Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Vilghbor helyett hideghbor
A Gyzelem Napjrl az Emlkpontban


A msodik vilghbort Eurpban lezr Gyzelem Napjrl tartott rendhagy trtnelemrt a hdmezvsrhelyi Emlkpontban helyi dikoknak mjus 9-n Mikls Pter trtnsz, az intzmny vezetje, aki szlt a trtnelmi esemnyhez vezet t ldozatairl s mig tart hatsairl is
.


A trtnsz a Szent Jzsef Katolikus ltalnos Iskola s a Sznyi Benjmin Reformtus ltalnos Iskola nyolcadikosainak tartott rn elmondta: ezt a napot Moszkvban a mai napig jelents klssgek kztt nneplik, de ms tartalommal emlkeznek meg rla Eurpban s ismt msknt a kzp-kelet eurpai llamokban.Nmetorszggal a szvetsges hatalmak 1945. mjus 7-n rtk al a fegyverszneti egyezmnyt, akik akkor mr egy hete elfoglaltk Berlint, gy Nmetorszg knytelen volt felttel nlkl megadni magt. A dokumentum mjus 8-n lpett letbe, amely az ideltolds miatt Moszkvban mr kilencedikre esett, ezrt lett a Szovjetuniban s az ltala elfoglalt terleteken ez a Gyzelem Napja.


Nyugat-Eurpa nagy rsze az angolszsz szvetsgesek ltal szabadult fel a nci megszlls all, mg Kzp- s Kelet-Eurpa egy deffenzva keretben kerlt szovjet megszlls al, felvltva a nmet invzit. Mikls Pter emlkeztetett: Nmetorszg 1941-ben indtott hbort a Szovjetuni ellen, amely sorn csapatai egszen Moszkva al jutottak, azonban a kocka fordult s mintegy kt v leforgsa alatt a szovjet csapatok Berlinig jutottak az ltaluk hasznlt terminolgia szerinti Nagy Honvd Hbor sorn.Az elad rmutatott: a msodik vilghbor sorn 75 millian vesztettk letket – ez a mai Magyarorszg lakossgnak mintegy nyolcszorosa –, s az ldozatok jelents rsze polgri szemly volt. A gyzelemnek br risi emberi ra volt, azonban megoldst mgsem hozott. Mikzben 1945-ben megkezddtt a ncizmus s a fasizmus maradvnyainak felszmolsa, a vilg egy rszn egy msik totalitrius diktatra, a kommunizmus plt ki a Szovjetuni vezetsvel s kezdett vette a hideghbor. Az antidemokratikus szovjet llam ellensge volt a nyugati polgri demokrciknak s ez a szakads egszen a kilencvenes vek elejig helyi hborkkal, kmhistrikkal, atombombval s fegyverkezsi versennyel folyt, de hatsai napjainkban is rezhetk. Elg csak a mai ukrajnai helyzetre gondolni, ahol Oroszorszg a msodik vilghbor vgn megszerzett geopolitikai pozciit igyekszik megtartani.


Mikls Pter hangslyozta, hogy a huszadik szzad trtnelmi esemnyei az 1890-es vektl napjainkig egysges folyamatot alkotnak, gy a kt vilghbor nem szemllhet nmagban, s velk napjaink vilgpolitikai jelensgei is kapcsolatban vannak.


A Vsrhelyi Televzi Hradjnak rszlete: