Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 
Délvidéki Magyar Golgota

Az 1944-45. évi délvidéki magyarirtásra emlékezve rendez konferenciát a Keskenyúton Alapítvány és az Emlékpont a szerb-magyar kapcsolatok lehetőségeiről és kérdéseiről december 14-én, szombaton 10 órai kezdettel. A meghívott előadók a Délvidék 1941. évi visszatérésétől napjaink kártérítési és rehabilitálási gyakorlatáig adnak kör- és korképet Szerbiában (korábban Jugoszláviában) élő nemzettársaink keserű, sokszor tragikus sorsáról.

Tovább...


2013. december 13. péntek
_____________________________________________________________________________Stein Aurél nyomában

Stein Aurél régészeti munkásságát mutatták be az Emlékpont Történelemtudás Egyeteme című sorozatának legutóbbi előadásán. A neves régész 1900-ban indult belső-ázsiai expedíciójára az ősi Selyemút mentén, Nagy Sándor hadjáratainak útvonalát követve.

Tovább...


2013. december 10. kedd
_____________________________________________________________________________Ázsia halott szívében

Stein Aurél, magyar származású Ázsia- kutató az ősi Selyemút mentén végzett régészeti munkásságát mutatja be Felföldi Szabolcs régész, az SZTE Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa az Emlékpont történelmi szabadegyetemének ez évi utolsó előadásán december 10-én, kedden 17 órától.

Tovább...


2013. december 9. hétfő
_____________________________________________________________________________„Szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle”

A 20 évvel ezelőtt elhunyt kormányfőre, dr. Antall Józsefre emlékeztek Hódmezővásárhelyen. Az első szabadon választott magyar parlament miniszterelnökének szellemi örökségét, emberi nagyságát, kabinetjének tagjai és párttársai idézték meg.

Tovább...


2013. december 4. szerda
_____________________________________________________________________________A 20 éve elhunyt Antall Józsefre emlékeznek

Antall József miniszterelnök (1932-1993) halálának 20. évfordulója alkalmából emlékező beszélgetést rendez Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Emlékpont december 4-én szerdán délelőtt 10 órától a Városháza dísztermében. Az első szabadon választott magyar parlament miniszterelnökének politikai életútját és szellemi örökségét kabinetjének egykori tagjai és párttársai idézik meg.

Tovább...


2013. december 3. kedd
_____________________________________________________________________________Filmpropaganda a Franco-korszakban

A spanyol film, pontosabban a Franco-diktatúra propagandájának világába vezeti dr. Lénárt András, az SZTE Hispanisztikai Tanszékének munkatársa a SZE-EM - Történelemtudás egyeteme hallgatóságát november 28-án, csütörtökön 17 órától az Emlékpontban.

Tovább...


2013. november 26. kedd
_____________________________________________________________________________Rendhagyó történelemóra a Szovjetunióba hurcoltak emléknapján

A hároméves korában szovjet katonák által elrabolt Horváth László sorsát ismerhették meg középiskolások hétfőn az Emlékpontban a Szovjetunióba hurcoltak emléknapján tartott rendhagyó történelemórán.

Tovább...


2013. november 25. hétfő
_____________________________________________________________________________Elrabolt gyermekkor

A Szovjetunióba hurcoltak emléknapján egy megdöbbentő és szívbemarkoló történetet ismerhetnek meg az Emlékpont rendhagyó tanóráján résztvevő diákok november 25-én, hétfőn 13 órától. 1945-ben, a második világháború végén a három éves Horváth Lászlót nagyszülei karjaiból tépték ki a szovjet hatóságok és hurcolták el egy szovjet gyermeknevelő intézetbe.

Tovább...


2013. november 22. péntek
_____________________________________________________________________________Fontos az élményközpontú történelemoktatás

Árva László a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója, az Emlékpont új vezetője terveiről, szemléletéről beszélt csütörtök délelőtt a Rádió 7 Napraforgó című műsorában.

Tovább...


2013. november 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________Új vezető az Emlékpont élén

Az eddigi sikeres kutatási és oktatási munkát folytatva kiszélesítené a közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feltáró és bemutató múzeum, az Emlékpont tevékenységi körét az intézmény új vezetője, Árva László.

Tovább...


2013. november 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________Árva László az Emlékpont új vezetője

Árva László magyar-történelem szakos pedagógus irányítja a jövőben az Emlékpont szakmai munkáját. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója szakmai főtanácsadóként koordinálja a közgyűjteményben zajló munkát, megbízatása november 11-étől 2014 végéig szól a kommunizmus évtizedeit feldolgozó és bemutató intézmény élén.

Tovább...


2013. november 11. hétfő
_____________________________________________________________________________Zárva tartás

Tisztelt Látogatóink!


Felhívjuk figyelmüket, hogy az Emlékpont 2013. november 1. és 3. között zárva tart.


Megértésüket köszönjük.


2013. október 28. hétfő
_____________________________________________________________________________Roncsok ˝örök˝ álma?

