Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Vajdasgi fiatalok ltogatsa az Emlkpontban

A Vajdasgbl rkezett az a mintegy flszz hatron tli magyar fiatal, akik pntek dlutn kerestk fel a hdmezvsrhelyi Emlkpontot. A csoportot vezet Plinks Barnabs, a Rkczi Szvetsg munkatrsa elmondta: harminc nagyberecskereki s tizent trkbecsei fiatal a szvetsg szrvnyprogramjnak keretben tesz magyarorszgi ltogatst.

A Rkczi Szvetsg dlvidki kulturlis s civil szervezeteken keresztl vette fel a kapcsolatot azokkal a vajdasgi tz s huszont v kztti magyar fiatalokkal, akiknek lehetsget biztostanak, hogy nhny napot az anyaorszgban tlthessenek el, s mdjuk legyen megismerni a kulturlis s trtnelmi rtkeket. A Nemzeti Erforrskezel jvoltbl a Rkczi Szvetsg a rsztvevk teljes elltsrl gondoskodik.

A pnteken a vsrhelyi kzgyjtemnyben megjelent csoport cstrtkn rkezett Szegedre s este egy nagy kzs tnchzzal indtottk a programot. A pnteki dlelttn az pusztaszeri Nemzeti Trtneti Emlkparkot kerestk fel a vendgek, akik dlutn a vsrhelyi vroshzn tettek ltogatst, ahol Almsi Istvn polgrmester fogadta ket, aki vros hatron tli kapcsolatai kztt kiemelten szlt Torontlvsrhelyrl, amely vajdasgi teleplsen a Hdmezvsrhelyrl elkltzttek leszrmazottjai lnek nagy szmban.

- Valban, szmon tartjuk mi is ezt a fontos kapcsolatot – jelentette ki a csoporttal rkezett, torontlvsrhelyi Nagy Anik, aki mint kollgista ismerte meg a Rkczi Szvetsg programjt s mint elmondta, nem els alkalommal jr Vsrhelyen, hiszen ltalnos iskolsknt felkerestk hdmezvsrhelyi testvriskoljukat. – Nagyon tetszik vros, az pletek stlusa s a sznvilguk – fogalmazta meg a diklny, aki jl rzi magt a dlvidki magyar fiatalokbl ll csoport tagjaknt.

A vajdasgi ltogatknak az Emlkpontot s rajta keresztl Vsrhely 1945 s 1990 kztti trtnelmt az intzmny trtnszei, Nagy Gyngyi s Zeman Ferenc mutattk be. A fiatalok szombaton a fvrosba utaznak, hogy megtekintik a Magyarsg Hzt, a budai vrat s a Parlamentet, mg a ltogats a vasrnapi szegedi vrosnzssel s a Dmban celebrlt szentmisn val rszvtellel zrul.