Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Tormay Ccile-rl az Emlkpontban


A nyolcvan ve elhunyt Tormay Ccile-rl s az ltala vezetett Magyar Asszonyok Nemzeti Szvetsgrl tartott rendhagy trtnelemrt cstrtkn a hdmezvsrhelyi Emlkpontban Nagy Gyngyi, a kzgyjtemny trtnsze. A szervezet csoportja Hdmezvsrhelyen tszz fvel alakult meg, s vgezte elssorban karitatv tevkenysgt.


Nagy Gyngyi, az Emlkpont trtnsze


– Ktszer is jelltk irodalmi Nobel-djra az 1875-ben szletett Tormay Ccile-t, a sokoldal mveltsggel rendelkez, tbb nyelven beszl rnt s kzleti szereplt, akinek mvei Eurpa-szerte ismertek voltak – mondta el a trtnsz a Liszt Ferenc nek-zenei ltalnos iskola dikjai szmra tartott rendhagy rn. A szerz legismertebb mve, a Bjdos knyv az 1918–1919-es vek trtnseit rgzt napl, amelyben a szerz megjelentette a politikai let trtnseit, gy az szirzss forradalmat, vagy az els magyarorszgi kommunista rendszerksrlet, a tancskztrsasg esemnyeit, gy a nyugat-eurpai kzvlemny a fordtsok ltal kaphatott kpet a hazai trtnsekrl.A trianoni eszme brentartsra jtt ltre 1919-ben a Magyar Asszonyok Nemzeti Szvetsge, amelynek szmos vidki szervezete kztt ltre a 420 tagot szmll vsrhelyi csoport 1921-ben. A tagok kztt fleg pedaggusokat, a magyar szellemisg irnt elktelezett hlgyeket tallt a trtnsz kutatsai sorn, a szervezet els vezetje a fvrosbl Hdmezvsrhelyre rkezett Barabs Istvnn volt, az vnkpz megbzott vezetje, majd tanra.


Az orszgos elnki tisztet betlt Tormay Ccile 1921. november 12–13-n ltogatta meg a vsrhelyi csoportot s a rszvtelvel a Fekete Sasban rendezett jtkonygi est bevtelt a Vsrhelyen megvalstani tervezett els vilghbors emlkm ltrehozsra ajnlottk fel.A vsrhelyi szervezet vezetje volt mg a ksbbiekben a vros polgrmesternek, Sos Antalnak a felesge, brai Aranka, majd a szervezetet az 1945-s feloszlatst megelz kt vben Dr. Ocsovszky Vilmosn irnytotta.


A szvetsg szervezetett kzleti esteket, szv- s varrtanfolyamokat a lnyok s asszonyok szmra, npszerstettk a vsrhelyi hmzst s az ltaluk ksztett termkeket rtkestettk, mg a bevtelbl szegny sors gyermekeket tmogattak, de feladatot vllaltak a politikai vlasztsi kampnyokban is. Egy alkalommal az ismert rn, az akkor Vsrhelyen tant Szab Magda is tartott eladst a szervezet egyik irodalmi estjn Kosztolnyi Dezsrl.


A szvetsget – amelynek volt, amikor az orszgban egymillis tagsga volt - vgl a szovjet megszllst kveten feloszlattk. Ezt azonban Tormai Ccile nem lhette meg, 1937. prilis 2-n elhunyt. Mveit a kommunista rendszer bekszntvel szmztk az irodalmi letbl, knyvei csak a rendszervltst kveten kerlhettek jra nyomdba.