Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Nyilvnos az 1956-os megtorls hdmezvsrhelyi rsztvevinek nvsora


- Nyilvnossgra hozta ma a hdmezvsrhelyi Emlkpont a honlapjn azoknak a helyi karhatalmistknak s 1957 s 1963 kztt szolglt munksrknek a nvsort, akik rszt vettek az 1956-os forradalmat kvet megtorlsban – jelentette be a kzgyjtemny vezetje kedden tartott sajttjkoztatjn.


Mikls Pter kiemelte: az 1956-os forradalom s szabadsgharc vfordulja alkalmbl nemcsak a hskrl s ldozatokrl kell beszlni, hanem azokrl is, akik rszt vettek a megtorlsban s ezt kveten a diktatrt helyben fenntartottk.


Az Emlkpont Kdr-huszrok s prtkatonk. Munksrk Hdmezvsrhelyen, 1957–1989 cmmel a munksrsg helyi megalakulsnak hatvanadik vforduljra sajt kutatsi eredmnyei alapjn killtst rendezett. A mrcius 17-n, a munksrsg vsrhelyi szervezetnek megalakulsnak kerek vforduljn megnylt trlat jnius vgig lthat - kzlte a szakember.Nagy Gyngyi trtnsz, az Emlkpont munkatrsa tanulmnyt ksztett a hdmezvsrhelyi karhatalom ltrejttrl s a munksrsg els hat vrl, amely bemutatja a forradalom leversnek helyi trtnseit is. A tanulmny fggelkben szerepel annak a 234 karhatalmistnak a nvsora, aki 1956. november 10-tl belpett a karhatalomba s tevkeny szerepet vllalt a forradalom leversben. Tartalmazza mg a Hdmezvsrhelyen 1957 s 1963 kztt felszerelt 502 munksr nvsort is – tudatta Mikls Pter.


A trtnsz kifejtette, a karhatalmistk tbb mint fele ksbb a munksrsg alapt tagja is volt, gy tbb mint 130 szemly esetben tfeds van a kt nvsor kztt. A szakember rmutatott: Hdmezvsrhely ekkor Csongrd megye szkhelye is volt, gy a tanulmnybl rszben megismerhet a Bn Lszl szzados vezette megyei karhatalom s munksrsg megtorl tevkenysge. A trtnsz hozztette: Kdr Jnos rendszere 1963-ig Rkosi diktatrjnak folytatsaknt mkdtt, amelyben az egykori vsok a prthadseregknt mkd szervezetekben aktivlhattk magukat a forradalomban rsztvevivel szemben.Mikls Pter szlt arrl is, hogy a kzgyjtemny trtnszei folytatjk a kutatst a Magyar Nemzeti Levltrban s a Hadtrtneti Levltrban, s szre, a Nemzeti Emlkezet Hetre a kzgyjtemny nll ktetet kszt a munksrsg hdmezvsrhelyi trtnetrl.


A sajttjkoztatn bemutatott tanulmny s a nvsor megtekinthet az intzmny honlapjn:
http://www.emlekpont.hu/kadar_huszarok_es_partkat.html


A HrTv tudstsa a sajttjkoztatrl: