Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Zsid hagyomnyokrl a Mzeumok jszakjn
Mintegy ezren ltogattk az Emlkpont s a Zsinagga programjait

A hdmezvsrhelyi Emlkpont trlatvezetsekkel, mg az intzmny fenntartsban mkd Zsinagga s a Magyar Tragdia 1944 Killthely a zsid kultrhoz kapcsold programokkal vrta a Mzeumok jszakjn a vendgeket.


Az Emlkpont Kdr-huszrok s prtkatonk. Munksrk Hdmezvsrhelyen, 1957–1989 cm idszaki killtsn Zeman Ferenc, a kzgyjtemny trtnsze kalauzolta a ltogatkat, akik kzl a legtbben az Emlkpont Hdmezvsrhely 1945 s 1990 kztti trtnelmt bemutat lland killtst is megtekintettk.


A Zsinaggba rkezket a kertben fellltott, a Biblia nvnyei cm alkalmi killts fogadta, ahol megtudhattk, hogy a mirha a szomliai balzsamfa gyantja s nemcsak fstlknt, de borok zestsre is hasznltk, mg a kihelyezett kmny nvnyekbl palntt vihettek magukkal palntz pohrban a ltogatk. Almsi Eniktl, az Emlkpont munkatrstl segtsget kaptak az rdekldk, hogy egy mgnestblra hber betkkel felkerljn a nevk, amellyel sokan szvesen ksztettek szelfit.Vanderstein Nomi, a zsid vallstudomnyok doktora telthzas eladsainak hallgati megismerhettk a zsid nnepeket s a tradicionlis zsid trsadalmak ni szerepeit. Az elad kiemelte: a zsid nknek is benne kellett lnik a hagyomnyban, s azt kvetnik kellett pldul a fzs, vagy az ltzkds sorn is.


A gasztronmia kiemelt szerepet kapott a Mzeumok jszakjn: maceszgombclevessel s fldnival vendgeltk meg a szervezk a Zsinagga kertjbe elltogatkat. Dr. Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje elmondta: a macesz, vagy pszka a kovsztalan kenyr, amelybl tbbek kztt gombcot ksztenek a zsid konyha hagyomnyai szerint, mg a fldni tbbrteg stemny, amelyben mk, lekvr s di is egy-egy rteget kpez.Az estet a Sheket du – Kosta Velcsev Dejanov s Prda-Kovcs Zsolt – koncertje zrta, amely sorn a gitron s klarinton muzsikl pros a hagyomnyos zsid dallamokat mutatta be. Az eladk hangslyoztk: a zsid zenei hagyomny fontos eleme a b szekund lps, amely a dalok akkordvilgban azonnal jelzi a muzsika eredett a hallgatknak.