Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Megbzhat kommunistk a kdri diktatra prthadseregben
Killts, konferencia s monogrfia mutatja be a munksrk vilgt

Mrcius 17-n, pnteken 10 rakor nylik meg a hdmezvsrhelyi Emlkpont galrijban a Kdr-huszrok s prtkatonk. Munksrk Hdmezvsrhelyen, 1957–1989 cm killts, amelyet azonos cmmel tudomnyos tancskozs kvet a kzgyjtemny konferenciatermben. A mg rendezs alatt ll trlatot kedden Mikls Pter intzmnyvezet mutatta be a sajt kpviselinek.


Az Emlkpont tavaly sszel az 1956-os forradalom helyi esemnyeit mutatta be az intzmny sajt kutatsaira pl killtssal s az erre pl ktet kiadsval, azonban a kutats folytatdott, amely sorn a forradalmat kvet megtorlsokat s az abban szerepet vllal karhatalom s a munksrsg szerept igyekeztek feltrni.


Ez utbbi projekt hrom rszbl ll – mondta el Mikls Pter –, maga a killts, amely mrcius 17-n dleltt nylik, pp hatvan vvel a munksrsg vsrhelyi szervezetnek megalakulsa utn. A projekt msodik eleme a pntek dleltt megrendezsre kerl tudomnyos konferencia, amely sorn a VERITAS Trtneti Kutatintzet s az Emlkpont munkatrsai t eladsban mutatjk be a munksrsg orszgos s helyi trtnett. Mikls Pter elmondta: az elmlt vtizedekben hrom-ngy trtnsz foglalkozott haznkban a munksrsg trtnetvel, kzlk ketten itt lesznek az Emlkpont konferencijn. A program harmadik rszt jelent ktetet sszel, a Nemzeti Emlkezet Hetre tervezi megjelentetni az intzmny, amely monografikus ignnyel trja fel a hdmezvsrhelyi munksrsg 1957 s 1989 kztti trtnett.


Az intzmnyvezet rmutatott: ez az els alkalom, hogy egy trsg, egy vros munksr egysgnek trtnett feldolgozzk, gy Vsrhely s az Emlkpont ebben is ttr szerepet vllalt.– Ez az idszak egy funkcivlts trtnete is – fogalmazott Mikls Pter, rmutatva, hogy1956-ben a munksrsg a forradalom leversnek tevkeny szerve s az tvenhatos „ellenforradalmrok” kzre kertsnek fontos egysge volt, amely az 1970-es vekben „puhulni” kezdett s – elssorban llomnynak fizikai s egszsggyi llapota miatt – egy rendezvnybiztost, rvz- s polgri vdelmi szervezett vlt.


A munksrsg jelentsge a nyolcvanas vek msodik felben ismt felrtkeldtt, amikor a „rgi kommunistk” – lkn Grsz Krollyal – szerepet szntak a munksrsgnek, mint potencilis fegyveres ernek, de ennek mozgstsra, bevetsre nem kerlt sor. Az intzmnyvezet hozztette: egyrszt a trtneti kutats jelen llsa szerint nem lett volna realitsa a nyolcvanas vekben egy, az tvenes vekben megtapasztalt diktatrt bevezetni, msrszt nem valszn, hogy a munksrsg akkori szemlyi llomnyval kpes lett volna ezt megvalstani.1957 s 1989 kztt Hdmezvsrhelyen ngy parancsnok vezetsvel ezer-ezerktszz f szolglt a munksrsg ktelkben. Az alapt tagok elssorban egykori erszakszervezeti alkalmazottak, vsok voltak, valamint olyan megbzhat kommunistk, akiknek a felfegyverzse mr 1956. oktberben megkezddtt, mindez a forradalom kitrsre adott azonnali reakcit jelentette. A kommunistk elkezdtk magukat megszervezni s felfegyverezni, s ez ksbb problmkat is okozott, „az sszes baj forrsa, hogy bergnak s fegyver van a zsebkben” – emltette az intzmnyvezet a killts falaira kerl egyik Kdr Jnos-idzetet.Ismertek esetek, amikor a szervezet tagjai gpkarabllyal jrtak vadszni, s kis hjn tzharcba keveredtek a vsrhelyi munksrk a tpi vadsztrsasg vadszaival, de megtrtnt, hogy csaldi konfliktusokat munksr fegyverekkel igyekeztek megoldani. Ezeket kveten, a hatvanas vek kzeptl a fegyverket mr nem vihettk haza a munksrk, csak gyakorlatok, vagy ms megmozdulsok alkalmval vehettk fel azokat.

A pnteken nyl killts az Emlkpont gyjtemnybe is bepillantst enged, amelynek rsze a vsrhelyi munksrsg egykori sajt emlktrlatnak anyaga is. A killtott dokumentumok kztt lthat az Emlkpont trtnszeinek a Magyar Nemzeti Levltr Csongrd Megyei Levltrban folytatott kutatsainak eredmnye. A nagyon gazdag fnykpanyag egy rsze a trlkban, msik rsze a teremben lv terminlokon digitlis formban kerl bemutatsra, mikzben a falon lthat tizenhat informcis tabl igyekszik bemutatni a munksrsg vilgt.


Az intzmnyvezet rmutatott: amikor megemlkeznk 1956-rl a Nemzeti Emlkezet Hetn, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a forradalmat a karhatalom, majd az abbl szervezd munksrsg verte le, ez is mltunk rsze s szembe kell nzni vele – Hdmezvsrhelyen s az egsz orszgban.