Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Ne csak vakmer lgy, btor is!
Fiatalok ismerkedtek Nmeth Lszl gondolataival


Nmeth Lszl szemlyisgt s rtkvilgt mutatta be Kovcs Imre Attila irodalmr, az Emlkpont munkatrsa a kzgyjtemnyben az r szletsnek szztizenhatodik vfordulja alkalmbl cstrtkn rendezett rendhagy tanrn. Az eladson az r nevt visel gimnzium, valamint, a Bethlen Gbor Reformtus Gimnzium (ahol Nmeth az 1940-es vek msodik felben raadknt s iskolaorvosknt is dolgozott) dikjai vettek rszt.


Kovcs Imre Attila irodalmr, az Emlkpont munkatrsa


„Ha most lennk fiatal cmmel mondott beszdet az akkor hatvanves Nmeth Lszl 1961-ben a Pti Nitrognmvek fiatal dolgozi eltt, amelyhez Kovcs Imre Attila a kor esemnyeit sorolva rajzolta fel a kor nemzetkzi s hazai trsadalmi s trtneti httert, mikzben lthatv vlt.


Ebben az vben, 1961-ben – az 1956-os forradalom rsztvevit elpuszttva – mg hajtottak vgre hallos tleteket politikai okokbl Magyarorszgon, ekkor tvoltottk el a Lenin-mauzleumbl Sztlin bebalzsamozott holttestt, mg itthon a cscstechnolgit a Trabant, az oldalkocsis Pannnia s a teremnyi mret Ural-1-es tpus, elektroncsves szmtgp jelentette, addig Angliban szrnyait kezdte bontogatni a Beatles, az Egyeslet llamokban Elvis hdtott, bemutattk a lapos kpernys televzit s a videomagnt, de ebben az vben jrt az els szovjet rhajs is, Gagarin a vilgrben.Nmeth Lszl a Pti Nitrognmvek fiataljainak mondott beszdben felvetette: br a hazai letsznvonal emelkedik, az ifjsg mgsem boldog. Az r sajt lettjt is mrlegre tve knlt utat beszdben a fiataloknak, azonban a korban lk meghallhattk a szocialista rendszer korltainak kritikjt is.


Utazz, lss vilgot – tancsolta Nmeth Lszl akkor, amikor az orszg elhagysra vajmi kevs lehetsge volt az ifjsgnak. Alkoss, valstsd meg nmagad – javasolta az r, mg a prturalmi rendszer pldaknt a szocialista embertpust lltotta, amelly vlni vrta a trsadalom tagjait.Nmeth Lszl a szerelemrl szlva pedig hangslyozta annak magasabb rendsgt az rzkisgnl s vott a filmekben ltott panelek kvetstl, amelyek csak csaldshoz vezetnek. S br a hall kevsb foglalkoztatja a fiatal korosztlyt, az akkor hatvanves Nmeth Lszl lett rtkelve kijelentette: sokszor volt vakmer, de nem elg btor, pedig ahhoz, hogy teljes letet lhessnk, folyamatosan btornak kell lennnk.