Október 30-án, szerdán délután 5 órára a második világháború hadtörténete iránt érdeklődőket várják az Emlékpontba, ahol Magó Károly roncskutatóval, Horthy István főhadnagy repülőbalesetének legújabb vizsgálatáról, valamint Oláh András Pál történésszel a brit hadseregben szolgáló lengyel pilótákról, a Szentes közelében nemrég feltárt lelőtt repülőgép megtalálásának történetéről beszélget Vincze Gábor, az Emlékpont történésze.

Tovább...


2013. október 29. kedd
_____________________________________________________________________________Szerelmi történet Trianon előestéjén

William Gallen: Antantmisszió című regénye az 1919-es román megszállás alatt játszódó szerelmi történet a nagyhatalmak politikai játszmáinak és diplomácia titkos útvesztőinek világában. A kötetet Árva László, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója mutatja be az érdeklődőknek a Nemzeti Emlékezet Hete keretében október 29-én, kedden 17 órától.

Tovább...


2013. október 28. hétfő
_____________________________________________________________________________Hódmezőmagyarország utolsó polihisztora

A 110 évvel ezelőtt született Galyasi Miklós költő, művészettörténész, múzeumigazgató, az 1956-os forradalmat követő megtorlás meghurcoltja emlékére rendez estet az Emlékpont október 25-én, pénteken 17 órától. A hódmezővásárhelyi kulturális élet legendás alakját két egykori tanítványa, Szenti Tibor író, néprajzkutató és Dr. Vincze Ferenc orvos idézi meg.

Tovább...


2013. október 24. csütörtök
_____________________________________________________________________________Corvin-közzel és Szuezzel folytatódik a Nemzeti Emlékezet Hete

Egy ötvenhatos forradalmár érkezik délelőtt 10 órára rendhagyó történelemórára: Mihály Árpád szobrászművész, volt Corvin közi harcos diákok előtt eleveníti fel a szabadságharc legforróbb katlanjának, a ˝pesti srácok˝ hőstetteinek színhelyének eseményeit. Október 24-én délután 5-től folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme, a SZE-EM. őszi szemeszterének nyitóelőadásán az ötvenhatos forradalom nemzetközi megítélésben szerepet játszó szuezi válságról lesz szó.

Tovább...


2013. október 24. csütörtök
_____________________________________________________________________________1956 költeményei az Emlékpontban

Ötvenhatos versmondó versennyel kezdődött hétfőn a Nemzeti Emlékezet Hete. Az 1956-os forradalom emlékezetének szentelt két hétben rendhagyó tanórákon, tárlatvezetéseken, előadásokon és beszélgetéseken idézik meg a világ legnagyobb szovjetellenes felkelését.

Tovább...


2013. október 21. hétfő
_____________________________________________________________________________Ötvenhat emlékezete

Hétfőn kezdődik az Emlékpont őszi rendezvénysorozata, a Nemzeti Emlékezet Hete. Az ötvenhatos forradalom emlékezetének szentelt két hétben rendhagyó tanórákon, tárlatvezetéseken, előadásokon és beszélgetéseken idézik meg a világ legnagyobb szovjetellenes felkelését.

Tovább...


2013. október 17. csütörtök
_____________________________________________________________________________Zoltai Attila műtermi jegyzetei

A Magyar Festészet Napjához kapcsolódva Zoltai Attila festőművésznek nyílik egyéni kiállítása Műtermi jegyzetek címmel október 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor az Emlékpont ˝Galéria˝ kiállítótermében.

Tovább...


2013. október 16. szerda
_____________________________________________________________________________Amikor az ávós kopogtatott az ablakon

A művészek társadalomérzékenységének illusztrálása és nem az életművek átértékelése volt a cél – fogalmazott dr. Nagy Imre múzeumigazgató a Politikum és társadalom hatvan év őszi tárlataiban címet viselő kiállítás megnyitóján A tárlaton korabeli fotókkal is megidézték az akkori politikai elit és a művészet kapcsolatát.

Tovább...


2013. október 5. szombat
_____________________________________________________________________________„Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!”

Az Emlékpont is csatlakozott az „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!” e hétvégi programsorozatához: szeptember 28-án és 29-én a közgyűjtemény állandó kiállítása ingyenesen tekinthető meg.


2013. szeptember 28. szombat
_____________________________________________________________________________A politikum és társadalom - 60 év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban

Az Emlékpont is csatlakozik a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításaihoz. Politikum és társadalom - hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban címmel a rejtett politikai utalások és a szociográfiai témák kerülnek előtérbe az Emlékpont önálló kiállításán.

Tovább...


2013. szeptember 27. péntek
_____________________________________________________________________________Politikum és társadalom hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban

Az Emlékpont is csatlakozik a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérő kiállításaihoz. Az október 5-én nyíló tárlaton közel húsz olyan művet tekinthetnek meg a látogatók, melyek direkt vagy rejtett politikai utalásokat tartalmaznak, illetve közvetlen társadalmi, szociográfiai problémákat vetnek fel.

Tovább...


