Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Szimpzium a „Komcsin-klnrl a kommunizmus ldozatainak emlknapjn


A kommunizmus ldozatainak emlknapja alkalmbl tudomnyos szimpziumra kerl sor a hdmezvsrhelyi Emlkpont, a Csongrd Megyei Kormnyhivatal s a Csongrd Megyei nkormnyzat egyttmkdsben februr 24-n 10 rtl Szegeden, a megyei kormnyhivatalban. Az esemnyrl htfn tartott sajttjkoztatn Dr. Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje ismertette a szimpzium programjt.

A kormnyhivatal els emeletn alaktottk ki egy ve a Prtkontroll. Szocialista kzigazgats Csongrd megyben elnevezs killthelyet – ppen abban a helyisgben, ahonnan a szocializmus veiben irnytottk a megyt. A Dr. Mikls Pter szakmai koncepcija alapjn kialaktott trlatot az idei emlknap kapcsn szervezett rendkvli trtnelemrk sorn 24 iskols csoport 541 dikja kereste fel.


A pnteken 10 rakor kezdd esemnyen Dr. Sos Viktor Attila, a Nemzeti Emlkezet Bizottsgnak (NEB) tagja a NEB mkdst s a kommunista hatalombirtokosokrl folytatott kutatsainak eredmnyeit mutatja be, mg az llambiztonsgi kutat, Blint Lszl a Komcsin-klnnak a szocializmus kori Magyarorszgon betlttt szereprl tart eladst. Utbbi elads kapcsn Dr. Mikls Pter emlkeztetett: idsebb Komcsin Mihly munksmozgalmi vezet mellett Komcsin Ills vezette a szegedi VH-t, de maga Komcsin Mihly, Pol Pot megye „keresztapja megyei prt VB els titkrknt s egy rvidebb ideig megyei tancselnkeknt a szocializmus kori Csongrd megyt is fmjelezte, de sz esik a Kdr-ellenzk vezreknt s a brezsnyevi szovjet kommunista prt ltal Kdr utdaknt szmon tartott Komcsin Zoltnrl is.A pnteki szimpziumon Dr. Mikls Pter Komcsin Mihly plyjt a rla kszlt kderjelentsek alapjn mutatja be, aki politikai elmenetele sorn szolglt a XII. kerleti prtbizottsgnl, 1956-ban Heves megyben volt prttitkr, de dolgozott a Magyar Dolgozk Prtjnak agitprop osztlyn is. Komcsint nehz termszet, sszefrhetetlen embernek tartottk, akit 1956-ban csak tmenetileg szntak Csongrd megye lre a Kdr-rendszer stabilizlsig, azonban ahogyan a szovjet csapatok ideiglenes itt tartzkodsa 1991-ig tartott, gy a Komcsin-korszak is kzel harminc vig.