Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Vrs csillag a szlmalmon - Vzlatos Csongrd megyei emlkek 1956-rl

Dr. Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetjnek Szikra, lng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom s szabadsgharc Csongrd megyei emlkezete cm knyvrl tvs Zoltn recenzija megjelent a Magyar Idk 2017. februr 4-i szmban.

Jl ismert esemnyek s csupn a helyiek emlkeiben l mozzanatok Csongrd megyei csokra az a megemlkezs, amely az 1956-os forradalom s szabadsgharc hatvanadik vforduljra szletett meg. „Csongrd megye polgraknt kln bszkesg tlthet el minket, amikor a hatvan esztendvel korbbi esemnyekre emlkeznk. A megyeszkhelynk, Szeged volt ugyanis az a vros, amelynek egyetemi polgrai 1956. oktber 16-i s oktber 20-i nagygylskn ltrehoztk a Magyar Egyetemistk s Fiskolsok Szvetsgt (MEFESZ). Ennek a szervezetnek a kvetelsei vltak a budapesti megyetemistk mozgalmnak alapjv, s az ltaluk megfogalmazott tizenhat pont lett aztn szinte az egsz oktber 23-i forradalomnak a programja” - olvasom Kakas Blnak, a Csongrd Megyei Kzgyls elnknek ajnl szavait. Mikls Pter, a hdmezvsrhelyi Emlkpont intzmnyvezetje vllalkozott az tvenhatos forradalom szegedi szikrjnak bemutatsra. Hangslyozottan vzlatos, de nem elnagyolt munka, radsul megannyi kevss ismert mozzanattal.

A szegedi, hdmezvsrhelyi esemnyeket gy-ahogy ismeri a kzvlemny, de a kisvrosi hskrl s ldozatokrl mr kevesebbet tudunk. Hallottunk arrl, hogy a Petfi Kr mintjra Szegeden az rszvetsg helyi csoportja a Jzsef Attila Krt hozta ltre, amelynek 1956. oktber 19-i lsn ellenzkinek szmt felszlalsok is elhangzottak, de arrl keveset tudni, hogy Felgyn a szlmalom tetejrl eltvoltottk a vrs csillagot, a zszlkbl kivgtk a Rkosi-cmereket, szovjet knyveket gettek. A falubl ktszer szlltottak hst s egyszer 25 mzsa halat Budapestre. Tudjuk, hogy a megye vezetinek egy rsze elmeneklt, vagy - ideiglenesen - visszavonult a kzlettl, de arrl ki hallott, hogy Bokroson begyjtsi iratokat gettek, tzrsget szerveztek, lelmiszert gyjtttek - ideiglenesen az italboltot is bezrtk? Ismert, hogy a szegedi egyetem 1946-50 kztti professzora, Bib Istvn a Nagy Imre-kormnyban vllalt ktnapos minisztersgrt hatvnyi brtnt kapott - nem vletlenl mondta egy alkalommal, hogy halla utn a kvetkez felirat kerljn a fejfjra: „Bib Istvn. lt: 1945- 48.” De ki hallott arrl, hogy a kiskundorozsmai nemzetrsgnl november elejn felvetdtt a megszll szovjet csapatokkal szembeni fegyveres ellenlls lehetsge is - hiszen rendelkeztek egy pncltr gyval -, amelyet aztn elvetettek?

Szegeden Bicskey Kroly s Kl Flrin sznmvsz egyarnt elszavalta oktber 23-n a Nemzeti dalt, hrom nappal ksbb a Szchenyi trre tart tmegre tzet nyitott a karhatalom - egy halott s tbb sebeslt maradt az utca kvn. Kevss ismert, hogy Csongrdon elszr a sztlinista propagandt npszerst szovjet partiznlny szobrt - Zja-szobor - dntttk le, s dobtk a Tiszba. A kisvrosban trtnteket hallva Kecskemtrl vadszreplt kldtek azzal a paranccsal, hogy nyisson tzet az elgedetlenkedkre. A pilta a parancsot megtagadta, majd mszaki hiba miatt lezuhant s meghalt. A msik ldozat az egyik korbbi nagygazda volt, aki mig tisztzatlan krlmnyek kztt haslvst kapott, s belehalt sebeslsbe. Apr trtnetek ezek, de krniks nlkl elsikkadnak mg a helyiek eltt is. Idrl idre frissteni kell az emlkeket...

A megyei megtorlsok sorn kt hallos tletet szabtak ki, a bebrtnzttek sszessgben tbb szz vnyi bntetst kaptak 1956-os tevkenysgkrt. Az ezer pldnyban megjelent ktetet knyvtraknak, iskolknak s a korszakot kutatknak egyarnt eljuttatja a megyei nkormnyzat. Gazdag kpanyaggal illusztrlt emlkktet mg llt a Csongrd Megyei nkormnyzat.

(Mikls Pter: Szikra, lng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom s szabadsgharc Csongrd megyei emlkezete. Csongrd Megyei nkormnyzat, Szeged, 2016, 100 oldal. rmegjells nlkl)