2013. szeptember 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________A tongai király udvari festője az Emlékpontban

Doma-Mikó István, a Tongai Királyság udvari festőművésze filmbemutatóval egybekötött esten mutatja be a Föld ˝túloldalán˝, a Csendes óceán közepén fekvő apró szigetcsoport magyarkedvelő uralkodóit és a távoli királyság életét augusztus 2-án, pénteken 17 órakor az Emlékpontban.

Tovább...


2013. július 30. kedd
_____________________________________________________________________________Utcai installáció a kuláküldözés emléknapján

A rettegett ÁVH által agyonvert, megkínzott parasztemberek portréi, kuláklisták és beszolgáltatási dokumentumok, uszító hangvételű újságcikkek szembesítik az Emlékpont előtt elsétálókat a kuláknak bélyegzett gazdák tragikus sorsával június 29-én.

Tovább...


2013. június 28. péntek
_____________________________________________________________________________Divatbemutató és haj show a Múzeumok Éjszakáján

Immár hagyomány az Emlékpontban, hogy a Múzeumok Éjszakáján egy kis stílusidézéssel várják a látogatókat: szombaton a nyolcvanas éveket idézik meg divatbemutatóval, haj show-val és a korra jellemző sminkekkel. A korabeli frizurák elkészítésébe Meszlényi Tamásné mesterfodrász engedett bepillantást üzletében, ahová visszatértek a ’80-as évek egy délutánra.

Tovább...


2013. június 19. szerda
_____________________________________________________________________________Újra divat lesz a dauer-os csavarás?

Felül sima, alul göndör. Mi az? - hangozik a frizuratörténeti találós kérdés. Aki pedig visszagondol a nyolcvanas évek kultikus amerikai sorozatára, amelyben először nyomoztak és bunyóztak csinos csajok egy soha sem látott milliomos megbízásából , már tudja is a választ. Hát a Charlie-frizura! E különleges daueres csavarással készülő hajviseletet is bemutatja Meszlényi Tamásné mesterfodrász és csapata, akik a Múzeumok Éjszakáján idézik meg a rendszerváltás évtizedének divatját.

Tovább...


2013. június 18. kedd
_____________________________________________________________________________Egyéjszakás múzeumi kaland Hódmezővásárhelyen

Tíz év fotószimpóziumainak összegző tárlatával veszi kezdetét a nyár legjobban várt múzeumi eseménye Hódmezővásárhelyen: az elmúlt évek felújításai és kulturális megújulását követően ismét valamennyi muzeális intézmény megnyitja kapuit a látogatók előtt június 22-én, szombaton este 6 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. Az egyéjszakás kalandnak beharangozott esten érdekes programokkal, hangulatos múltidézéssel, régészkedéssel és ˝felnőtt tartalmú˝ kiállítással is várják az érdeklődőket.

Tovább...


2013. június 17. hétfő
_____________________________________________________________________________A cél: bemutatni Nagy Imrét, mint embert

Nagy Imre mártír miniszterelnök legszemélyesebb gyermekkori fotói és az akkori nagypolitika legfontosabb képei is megtekinthetők az Emlékpontban nyílt Nagy Imre élete és halála képekben című kamara-kiállításon.

Tovább...


2013. június 14. péntek
_____________________________________________________________________________Szent Iván Napi Mulatságok Hódmezővásárhelyen

Igazi kultur-boom avagy zene, színház, tánc és múzeumi kalandok várják jövő hét végén az érdeklődőket Hódmezővásárhelyen, ahol első alkalommal rendezik meg a Szent Iván Napi Mulatságokat. A június 21. és 23. között zajló rendezvénysorozaton musicalesten lép fel Dolhai Attila, az ír zene fenegyerekei, a Pady and the Rats ad koncertet, a nézők együtt S.Ö.R.-özhetnek Kálid Artúrra és Kálloy Molnár Péterrel, a Tájháznál a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a parázson járást és tűzugrást, valamint éjszakai kiállításokkal és programokkal várják a múzeumbarátokat..

Tovább...


2013. június 13. csütörtök
_____________________________________________________________________________Nagy Imre élete és halála képekben

Nagy Imre és mártírtársai temetésének emléknapjához kapcsolódóan az ´56-os forradalom jelképévé vált mártír miniszterelnök, a 20. századi magyar történelem meghatározó politikusának életútját bemutató tablókiállítás nyílik az Emlékpont kávézójában június 14-én, pénteken délután 5órakor.

Tovább...


2013. június 11. kedd
_____________________________________________________________________________Városi történelemverseny eredményei

Május végén rendezték meg az Emlékpontban a város általános iskolásainak történelemversenyét, melynek tegnap tartották a díjátadóját a vásárhelyi közgyűjteményben. A Klauzál Gábor Általános Iskola által szervezett megmérettetésen hatvan 5-6. osztályos diák adott számot történelmi ismereteiből.

Tovább...


2013. június 7. péntek
_____________________________________________________________________________Könyvadomány az Emlékpontnak

Kenéz Heka Etelka író, költő saját műveivel gyarapította az Emlékpont könyvtárát az Ünnepi Könyvhét alkalmából.

Tovább...


2013. június 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Időutazók versenyeztek az Emlékpontban

Hatvan 5-6. osztályos diák mérte össze tudását az általános iskolások városi történelem versenyén május 30-án délelőtt az Emlékpontban. A képzeletbeli időgépek több ezer évet jártak be alig két óra alatt.

Tovább...


2013. május 30. csütörtök
_____________________________________________________________________________Városi történelemverseny az Emlékpontban

Május 30-án, csütörtökön 9 órától ismét az Emlékpontban rendezik meg Hódmezővásárhely általános iskolai történelemversenyét. A Klauzál Gábor Általános Iskola által szervezett hatvan 5-6. osztályos tagozatos diák ad számot történelmi ismereteiből.

Tovább...


2013. május 29. szerda
_____________________________________________________________________________Harminc képet adományozott az özvegy a múzeumnak

A fiatalon elhunyt Rodolf Hervének, a hódmezővásárhelyi születésű világhírű fotóművész, Lucien Hervé fiának fotóiból és videóiból nyílt kiállítás május 28-án az Emlékpontban. A kiállításmegnyitó meglepetést is tartogatott, Judith Hervé nagylelkű adománnyal fejezte ki köszönetét a városnak.

Tovább...


2013. május 28. kedd
_____________________________________________________________________________Budapest ˝alulnézetből˝

Az ˝átmenet korának˝ underground kultúráját és társadalmi változásait bemutató kiállítás nyílik On th Ground 1989-94 címmel holnap, május 28-án, kedden 17 órakor. A hódmezővásárhelyi gyökerekkel rendelkező francia fotográfus és képzőművész, Rodolf Hervé kamerájával a rendszerváltás utáni Magyarországot örökítette meg a kilencvenes évek elején.

Tovább...


2013. május 27. hétfő
_____________________________________________________________________________Fotókiállítás a rendszerváltást követő évekről

On the Ground 1989-94 címmel nyílik kiállítás május 28-án a vásárhelyi származású Rodolf Hervé képeiből az Emlékpontban. A rendszerváltás utáni Magyarországot megörökítő fotók és videók különlegességét az adja, hogy készítőjük külföldön, demokráciában nőtt fel, de magyar gyökerekkel rendelkezik.

Tovább...


2013. május 22. szerda
_____________________________________________________________________________Rodolf Hervé kiállítás nyílik

Az Emlékpont új kiállítása a rendszerváltást követő időszak underground kultúráját és társadalmi változásait veszi górcső alá, a hódmezővásárhelyi gyökerekkel rendelkező francia képzőművész és fotográfus, Rodolf Hervé kameráján keresztül. A május 28-án, délután 5 órakor nyíló, mintegy száz fotóból és videóinstallációból álló kiállítás a dokumentátor és képzőművész szemével láttatja az 1989-1994-es éveket.

Tovább...


2013. május 21. kedd
_____________________________________________________________________________Gyurgyalag, klímaváltozás és kozmetikumok

A gyurgyalag, a klímaváltozás és a kozmetikumok káros hatásai – ezek voltak a Németh László Gimnázium és Általános Iskola által megrendezett természettudományos diákkonferencia témái. Az előre elkészített prezentációkat május 17-én mutatták be a tanulók az Emlékpontban.

Tovább...


2013. május 17. péntek
_____________________________________________________________________________Természettudományos diákkonferencia az Emlékpontban

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az idén is az Emlékpontban rendezi meg a Németh László Gimnázium és Általános Iskola természettudományi diákkonferenciáját. A kistérség általános és középiskolás tanulói természet- és környezetvédelmi témákban tartanak előadásokat május 17-én, pénteken 9 órától a közgyűjtemény előadótermében.

Tovább...


2013. május 15. szerda
_____________________________________________________________________________Hézső-rajzpályázat eredményhirdetése

Közel 150 pályamunka érkezett a Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész kiállításához kapcsolódó rajzpályázatra. A három kategória első helyezettjei személyesen a festőművésztől vehették át jutalmukat, amely egy Hézső Ferenc által készített mű volt.

Tovább...


2013. május 14. kedd
_____________________________________________________________________________Eredményhirdetés a Hézső rajzpályázaton

Közel másfélszáz alkotás érkezett Hézső Ferenc festőművész jubileumi kiállításához kapcsolódó rajzpályázatra. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkák alkotóinak május 14-én, kedden 15 órakor adja át a díjakat a Munkácsy-díjas művész. Az alkotásokból kamarakiállítás is nyílik.

Tovább...


2013. május 13. hétfő
_____________________________________________________________________________Blazovich Péter távozott az Emlékpont éléről

Blazovich Péter 3 év és 1 hónap után távozott a vásárhelyi Emlékpont éléről; kérelmére, közös megegyezéssel bontottak szerződést - írta meg a Délvilág napilap. A volt intézményvezető a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban folytatja tanári pályafutását.

Tovább...


2013. május 10. péntek
_____________________________________________________________________________Karosszékben ülve járták végig Montenegró vidékeit

„Kirándulókkal” telt meg a vásárhelyi Emlékpont konferenciaterme május 9-én délután, ugyanis Farkas Ferenc történelemtanár, idegenvezető, turisztikai menedzser virtuálisan mutatta be az érdeklődőknek a balkáni államot.

Tovább...


2013. május 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hézső 75 - meghosszabbítva látogatható az Emlékpont kiállítása

Május 15-ig meghosszabbítva látogatható Hézső Ferenc festőművész jubileumi kiállítása az Emlékpontban. A Munkácsy-díjas mester sajátos képi világú alkotásait, az azok ihlette rajzpályázat legjobbjaival együtt tekinthetik meg az érdeklődők a vásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2013. május 8. szerda
_____________________________________________________________________________A Balkán ékszerdoboza: Montenegró

Vásárhely ismert kirándulásszervezője, Farkas Ferenc középiskolai tanár vezetésével május 9-én, csütörtökön délután 5 órai virtuális túrára várják az érdeklődőket a Balkán ékszerdobozába, Montenegróba.

Tovább...


2013. május 6. hétfő
_____________________________________________________________________________Rajzfilmünnep Hódmezővásárhelyen

Harmadszor rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet a KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye az AEGON Magyarország Zrt. támogatásával. A programsorozathoz 37 hazai település csatlakozott, közel 70 helyszínnel, köztük Hódmezővásárhely városa is. Május 12-én, vasárnap délelőtt az Emlékpontba várják a gyerekeket és a klasszikus magyar rajzfilmek kedvelőit.

Tovább...


2013. május 3. péntek
_____________________________________________________________________________Megmozgatta a fiatalokat Hézső Ferenc képi világa

A 75 éves Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész kiállításához kapcsolódó rajzpályázatot hirdetett az Emlékpont. A beérkezett 142 alkotás közül a szakmai zsűri választotta ki a három kategória győzteseit, de a szervezők közönségdíjat is adományoznak, amelyre az Emlékpont Facebook oldalán várják a like-okat.

Tovább...


2013. május 2. csütörtök
_____________________________________________________________________________A vadnyugat „meghódítása” a SZE-EM-en

Az Emlékpont történelmi szabadegyetemén Kökény Andrea, az SZTE-BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék egyetemi adjunktusa az Amerikai Egyesült Államok korai történetébe, a (vad)nyugati terjeszkedés időszakába vezeti be hallgatóságát április 30-án, kedden 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Tovább...


2013. április 29. hétfő
_____________________________________________________________________________Három az egyben: a Kriterion Könyvkiadó köteteinek bemutatója

Három, a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet szerzői bemutatójára várják az érdeklődőket április 22-én, hétfőn 16 órára az Emlékpontba, amelyen a romániai magyar könyvkiadás meghatározó alakja, H. Szabó Gyula kiadóigazgató is részt vesz.

Tovább...


2013. április 19. péntek
_____________________________________________________________________________Embermentők a Vészkorszak idején

Április 16-a a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja. Az Emlékpont szervezésében kedden délután két órától konferenciát rendeznek a Vészkorszak embermentőiről a közgyűjtemény előadótermében.

Tovább...


2013. április 15. hétfő
_____________________________________________________________________________A Holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Hazánkba látogat a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából dr. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance) soros kanadai elnöke, Steven T. Katz, professzor, elnöki tanácsadó, valamint dr. Kathrin Meyer titkárságvezető. A delegáció tagjai 2013. április 16-án Hódmezővásárhelyen részt vesznek a Bethlen Gábor Református Gimnázium megemlékezésén, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet, majd a Holokauszt Múzeum programjain rendhagyó történelemórán és ünnepi megemlékezésen szólalnak fel.

Tovább...


2013. április 12. péntek
_____________________________________________________________________________Rendhagyó irodalomóra a költészet napján

A magyar költészet napján, József Attila szerelmi költészetéről tart rendhagyó magyar irodalom órát Hornok András, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium szakvezető tanára április 11-én, csütörtökön délután öt órától az Emlékpontban.

Tovább...


2013. április 10. szerda
_____________________________________________________________________________Alsósok versmondó versenye

Az idei esztendőben is az Emlékpont és a Mozaik Kamaraterem ad helyet a hódmezővásárhelyi kistérség alsó tagozatos tanulóinak versmondó versenyének a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola szervezésében. Az április 4-én, csütörtökön délután fél háromkor kezdődő vetélkedőre több mint félszáz kisdiákot várnak Vásárhelyről, Mártélyról és Székkutasról.

Tovább...


2013. április 3. szerda
_____________________________________________________________________________Hétköznapok Rákosi börtöneiben és internálótáboraiban

„Ne csak őrizz, hanem gyűlölj is!” – hirdette a váci fegyház ávh-ás őreinek szobafelirata, és a hatalom „szobrászmesterei” könnyűszerrel formázták a rabok testét azzá, amire szánták őket: uniformizált számok tömegévé, amikből ˝egyszerűen˝ kiönthető vagy kiverhető volt a vallomás. A Rákosi-diktatúra börtöneinek és internálótáborainak kegyetlen viszonyairól Bank Barbara történész tart rendhagyó történelemórát március 27-én, szerdán délelőtt 10 órakor az Emlékpontban.

