Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Oroshza els vilghbors trtnetrl az Emlkpontban


Ugrai Gbor, a ktet egyik szerzje mutatta be mjus 18-n a hdmezvsrhelyi Emlkpontban az Oroshza s oroshziak az els vilghborban, 1914–1918 cm ktetet. A bkscsabai trtnelemtanr Nagy Gyngyivel, az Emlkpont trtnszvel beszlgetve csszri s kirlyi 101. gyalogezredben szolgl oroshzi katonk s az otthon maradt oroshziak mindennapjait mutatta be fnykpekkel s korabeli jsgcikkekkel illusztrlt eladsban.

Ugrai Gbor, az Oroshza s oroshziak az els vilghborban, 1914–1918 cm ktet egyik szerzje


Bks megybl 1914-ben 35 ezer hadkteles frfit soroztak be, a lakossg tz szzalka hossz vekre elkerlt szlfldjrl. Az oroshzi frfiak – csakgy, mint a hdmezvsrhelyiek – nagyrszt a 101-es gyalogezredben szolgltak. A dli-, majd a keleti fronton mkdtek s az olasz front szrnysgeibl is kivettk a rszket.
Az Olaszorszgban harcol alfldi pusztkon nevelkedett katonk szmra a 2500 mteres tengerszint feletti magassg kln kihvst jelentett, ahol a szikls krnyezetben lvszrkokat kellett kialaktaniuk.Ugrai Gbor megemltette mg, hogy Hdmezvsrhely s Oroshza krnykrl nem csak frfiakat, hanem lovakat is nagy szmban kebelezett be az els vilghbors hadigpezet. Az elad kiemelte: a mezgazdasgi vrosban az agrriumban dolgoz frfiak hinya is gondot jelentett az itthon maradtak szmra, ezt a vesztesget orosz hadifoglyokkal ptoltk.

A Nagy Hborban tbb mint ezer oroshzi frfi vesztette lett.