatja be Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze felvidéki nemzettársaink második világháborút követő sorsának alakulását április 10-én, pénteken 10 órakor a közgyűjteményben.

Tovább...


2015. április 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________A romlás virágai

Az Emlékpontban április 10-én, pénteken 17 órakor nyílik Dömötör Mihály fotóművész A romlás virágai című kiállítása. A hervadás lesújtó vereségéről, de egyben felemelő szépségről készült képeit maga az alkotó ajánlja a közönség figyelmébe. A megnyitó résztvevőit Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője köszönti, kavalon közreműködik Révész Róbert.

Tovább...


2015. április 8. szerda
_____________________________________________________________________________A Szovjetunió széthullásától az ukrajnai válságig

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az orosz–közép-európai stratégiai és diplomáciai kapcsolatokról tart összegző és áttekintő előadást április 8-án, szerdán 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Tovább...


2015. április 7. kedd
_____________________________________________________________________________Csütörtökön az Emlékpontban lesz a városi történelemverseny

Mintegy száz felső tagozatos tanulót várnak április 9-én, csütörtökön 9 órára az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi iskolák városi történelemversenyére. A Klauzál Gábor Általános Iskola szervezésében zajló megmérettetésen az évfolyamok tananyagából álló kérdéssort, valamint az Emlékponthoz kapcsolódó feladatsort kell megoldaniuk a diákoknak.


2015. április 7. kedd
_____________________________________________________________________________Bemutatták Molnár János egyháztörténész könyvsorozatát

Molnár János egyháztörténész a Szigorúan ellenőrzött evangélium című négy kötetből álló könyvsorozatát mutatta be tegnap délután az Emlékpontban. Az érdeklődők a román egyház és az állambiztonság szoros kapcsolatát ismerhették meg.

Tovább...


2015. április 2. csütörtök
_____________________________________________________________________________Nógrádi György előadása az Emlékpontban

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az orosz-közép-európai stratégiai és diplomáciai kapcsolatokról tart összegző és áttekintő előadást április 8-án, szerdán 17 órai kezdettel az Emlékpontban.


2015. április 2. csütörtök
_____________________________________________________________________________Húsvétkor zárva az Emlékpont

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy az Emlékpont, valamint a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely április 5-én és 6-án, Húsvét vasárnap és hétfőn zárva tart. Megértésüket köszönjük.


2015. április 1. szerda
_____________________________________________________________________________Szigorúan ellenőrzött evangélium

Molnár János egyháztörténész négykötetes, az erdélyi református egyház román állambiztonsági megfigyeléséről, illetve kapcsolatairól szóló könyvsorozatát ismerhetik meg az érdeklődők április 1-jén 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A kötetet Vincze Gábor történész és H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója mutatja be.

Tovább...


2015. március 30. hétfő
_____________________________________________________________________________Előadás a magyarországi könyv- és sajtócenzúra történetéről

Tegnap este az Emlékpontban a sajtószabadságról, cenzúráról, annak történetéről tartottak előadást a történelmi szabadegyetem keretein belül. Az előadás kiemelten foglalkozott a 18-19. századi cenzúra működési elveivel.

Tovább...


2015. március 27. péntek
_____________________________________________________________________________Még vasárnapig látogatható a Háború a felhők felett című kiállítás

Éppen 70 évvel ezelőtt a több ezer áldozatot követelő szombathelyi bombázásokkal zárult le a második világháború magyarországi légi háborújának története. Az Emlékpontban vasárnapig látogatható Háború a felhők felett című kiállítás többek között ennek a légi tragédiának is őrzi emlékét.

Tovább...


2015. március 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________Repülős történetek az Emlékpontból

1945-ben márciusában a több ezer áldozatot követelő soproni és szombathelyi bombázások zárták le a második világháború magyarországi légi háborújának történetét. Az Emlékpont vasárnapig látogatható Háború a felhők felett című kiállítása a hetven évvel ezelőtti égi tragédiának állít emléket, melyen Oláh András Pál történész, a tárlat kurátora tart vezetést március 26-án, csütörtökön délelőtt 10 órai kezdettel.

