Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Nem kmcsvet vettek az tvenezer forintbl
Hatvan ve ajnlotta fel Nmeth Lszl Kossuth-djnak sszegt a Bethlennek


Az 1956-os forradalom s szabadsgharc leverst kveten a prthatalom Nmeth Lszl rnak tlte a Kossuth-djat, aki az elismerst br elfogadta, a vele jr tvenezer forintot a hdmezvsrhelyi Bethlen Gbor Gimnzium knyvtrnak ajnlotta fel az llomny gyaraptsra – mondta el bevezetjben a Kossuth-dj „taktikai megfontolsbl” cm konferencia elvezet elnke, Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje. A Bethlen Gbor Reformtus Gimnziumban rendezett tancskozson tadtk a Nmeth Lszl plakettet is.


Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje


– Nmeth Lszl annak a vrosnak a fiataljai szmra ajnlotta fel az llami kitntetssel jr sszeget, amely t ldztetse idejn befogadta, szmra menedket biztostott – mondta el az intzmnyvezet, rmutatva, a kdri hatalom a forradalmat kvet megtorlsok idejn egyfajta kegyet igyekezett gyakorolni azzal, hogy a npi rk kiemelked alakjnak tevkenysgt llami kitntetssel ismerte el. – Nmeth Lszl emlknek s mveinek azzal tehetnk a legtbbet, ha olvassuk rsait – tette hozz Mikls Pter a vros, a Nmeth Lszl Trsasg, az r nevt visel vrosi knyvtr s gimnzium, a reformtus gimnzium s az Emlkpont szervezsben ltrejtt tancskozson.


Fzi Lszl irodalomtrtnsz, a Nmeth Lszl Trsasg elnke


– Nmeth Lszl nem volt jelen a Kossuth-dj tadsn, de otthonban sem tartzkodott, Judit lnyhoz kltztt attl tartva, hogy a hatalom knyszertheti az elismers tvtelre – jelentette ki eladsban Fzi Lszl irodalomtrtnsz, a Nmeth Lszl Trsasg elnke. Nmeth Lszl 1957. mrcius 16-n – a tancskozs napja eltt pp hatvan vvel – rt levelet kt, egykori vsrhelyi tanrtrsnak, Sipka Sndor felesgnek, Serfz Rzsnak, amelyben rtestette ket elhatrozsrl. Az sszeget takarkbettknyvben gyvdi lettbe helyezte, hogy abbl a vsrhelyi alma mater knyvtrt gyarapthassk. ¬ Az j hatalom egysget igyekezett demonstrlni az elismerssel, amelynek nagydjt akkor Kodly Zoltnnak tltk – mondta el az irodalomtrtnsz.


Nmeth Lszl 1956-ban s annak szellemisgben a nemzet erklcsi felemelkedst ltta megtesteslni, amikor dikok, munksok s katonk hossza szervezkeds nlkl egysgben lptek fel a megszll szovjet csapatok ltal biztostotta ervel fellp hatalom ellen.


Monostori Imre irodalomtrtnsz


Monostori Imre irodalomtrtnsz Kirly Istvn akadmikus korabeli jelentst idzte, amely szerint Nmeth Lszl nem llt szemben a szocializmus ptsvel, de csak addig, ameddig az a np felemelkedst szolglja. Nmeth Lszl 1959 szn thetes utat tett a Szovjetuniba, s az Utazs cm, a szovjet t sorn szerzett tapasztalatai alapjn szletett sznpadi mvnek metaforikus zeneteit a kor tszei vlhetleg nem rtettk, hiszen a szovjet rendszerrel szemben kritikt megfogalmaz darab nemcsak kiadsra, de tbb alkalommal sznpadra is kerlt.


Monostori Imre emlkeztetett: egy alkalommal Aczl Gyrgy tanulmny megrsra krte fel Nmeth Lszlt a hazai kultra sznvonalnak emelsnek lehetsgeirl, azonban a dolgozat a szocialista kultuszminiszter pnclszekrnyben vgezte olvasatlanul, ahonnan csak a nyolcvanas vekben kerlhetett el.

Simon Ferenc irodalmr, a Bethlen Gbor Reformtus Gimnzium tanra tantvnyval, Nagy Benjminnal


Simon Ferenc irodalmr, a Bethlen Gbor Reformtus Gimnzium tanra az 1723-ban ltrehozott reformtus intzmny 1727-ben alaptott knyvtrt bemutatva kiemelete: olyan ritkasgok is tallhatk a negyvenezer ktet kztt, mint Szenczi Molnr Albert sztra s Biblija, vagy Bornemisza Pter 1574-bl szrmaz prdikcis knyve.


Az iskolnak az volt a terve, hogy a Nmeth Lszltl rkezett tvenezer forintos adomnybl a kmiaszertrt jtjk fel, de azt ms forrsbl fedeztk, gy a Kossuth-djhoz jr tvenezer forintbl tbb mint ktezer ktetet vsroltak, kztk nemcsak magyar, de nmet, francia s angol nyelv szpirodalmi mveket, amelyeket a vrosban a „knyvtrosok knyvtrosaknt” emlegetett Imolya Imre rendezett katalgusba.

A tancskozst kveten kerlt sor a Nmeth Lszl Trsasg orszgos tanulmnyi versenynek eredmnyhirdetsre. Az els djat a veszprmi gimnazista, Mann Lotti veheti majd t, az esemnyen a msodik djat megosztva Krsi Kira Eszter, a Nmeth Lszl Gimnzium tanulja (felksztje Dr. Borbth rpdn) s a bethlenes Szab Anna (felksztje Juhsz-Szab Katalin) vette t, mg a harmadik djban a szintn bethlenes Nagy Benjmin (felksztje Simon Ferenc) rszeslt, a klndjat pedig Tarjn dm rdemelte ki, felksztje Dr. Borbth rpdn.


Dr. Ksz Pter alpolgrmester s rva Lszl, a Nmeth Lszl Gimnzium s ltalnos iskola igazgatja


A Nmeth Lszl-plakettet ebben az vben rva Lszl, az r nevt visel trsasg titkra, a Nmeth Lszl Gimnzium igazgatja vehette t Dr. Ksz Pter alpolgrmestertl. A laudcit ismertet Simon Ferenc kiemelte: az igazgatnak fontos szerepe volt abban, hogy az egykori Hdti Gimnzium Nmeth Lszl nevt vehesse fel s mkdse alatt kerlhetett az iskolba az egykori keresztnydemokrata politikus, Ispy Tams knyvtra s valsult meg a vsrhelyi szrmazs professzor, Gyulai Jzsef akadmikus nevt visel termszettudomnyos labor is.