Tovább...


2013. március 26. kedd
_____________________________________________________________________________


Égbekiáltás a délvidéki magyar népirtásról

A második világháború végén magyarellenes etnikai tisztogatásokra került sor a szomszédos országokban. A délvidéki népirtást évtizedeken keresztül hallgatás övezte. A témában nemrégiben jelent meg egy összefoglaló tanulmánykötet Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 címmel, melynek szerkesztőjével, Bank Barbara történész-levéltárossal Gulyás László történész beszélget, érintve a kutatások, a kegyeletadás, a rehabilitáció és a kárpótlás akadályait, ellentmondásait és lehetőségeit március 27-én, szerdán 17 órakor az Emlékpontban.

Tovább...


2013. március 25. hétfő
_____________________________________________________________________________


Elsősorban tanárnak tartja magát

75 év jó alkalom a számvetésre, úgy érzem, sikeres életem volt. Azt csináltam, amire vállalkoztam tanárként és képzőművészként – nyilatkozta Hézső Ferenc festőművész, aki március 21-én az Emlékpont közéleti rendezvénysorozatának vendégeként idézte fel pályafutása, élete fordulópontjait.

Tovább...


2013. március 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________A folyton változó, átalakuló világ krónikása

Ismert emberek, kevéssé ismert oldalukról mutatkoznak be az Emlékpont közéleti estjén, a Közéleti Pontban. Március 21-én, délután öt órától Hézső Ferenc festőművésszel beszélget Blazovich Péter, az Emlékpont intézményvezetője a Munkácsy-díjas mester festői hitvallásáról, egyedi a vásárhelyi hagyományokban gyökerező, de semmi máshoz nem hasonlítható művészeti stílusáról, több évtizedes tanári pályájáról és családjáról.Tovább...


2013. március 20. szerda
_____________________________________________________________________________Kulcsot adni a művekhez

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész tart tárlatvezetést gyűjteményes kiállításán ma délután 3 órakor az Emlékpontban. A jubileumi tárlaton a mester hatvanas-hetvenes években készült és első, kényszerűen idő előtt bezárt kiállításán is szereplő alkotásai láthatóak.

Tovább...


2013. március 13. kedd
_____________________________________________________________________________A ´20-as évek német filmjei

A húszas évek mozifilmjeiben jelent meg először a képzőművészet és a politika. Mészáros Tibor, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium történelem tanára rendhagyó médiaismereti órán mutatja be a német expresszionizmus és a weimari köztársaság kapcsolatát a filmtörténetben Robert Wiene Dr. Caligari című horrorjától Fritz Lang utópisztikus Metropolisáig március 14-én, 17 órakor az Emlékpontban.
Tovább...


2013. március 12. hétfő
_____________________________________________________________________________Hézső Ferenc és az Emlékpont közös rajzpályázat

A 75 éves Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész kiállításához kapcsolódó rajzpályázatot hirdet az Emlékpont általános és középiskolás diákoknak. Az április 21-ig beadható művek témájaként a hagyományok és a modern világ közötti kapcsolatot jelölték meg a szervezők.


Tovább...


2013. március 8. péntek
_____________________________________________________________________________Megállapodás a Rádió7-tel

Megállapodást írt alá Égető Gyula a Rádió 7 és a promenad.hu cég- és szerkesztőségvezető, tulajdonosa Blazovich Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével csütörtök délután.


Tovább...


2013. március 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________A kettős honfoglalásról a SZE-EM-en

Őstörténeti csodabogarak címmel tartott előadást Balogh László a SZE-EM-en. A szakember elsősorban a kettős honfoglalás elméletét boncolgatta.


Tovább...


2013. március 6. szerda
_____________________________________________________________________________Őstörténeti csodabogarak

A hunoktól vagy a finnugoroktól származunk? Rokonaink-e a törökök, a sumérok és a japánok? Vagy épp Szíriuszról bolygóról jöttek őseink? Az Emlékpont történelmi szabadegyeteme, a SZE-EM. március 6-i előadásában a magyar őstörténet kutatásának alternatív elméleteit mutatja be Balogh László, a Szegedi Tudományegyetem oktatója délután 5 órától az Emlékpontban.


Tovább...


2013. március 4. hétfő
_____________________________________________________________________________Irodalmi estet rendeztek Németh László emlékére

Rég elfelejtett drámája, barátaival való levelezése, valamint feleségével közös szerelmi történetük is terítékre került azon az irodalmi esten, melyet Németh László emlékére rendeztek meg az Emlékpontban.


Tovább...


2013. február 28. csütörtök
_____________________________________________________________________________A ˝Nemzet lelkiismerete˝ az Emlékpontban

Németh László tiszteletére rendeznek irodalmi estet február 28-án, 17 órakor az Emlékpontban; az író közelmúltban megjelent, kanyargós utat bejárt műveit néhány kiválasztott részlet segítségével mutatják be. A műsort Németh Ágnes, az író leánya és Gál Mihály állította össze, a szövegeket Szabó András adja elő.


Tovább...


2013. február 28. csütörtök
_____________________________________________________________________________Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Az egész hét folyamán rendhagyó tanórákon mutatják be az Emlékpontba érkező fiataloknak a kommunista diktatúra embertelenségét és bűneit. A megemlékezés résztvevői a közgyűjtemény falánál gyújtottak mécseseket az áldozatok emlékére.
Tovább...


2013. február 25. hétfő
_____________________________________________________________________________Emlékezzünk a kommunizmus áldozataira!

A kommunizmus áldozatainak emléknapján február 25-én, hétfőn 17 órától Bencsik Péter történész mond beszédet a közgyűjteményben. A rendezvényt követően a meggyilkoltak, a börtönbe vetettek, a meghurcoltak emlékére gyújtanak mécseseket az Emlékpontnál.
Tovább...


2013. február 22. péntek
_____________________________________________________________________________Titkos kommunista találkozási hely a piaristáknál

Rendhagyó történelem órával és egy különleges tárlattal emlékeztek meg a piarista gimnáziumban a kommunizmus áldozatairól. Az Emlékpont egy T-lakást, azaz egy titkos találkozási lakást rendezett be az intézmény aulájában, így hozva még közelebb az 1960-as évek Magyarországát a diáksághoz.

Tovább...


2013. február 22. péntek
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontba költözött a Tourinform iroda

Új helyre költözött a vásárhelyi Tourinform-iroda: mostantól a Best Western Hotel Ginkgo Sas helyett az Emlékpont könyvesboltjában találják az érdeklődők a turisztikai információs központot.Tovább...


2013. február 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________Sárréti Sasok története

Őze Sándorné és Őze Sándor Sárréti Sasok című könyvében Békés megye keleti szegletének a vörös terrorral szemben ébredő összefogását vázolja fel. A szerzők február 21-én, csütörtökön 17 órakor az Emlékpontban mutatják be az 1948–1953 közötti nemzeti ellenállási mozgalomról született munkájukat.

Tovább...


2013. február 19. kedd
_____________________________________________________________________________A keresztes lovagok az Emlékpontban

Folytatódott az Emlékpont történelemi szabadegyeteme, melynek keretében Hunyadi Zsolt arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy az utóbbi három évtizedben forradalmi változás ment végbe a keresztes hadjáratok értelmezésében.Tovább...


2013.február 13. szerda
_____________________________________________________________________________Keresztes hadjáratok a SZE-EM-en

Az Emlékpont történelemi szabadegyetemén a keresztes vitézek korába kalauzolja Hunyadi Zsolt egyetemi adjunktus (SZTE-BTK Történeti Intézet) hallgatóságát február 13-án szerdán 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben, ahol A keresztes hadjáratok és Magyarország címmel tart előadást.Tovább...


2013.február 11. hétfő
_____________________________________________________________________________Emberségről példát… címmel táblakiállítás nyílt a Zsinagógában

A tárlat olyan személyeket mutat be, akik hamis iratokkal, étellel, vagy menedékhely biztosításával, magyar zsidók tízezreit mentették meg a haláltól.Tovább...


2013. január 27. vasárnap
_____________________________________________________________________________Hézső Ferencnek 75. születésnapján nyílt kiállítása

Hézső Ferenc 75. születésnapján a művész 1960-as 70-es években készült alkotásaiból nyílt kiállítás. Az Emlékpontban látható 23 festmény gondolati és kronológiai ívet ölel fel.

Tovább...


2013. január 26. szombat
_____________________________________________________________________________Hézső Ferencnek nyílik holnap kiállítása az Emlékpontban

Hézső Ferencnek nyílik holnap délelőtt 11 órakor jubileumi kiállítása az Emlékpontban. Az érdeklődők a Munkácsy- díjas festőművésznek az 1960 - 70-es években készült képeiből láthatnak válogatást.

Tovább...


2013. január 25. péntek
_____________________________________________________________________________A Vészkorszak embermentőiről nyílik kiállítás vasárnap a Zsinagógában

Január 27-én, a hírhedt auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadulásának napján világszerte a holokauszt áldozataira emlékezünk. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által elfogadott emléknapon Emberségről példát… címmel nyílik időszaki kiállítás vasárnap délután 4 órakor a Zsinagógában. A kiállítás tablói azokról az ismert diplomatákról és hétköznapi hősökről szólnak, akik emberségből, bátorságból és tisztességből példát mutattak és mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.

Tovább...


2013. január 25. péntek
_____________________________________________________________________________Egy bezárt kiállítás margójára

Első, saját költségén létrehozott önálló kiállítását idő előtt bezárták 1967-ben, hogy egy érdektelenségbe fulladó tárlatot rendezzenek egy Szárján nevű örmény festőnek - derült ki több ügynökjelentésből. A 75. születésnapját szombaton ünneplő Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművésznek január 26-án 11 órakor a hatvanas-hetvenes években készült és az ominózus első tárlatán is szereplő alkotásaiból nyílik kiállítása az Emlékpontban.Tovább...


