Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Oktatskutatk s vsrhelyi tanrok tallkoztak az Emlkpontban


A Magyar Tudomnyos Akadmia s a Szegedi Tudomnyegyetem egyttmkdsben ltrejtt Elbeszlt Trtnelem s Trtnelemtants Kutatcsoport hvta tallkozra cstrtkn az Emlkpontba a hdmezvsrhelyi ltalnos s kzpiskolk trtnelemtanrait. A megbeszlsen a szakemberek a msodik vilghbor, a holokauszt s az tvenhatos forradalom s szabadsgharc tantsnak mdszereit jrtk krbe.A csoportot kpvisel Kiss Gbor Ferenc fiskolai docens s Kertsz Eszter trtnelem–magyar szakos pedaggus fkuszcsoportos beszlgets s krdvek segtsgvel tjkozdtak a hdmezvsrhelyi trtnelemtanrok ltal a szemlltetsben alkalmazott mdszerekrl s eszkzkrl.


Kiss Gbor Ferenc fiskolai docens


– A magyar trtnelem hrom nagy s vitatott fordulpontjnak oktatsra koncentrl kutatsunk – mondta el Kiss Gbor Ferenc, kifejtve: cljuk e hrom esemny ltalnos s kzpiskolai oktatshoz audiovizulis oktatanyagot fejleszteni dokumentumfilmekkel s az esemnyeket megltekkel ksztett interjkkal. Ennek els lpseknt igyekeznek feltrni a tanrok eddigi gyakorlatt, tapasztalatait s vlemnyt.


A szakember beszlt arrl, hogy szmos lehetsg van arra, hogy a huszadik szzadi trtnelem oktatsa sorn szemlltetst alkalmazzanak a tanrok, azonban a korabeli fotkat, filmfelvteleket nemcsak a tananyag sznestsre alkalmazhatjk, hanem azokat forrsknt felhasznlva is feldolgozhatjk a tanrkon. Lehetsg tovbb, hogy a tants sorn a pedaggusok ne csak a trtnelem adatait kzljk a tanulkkal, de rtkeket fogalmazzanak meg, rzkenytsenek s erstsk a tantvnyok trtnelem irnti elktelezettsgt. Ennek eredmnyeknt felismerhetik a tanulk, hogy a trtnelem nemcsak esemnyek s vszmok halmaza, hanem egy folyamat, amely meghatrozza mai letnket s kzvetlen hatssal van a dikok sajt csaldjnak trtnetre is.Az internetnek ksznheten mr knnyebb helyzetben vannak a tanrok a szemlltet anyagok elrsben, mint pr vtizeddel korbban, de tovbbra is lnyeges a pedaggus szakmai s mdszertani felkszltsge, hogy ezeket a szemlltet eszkzket hatsosan dolgozza be az ra menetbe, s tudja ezeket rtelmezni s ezekre alapozva munkltat feladatokat adni a dikoknak.


A vsrhelyi pedaggusok nagy szmban vllaltk a fkuszcsoportos beszlgetsen val rszvtelt, s tapasztalataikkal, vlemnyk megfogalmazsval segtettk a kutatcsoport munkjt.