Tovább...


2015. március 25. szerda
_____________________________________________________________________________Gróf Károlyi László látogatása

Kötetlen találkozóra invitálta az érdeklődőket az Emlékpont, ahol gróf Károlyi Lászlóval és feleségével őseik sikereiről, kudarcairól és az átélt 50 éves emigráció hontalanságának éveiről beszélgethettek. A házaspár Almási István polgármesterhez is ellátogatott, a Károlyi-ház udvarán pedig emlékfát ültetett.

Tovább...


2015. március 24. kedd
_____________________________________________________________________________Sajtószabadságról és cenzúráról a SZE-EM-en

A hazai könyv- és sajtócenzúra történetét mutatja be előadásában Döbör András, az SZTE JGYPK Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központjának vezetője az Emlékpont történelmi szabadegyetemén március 26-án, csütörtökön 17 órakor a vásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2015. március 24. kedd
_____________________________________________________________________________Konferencia a földreformról

Az 1945. évi földbirtokreform 70. évfordulója alkalmából az Emlékpont és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark konferenciát rendezett a vásárhelyi közgyűjteményben. A szakmai fórumnak az volt a célja, hogy a földosztással kapcsolatban elterjedt tévhitet eloszlassák és egy reális képet adjanak arról, mi vezetett odáig, hogy a parasztságot társadalmi ellenségként kezelték.

Tovább...


2015. március 20. péntek
_____________________________________________________________________________Azé a föld, aki megműveli?

Az Emlékpont és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az 1945. évi földbirtokreform 70. évfordulója alkalmából „Magyarország mezőgazdasága erős, egészséges és termelőképes kisbirtokokon fog nyugodni” címmel rendez konferenciát március 19-én.

Tovább...


2015. március 17. kedd
_____________________________________________________________________________A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról tegnap Hódmezővásárhelyen is megemlékeztek. A rendszer megszületéséről, egyben buktatóiról Tőkéczki László történész, egyetemi docens tartott előadást az érdeklődőknek az Emlékpontban.

Tovább...


2015. február 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________Élő kapcsolás az Emlékpontból

A közmédia február 25-i műsorfolyamában több hódmezővásárhelyi megszólaló mellett élőben jelentkezik a Duna az Emlékpontból a kommunizmus áldozatainak emléknapján délelőtt fél 10-től.

Tovább...


2015. február 24. kedd
_____________________________________________________________________________Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól

Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól címmel nemzetiségközi tudományos konferenciát rendeztek három napon át Szegeden és Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban. A Gál Ferenc Főiskola szervezésében hívták össze a tudományos tanácskozást, amelyre egyházi, állami és önkormányzati vezetőket, tudományos szakembereket, tanárokat és diákokat is vártak a szervezők.

Tovább...


2015. február 23. hétfő
_____________________________________________________________________________Népirtásokról az őszinte emlékezet jegyében

A holokauszt sorstragédiájának feldolgozásához szükség van az őszinte emlékezésre, a saját múltunkkal való szembenézésre, csak ezáltal remélhetjük, hogy sikerül valamit jóvátennünk a szörnyűségekből - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap.

Tovább...


2015. február 22. vasárnap
_____________________________________________________________________________˝A történelem legkegyetlenebb rendszere˝

A kommunizmus áldozatainak emléknapján február 25-én, szerdán 17 órától Tőkéczki László egyetemi tanár mond beszédet az Emlékpontban. A rendezvényt követően a meggyilkoltak, a börtönbe vetettek, a meghurcoltak emlékére gyújtanak mécseseket a kiállítóhely Andrássy úti homlokzatánál.

Tovább...


2015. február 20. péntek
_____________________________________________________________________________Bemutatták a Hombár évkönyvet

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ 2014-es évkönyvét mutatták be tegnap. Az először 2002-ben megjelent kötet a Hombár nevet kapta. A gyűjteményben a város neves történészeinek, muzeológusainak és néprajzkutatóinak írásai, tanulmányai olvashatók.