2013. január 24. csütörtök
_____________________________________________________________________________Szegedre visz kiállításokat az Emlékpont

A tudós és államférfi Bibó István kiállításának megnyitójával vette kezdetét az a szakmai együttműködés, melyet a Dugonics András Piarista Gimnáziummal kötött az Emlékpont. A vásárhelyi közgyűjtemény közreműködésével bemutatott tárlatot Blazovich Péter nyitotta meg január 23-án, szerdán reggel a szegedi középiskolában.Tovább...


2013. január 23. szerda
_____________________________________________________________________________Bálint László könyvét mutatták be az Emlékpontban

Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című kötetét mutatták be az Emlékpont galériájában. A szerző személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, hiszen a Politikai Osztály, kémelhárító alosztályának operatív csoportját vezette.Tovább...


2013. január 17. csütörtök
_____________________________________________________________________________Tévhitek és élet közeli történetek a második világháborúról

Az év első történelmi szabadegyetemén - január 16-án, szerdán délután 5 órától az Emlékpontban - dr. Pihurik Judit egyetemi adjunktus előadása a hetven évvel ezelőtti doni katasztrófa évfordulójához kapcsolódódik. A Szegedi Tudományegyetem történésze előadásában életközelibb, árnyaltabb képet kíván bemutatni Magyarország második világháborús szerepvállalásáról, kiemelve azon témákat, melyekkel kapcsolatban máig számos tévhit él.


Tovább...


2013. január 16. szerda
_____________________________________________________________________________Oswald Valter történetét ismerhették meg a diákok

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapjához kapcsolódó rendhagyó tanórán, Oswald Valter előadásában egy bácskai német család megrázó történetét ismerhették meg a hódmezővásárhelyi diákok ma délelőtt az Emlékpontban.

Tovább...


2013. január 16. szerda
_____________________________________________________________________________Titkos vallomás az Emlékpontban

Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című memoárja az utóbbi idők egyik legizgalmasabb könyve. Az egykori kémelhárító az Emlékpontban mutatja be január 17-én, csütörtökön délután 5 órakor a kádári állambiztonság ezidáig ismeretlen világába bepillantást nyújtó visszaemlékezés-kötetét. A szerző már gyerekkorában elhatározta, hogy nyomozó lesz, de csak a rendőri esküt követően tudta meg, hogy a politikai osztályra került - kémelhárítónak.


Tovább...


2013. január 15. kedd
_____________________________________________________________________________Menekülés a bizonytalanságba

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapjához kapcsolódó rendhagyó tanórán egy bácskai német család megrázó történetét ismerhetik meg a diákok január 17-én, csütörtökön 10 órakor az Emlékpontban. A négyéves Oswald Valtert és családját lágerbe zárták a szerbek - ez időben több tízezer magyart és németet gyilkoltak meg a Délvidéken -, ahonnan szülei vele és karonülő kishúgával 1946 őszén az éhhalál elöl Magyarországra szöktek. Oda, ahol már javában folyt a svábok kitelepítése.


Tovább...


2013. január 15. kedd
_____________________________________________________________________________Folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme

Az év első történelmi szabadegyetemén - január 16-án, szerdán délután 5 órától az Emlékpontban - dr. Pihurik Judit egyetemi adjunktus előadása a hetven évvel ezelőtti doni katasztrófa évfordulójához kapcsolódódik. A Szegedi Tudományegyetem történésze előadásában életközelibb, árnyaltabb képet kíván bemutatni Magyarország második világháborús szerepvállalásáról, kiemelve azon témákat, melyekkel kapcsolatban máig számos tévhit él.


Tovább...


2013. január 14. hétfő
_____________________________________________________________________________Bezárt Dömötör Mihály játékos tárlata az Emlékpontban

A Fényképrejtvény - Hol is van ez? című kiállítás eredményhirdetésére ma délután került sor. Az alkotó és dr. Kószó Péter alpolgármester azokat díjazták értékes könyvekkel, akik meg tudták fejteni a kérdőívet, vagyis azt, hol készülhettek az egyes képrészletek.
Tovább...


2013. január 14. hétfő
_____________________________________________________________________________Vasárnap zár Dömötör Mihály játékos tárlata

Dömötör Mihály fotóművész sajátos játékra invitálta a Fényképrejtvény - Hol is van ez? tárlata nézőit: a kiállított fotókon szereplő épületrészletek magukban hordozzák a kérdést, hogy hol is készülhetett a felvétel, illetve mi látszik a képen? Vasárnapig még megtekinthetik az érdeklődők Hódmezővásárhely műemlék épületeit, szobrait, kútjait és legújabb építészeti attrakcióit sajátos nézőpontból bemutató kiállítást és a látogatók maguk is ˝fénykép-rejtvényfejtőknek˝ állhatnak. A vetélkedő díjátadójára január 14-én, hétfőn délután 4 órakor kerül sor az Emlékpont Galéria kiállítótermében; a könyvjutalmakat dr. Kószó Péter alpolgármester nyújtja át szerencsés megfejtőknek.


Tovább...


2013. január 12. szombat
_____________________________________________________________________________