Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

rksgnk: a vrs csillag


Dr. Mikls Pter trtnsz, az Emlkpont intzmnyvezetjnek rsa megjelent a Magyar Idk 2017. prilis 3-i szmban.


A vrs csillag Eurpnak ezen a feln a kommunista diktatra keser vtizedeinek s sok milli ldozatnak a jelkpe. Nem tapad hozz pozitv tartalom. Mg akkor sem, ha egy latin-amerikai forradalmrral dsztett pln vagy ha egy srsvegen ltjuk. Van azonban sajnos (s ez nagy problma!) egy olyan – br szerencsre kicsiny – rteg, amelyik szerint a vrs csillag elfogadhat szimblum, s az ltala megjelentett tartalom nemcsak vllalhat, de kifejezetten dvzlend is. k azok a kdristk, akik miatt napjaink Magyarorszgnak az llamszocializmustl kapott rksge Kdr Jnos szellemisge, s jrulkknt a kommunista diktatra jelkpe: a vrs csillag.Az tg vrs csillag mint nemzetkzi kommunista szimblum ismert, de a gykerei rgebbiek. Elkpe, a pentagramma az antikvitstl kezdve – tbbek kztt – az anyagba zrtsgnak s az emberben keresend vilgmagyarzatoknak a jele, ppen azrt lett ksbb a boszorknysggal kapcsolatba hozva, illetve emiatt kedveltk az alkimistk, az okkultizmus hvei s a titkos trsasgok tagjai. Mindez a tartalom a forradalom vrs sznvel megbolondtva a materialista kommunistknak tkletes megfelelt.


A vrs csillag ma mr nknyuralmi jelkpknt van szmon tartva, s ideolgiai s politikai jelleg hasznlatt jogszablyok tiltjk. 1919 mrciusa s augusztusa kztt viszont rvid ideig a magyar llam, az els hazai kommunista diktatra, a Magyar Tancskztrsasg cmere volt. 1945 utn a vrs csillagok ismt elleptk Magyarorszgot, hiszen ott talljuk a Magyar Kommunista Prt logjn, majd a diktatra kiplse utn, az 1949-ben bevezetett „Rkosi-cmeren” s a rendszervltozsig hasznlatos „Kdr-cmeren” is. S ott van a munkahelyeken, az iskolkban, a kztereken, valamint az intzmnyek s a kzterletek nevben. De ott lthat a megszll, majd az tvenhatos forradalmat s szabadsgharcot is lever szovjet Vrs Hadsereg katoninak egyenruhjn is.


Az tvenhatos forradalom els napjaiban orszgszerte megfigyelhet jelensg, hogy a kzpletek, gyrak, teszirodk, tancsi s prthelyisgek falairl eltvoltjk a vrs csillagokat. Persze ledntik a szovjet „felszabadulsi” emlkmveket is (mert a diktatrban a magyarokat arra knyszertettk, hogy hlsak legyenek, s nnepeljk megszllsukat, minden vben, rendletlenl, prilis 4-n), rajtuk a vrs csillaggal. Szegeden pldul a fiatalok az egyetem rektori hivatalnak tetejrl levert kivilgthat vrs csillagot egyenesen az akkortjt Rkosi Mtysrl elnevezett hdhoz vittk s a Tiszba dobtk.


Az 1956. novemberi szovjet intervenci utn aztn a megszllkkal egytt visszatrtek a vrs csillagok is. Velk pedig a forradalom idejn lapul, menekl, s hogy egy rgi munksmozgalmi klist is alkalmazzak: „illegalitsba vonul” kommunista hatalombirtokosok, orszgos s helyi prtfunkcionriusok, llami s kzigazgatsi hivatalnokok, vllalat- s intzmnyvezetk. A Rkosi-korszak ksrtetei voltak, akik elevenn vltak az jrafogalmazott, de a lnyegt tekintve a „rgi”, a „proletr”-diktatrban: Kdr Jnos Magyarorszgn, a vrs csillag rnykban.


Mit jelent ma a vrs csillag? Egyrszt azt, amit tvenhatban. Vagyis a megszll Szovjetunit s Rkosi sztlini mintj diktatrjt. Msrszt azt, amit utna tapasztalt a magyar trsadalom. Vagyis a magt gulyslevesbe s panelhzptsi programba csomagol kdri kommunista diktatrt.


Idn az tvenhatot kvet hatvan vvel ezeltti kdri megtorlsok tbb mint ktszz hallos tletre s mintegy huszonhatezer eltltjre is emlkezve (hogy az 1944/45-s szovjet megszlls s az azt kvet malenykij robotra hurcolsok szzezres nagysgrend ldozatait ne is emltsem) j lenne trsadalmi konszenzusra jutni a vrs csillag kapcsn. Elhelyezni vgre az ltala jelkpezett kommunizmussal egytt trtnelemknyveink szomor s stt lapjain, s tudatostani, hogy a vele jr tartalom, a kzp- s kelet-eurpaiak milliinak hallt okoz kommunizmus s a ms vlemnyt nem tr diktatra az emberi mltsggal nem sszeegyeztethet.