Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Ötvenhatnak minden településen vannak hősei

Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész újszentiváni ötvenhatos emlékművét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Miklós Péter történész, megyei önkormányzati képviselő, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.


Újszentiván Község Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezése keretében adták át Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész ötvenhatos emlékművét a helyi katolikus templom előtt. Az alkotást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg. Az emlékmű avatásán – amelynek Putnik Lázár újszentiváni polgármester volt a házigazdája – felszólalt Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is.


Az eseményen ünnepi beszédet mondott Miklós Péter történész, kereszténydemokrata megyei önkormányzati képviselő, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. – Ötvenhatnak megvannak a helyi hősei és helyi történetei, s nagy öröm, hogy Újszentiván is megemlékezik az itteni születésű ötvenhatosokról: a szovjet csapatok hazánkból való távozását először követelő szegedi egyetemista Putnik Tivadarról és a budapesti sortüzeknek áldozatul esett ipari tanuló Behány Istvánról – mondta a történész.


Miklós Péter – akinek tavasszal önálló könyve jelent meg „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban” Putnik Tivadar (1929–1998) címmel – kiemelte: a szabadságot a hétköznapi emberek egymással összefogva követelték 1956-ban, s nem egyéni, vagy személyes érdekeik, hanem a kommunista diktatúra elleni közös fellépés igénye vezérelte őket.

(Fotók: szegedma.hu)