Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Nagyapja diktatraellenes tevkenysgrl is hallhatott a bkssmsoni dik az Emlkpontban


A kommunizmus ldozatainak emlknapjn rendhagy trtnelemrn vett rszt a hdmezvsrhelyi Emlkpontban a Bkssmsoni ltalnos Iskola s a vsrhelyi Etvs Jzsef Szakkpz Iskola egy-egy osztlya. A tanrn Nagy Gyngyi, az Emlkpont trtnsze a Bkssmsonban az 1950-es vekben mkdtt Magyar Ellenllsi Mozgalom tevkenysgt mutatta be.


Nagy Gyngyi, az Emlkpont trtnsze


Az eladson – amelyre a smsoni gyerekeket elksrte a telepls polgrmestere, Zmbori Tams is – Nagy Gyngyi elmondta: a mozgalmat a rendszervltst kveten polgrmesternek vlasztott Annus Istvn indtotta 1951-ben – akinek unokja, Kristf is rszt vett a rendhagy rn -, s annak 1955-s felszmolsig hszan vettek rszt Rkosi embertelen rendszere elleni tevkenysgben. Az elad rmutatott: az llamszocialista hatalom a magyar paraszttrsadalommal a kulkldzsek sorn kmletlenl elbnt a szemlyi kultusszal prosul terror eszkzvel, a padlssprsek s a ktelez beszolgltatsok emberek milliit tasztottk nyomorba, hezsbe s flelembe.A Magyar Ellenllsi Mozgalom tagjai antikommunista rplapokat gyrtottak s terjesztettek Bks, Csongrd, Szolnok megyben s a fvrosban. A rpcdulkon a szovjet megszlls, a vrs terror, a sztlini Szovjetuni kiszolgli, a ktelez beszolgltats, a teszekbe val belps ellen buzdtottak, s killtak a magyar haza fggetlensge, hagyomnyai s rtkei mellett. Legismertebb a „Sr a magyar rna, ruszki csizma nyomja” felirat rplapjuk vlt.


Magyar Ellenllsi Mozgalom szrlapja


Annus Istvn mellett a szervezkedsben rszt vett Arany-Tth Ferenc, Blint Mihly, Benyhe Gyula, Cseszk Ferenc, Gyrgyi Ferenc, Hegeds Lszl, Kruzslicz Ferenc, Lengyel Istvn, Major Jnos, Makszi Istvn, Matk Istvn, Matk Jzsef, M. Tth Sndor, Pl Jnos, Pleskonics Istvn, Setny Jnos, Tth Istvn, Tth Jzsef s Zld Imre is. A beszervezetteket titoktarts terhelte, s szmolva a lebukssal s a csaldtagokkal trtn zsarols lehetsgvel, csak ntlen frfiak lphettek be.


A szigor szablyaikat azonban 1954 nyarn egyik tagjuk megszegte: sajt munkahelyn, a fvrosi Lng Gpgyrban szrlapozott. Az VH eltt gy kiderlhetett, hogy az ottdolgozk kzl ki a smsoni, s a rlltott gynk feltrkpezte a mozgalmat. A letartztatsok 1955 tavaszn kezddtek meg, mg az elsfok tlet 1955. jlius elsejn s msodikn szletett meg. Annus Istvnt s Zld Imrt ekkor hallra tltk s teljes vagyonukat elkoboztk, a tbbiek hossz brtnbntetseket kaptak. A msodfok trgyalson a kt vezet tlett kegyelembl letfogytiglani brtnbntetsre vltoztattk, a Magyar Ellenllsi Mozgalom hsz tagja ekkor sszesen 186 v brtnbntetst kapott.


Vendgeink Bkssmsonrl


A mozgalom tagjai az 1956-os forradalom s szabadsgharc alatt kiszabadultak, de tbbsgket 1957-ben jra elfogtk, hogy htralv bntetsket letltsk. A kommunista rendszer fennmaradsig lland megfigyels alatt lltak s msodrend llampolgrok maradtak – fogalmazott az elad.