Tovább...


2015. február 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________Tanácskozás a XX. század európai népirtásairól

A múlt század genocídiumairól és a zsidó-keresztény együttélés színtereiről rendeznek konferenciát február 20-22 között Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Az Emlékpontban vasárnap 11 órakor kezdődő tanácskozáson előadást tart Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Tovább...


2015. február 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hombár bemutató a Tornyai-múzeumban

Megjelent a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ évkönyve, a Hombár harmadik kötete, melynek bemutatójára február 18-án, szerdán 17 órától kerül sor a Tornyai János Múzeumban.

Tovább...


2015. február 17. kedd
_____________________________________________________________________________Előadás a rendszerváltáshoz vezető útról

A SZE-EM. (szempont) című történelmi előadássorozat legújabb rendezvényén dr. Löffler Tibor egyetemi tanár beszélt a rendszerváltás kori magyar helyzetről és arról az átmeneti társadalomról, mely itthon sosem alakult át teljes kommunizmussá, hisz maga a szocialista eszme sem volt teljesen körvonalazva.

Tovább...


2015. február 6. péntek
_____________________________________________________________________________A kommunista rendszer esete a szocializmus eszméjével

A Kádár-rendszer ideológiájának és annak zavarainak bemutatásával folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme. Löffler Tibor politológus Szocializmus? Kommunizmus? Átmeneti társadalom? címmel tart előadást a SZE-EM-en február 5-én, csütörtökön 17 órakor a közgyűjteményben.

Tovább...


2015. február 2. hétfő
_____________________________________________________________________________˝Ne légy áldozat, elkövető, be nem avatkozó!˝

Yehuda Bauer izraeli történész a holokauszt tanulságaként a címben szereplő három emberi parancsolatot fogalmazta meg az utókor számára. A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én, kedden 10 órától Kiss Mária Rita főiskolai docens tart interaktív foglalkozást középiskolás diákoknak felidézve az ostromlott Budapesten 1944-45 fordulóján bujkáló zsidó gyermekek történeteit a Magyar Tragédia 1944. kiállítóhelyen.

Tovább...


2015. január 26. hétfő
_____________________________________________________________________________Kölcsey verse, Erkel zenéje

Nemzeti imádságunk, a Himnusz a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be művét Szatmárcsekén születésnapján, melyet 1989 óta a Magyar Kultúra Napjaként ünneplünk Dr. Bogoly József Ágoston kultúrakutató, irodalomtörténész tart rendhagyó tanórát január 22-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor az Emlékpontban.


2015. január 21. szerda
_____________________________________________________________________________A magyarországi németek elhurcolására emlékeznek

69 éve ezen a napon hagyta el az első, kitelepítésre ítélt ˝svábokat˝ szállító vonatszerelvény hazánkat. A magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából január 20-án, kedden 10 órakor diákoknak tart előadást Oswald Valter, akit egykor családjával a Délvidékről üldöztek el és Marjanucz László tanszékvezető egyetemi docens az Emlékpontban.

Tovább...


2015. január 19. hétfő
_____________________________________________________________________________A Don-kanyar hősi áldozataira emlékeztek

Gyászmisével és megemlékezéssel idézték fel Vásárhelyen tegnap és ma a doni katasztrófa 77 évvel ezelőtti eseményeit. A II. magyar hadsereg 1943. január 12 – én szenvedett megsemmisítő vereséget a szovjet csapatok ellen, amelynek során 120 ezer hős katona, köztük több mint 100 vásárhelyi honvéd vesztette életét.

Tovább...


2015. január 12. kedd
_____________________________________________________________________________Emlékezés a Don-kanyar hősi halottaira

A II. világháború keleti-hadszínterén elesettekre emlékeznek Hódmezővásárhelyen. A Don-kanyar poklában 72 évvel ezelőtt hősi halált halt honvédek emlékére Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője mond beszédet január 12-én 10 órától a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél.

Tovább...


2015. január 7. szerda
_____________________________________________________________________________