Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Wallenberg nyomán az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely és a zsinagóga adott otthont a Wallenberg nyomán elnevezésű, középiskolások számára kiírt országos vetélkedő regionális fordulójának, amelyet a vásárhelyi közgyűjtemény a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen rendezett meg. A megmérettetésen hét csapat – közöttük három határon túli – mérte össze tudását a Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről, valamint a holokauszt és a magyar–zsidó együttélés témakörében szerzett ismereteiről.Az Emlékpont konferenciatermében tartott megnyitón Vágó János, a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselője, a kulturális, oktatási, ifjúsági és sportbizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy a város adhat otthont a vetélkedőnek, amelyen a határon túli magyar fiatalok is vállalták a részvételt.


A vetélkedő jól illeszkedik abba a rendezvénysorozatba, amely a vidéki Magyarország zsidóságának életét mutatja be – mondta Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, hozzátéve, hogy a vetélkedőt követő napon 17 órakor nyílik meg a közgyűjtemény galériájában Czingel SzilviaSzerelem papírrepülőn című kiállítása, amelyet 17 óra 30 perctől követ az Utak és problémák. Fejezetek a magyar zsidóság múltjából című tudományos konferencia. Az intézményvezető azt is fontosnak vélte, hogy a fiatalok a vetélkedő során olyan emberi értékek megjelenésével találkozzanak, mint a szabadság, vagy az emberi méltóság tisztelete.A diákokat és a felkészítő tanárokat köszöntve Sebesi János, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke rámutatott, hogy a vetélkedősorozat célja – az egyesület névadója életútjának megismertetése mellett –, hogy a fiatalok megismerjék azt is, hogyan élt együtt a magyarság és a zsidóság a történelem folyamán.


A vetélkedőre a csapatok már az általuk készített kisfilmmel érkeztek, amelyben a környezetükben élőkkel rögzítettek beszélgetést a vetélkedő témájáról, s amelyeket közösen tekintettek meg. Ezt követően Urbancsok Zsolt, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár Makói Levéltárának főlevéltárosa játékmesteri irányítása mellett mobiltelefonos applikáció használatával adtak választ a csapatok a nekik feltett kérdésekre.A vetélkedő délután a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen folytatódott, az itt vetített filmrészletek alapján kellett válaszolni a csapatoknak számukra feltett kérdésekre, majd forgószínpadszerűen több állomáson várták őket a feladatok. Ezek egyike volt a kiállításban megtalálható érintőképes terminál, amelynek segítségével a hódmezővásárhelyi zsidóság történetével kapcsolatos kérdéssorra kellett jó válaszokat adniuk.


Az indulók csapatok munkáját értékelő zsűriben helyet kapott az egyesület elnöke mellett Gasparics Judit, a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola tanára, Gábor Veronika, a Raoul Wallenberg Egyesület tagja, Partl Alexandra Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője, valamint Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze.A déutáni eredményhirdetésen első díjat vehetett át és a vetélkedő országos fordulójába jutottak a sarkadi Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium „Sarkadi Ady-sok 1” nevet választó csaptának tagjai: Molnár Mónika, Dobi Richárd és Croitor Dávid, felkészítőjük Szőke Imre Csaba.

A második helyen holtversenyben a nagyszalontai Elméleti Líceum Szalók Balázs Dávid, Balog Csaba Norbert, Zsura László összeállítású, az „Arany sasok” nevet viselő csapata (felkészítő: Otohál Ottó Levente) osztozott az iskolatárs, „Hamsza” csapattal, amelynek tagja volt Bront Zsanett, Nagy Dóra és Éles Dávid (tanáruk Orbán Beáta).

A negyedi hely Makóra került: a Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „Návay trió” csapatában Fehér Nikol Peggy, Riczó Dominik és Gera Ákos versenyzett, felkészítőjük Varga Gyöngyi tanárnő. Az ötödik helyen a szerbiai Ada Műszaki Iskolájának csapata végzett, hatodik lett a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium csapata, a „Rebena”, míg a hetedik helyen iskolatársaik „Demos” nevet viselő csoportja végzett.

A vásárhelyi fordulót értékelve a szervezők és a házigazdák egyetértettek, hogy a jövő évi vetélkedő egyik elődöntőjét ismét Hódmezővásárhelyen, az Emlékponttal együttműködésben fogják megrendezni.