Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Underground író ötvenhatos kötetéről az Emlékpontban
Könyv a forradalom hétköznapi hőseiről

Reke Balázs Megtalált szavak című könyvét mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A kötetben az 1956-os forradalomban vállalt szerepet – majd azt követően szenvedett üldözést és börtönt – a szegedi Gitay Antal és Gitay Zoltán, akiknek történetét foglalta össze az író. A ma már idős, azonban életvidámságát megőrzött testvérpár emlékeiről és a kötet születéséről a könyv szerzőjével a kiadvány lektora, Képiró Ágnes, a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola tanára beszélgetett.Az érdeklődőket köszöntve Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője és a kötet előszavának szerzője elmondta, hogy Reke Balázs könyve több műfajt – a verstől az esszén át az interjúig – zseniálisan elegyítő alkotás, amelynek egyik nagy erénye, hogy – a Gitay-testvérek története mellett – egy mai huszonéves fiatalnak az ötvenhatos forradalomra és a kommunista diktatúrára adott reflexiót adja közre.A bemutatón kiderült: a könyv felkérésre született. Vadász János, szegedi Városi Rockklub vezetője kérte meg Reke Balázst nagybátyjai történetének megírására. A klasszika-filológia és filmesztétika szakot is végzett szerző számos interjú és beszélgetés során került közelebb a két egykori ötvenhatoshoz, akik szívesen meséltek fiatalkorukról és gyermekkori csínytevéseikről is. Reke Balázs beleszőtte könyvébe nagyapja ötvenes években átélt történeteit is. 1956-ban ugyanis a sorkatonaként szolgáló nagyapa a szolnoki lőszerraktárt őrizte, amikor egy szovjet tank lövésének következtében fél szeme világát elveszítette.


Hogy a magát underground írókét aposztrofáló Reke Balázs formabontó alkotása jól sikerült, azt bizonyítja, hogy a kötet nemcsak a megrendelőnek és a nyolcvanas éveiben járó Gitay-testvéreknek, de a csütörtöki vásárhelyi könyvbemutató résztvevőinek a tetszését is elnyerte.

Az eseményről a Vásárhelyi Televízió Híradójában tudósított: