Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Második Trianon
A hetven éve megkötött párizsi békéről az Emlékpontban


A hetven évvel ezelőtt aláírt, a második világháborút jogilag is lezáró 1947. február 10-i párizsi békeszerződésről rendeztek nemzetközi konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tudományos tanácskozáson előadást tartott Romsics Ignác akadémikus is.


Gulyás László, Vizi László Tamás, Romsics Ignác, Vajda Barnabás és Miklós Péter


„Az 1947. február 10-i párizsi békeszerződés jogilag és politikailag is új helyzetet teremtett, hiszen egyrészt a magyar diplomáciának végleg le kellett számolnia azzal, hogy az ország visszanyerheti Trianon előtti területének legalább egy részét, másrészt új nagyhatalom bukkant föl a közvetlen szomszédunkban, a Szovjetunió” – hívta fel a figyelmet Miklós Péter, hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a konferenciát köszöntő beszédében.

A tudományos tanácskozáson előadást tartott Romsics Ignác akadémikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora, aki azt hangsúlyozta, hogy a trianoni határok fönntartását leginkább a térségben akkorra már domináns szerepet szerzett – és Magyarországot is megszállva tartó – Szovjetunió szorgalmazta, míg a brit és az amerikai külpolitikusok – legalábbis a béketárgyalásokat előkészítő szakértői anyagok szerint – megengedőbbek lettek volna.


A Második Trianon című konferencián Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese az 1920. évi trianoni és az 1947. évi párizsi béke létrejöttének körülményeit és tartalmi elemeit hasonlította össze, Gulyás László professzor (Szegedi Tudományegyetem) pedig a második világháború utáni csehszlovák–magyar viták és ellentétek kulisszatitkait mutatta be. A szlovákiai komáromi Selye János Egyetem (Univerzita Jána Selyeho) pedagógusképző karának dékánhelyettese, Vajda Barnabás egyetemi docens a párizsi békét az akkorra már a két szuperhatalom – a Szovjetunió és az Egyesült Államok – között kialakult hidegháború kontextusában vizsgálta.

A Vásárhelyi Televízió Híradójának részlete: