Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Rkosi brtnei Berettyjfalun


Az Emlkpont 2013-ban ltrehozott killtsa, a Rkosi brtneit bemutat trlat szerdn a kilencedik helysznn, a berettyjfalui Bihari Mzeumban nylt meg. A vernisszzson Mikls Pter, a hdmezvsrhelyi kzgyjtemny vezetje emlkeztetett: Rkosi diktatrjnak idejn mintegy egymilli szemllyel szemben indtottak eljrst, s ezeket szmos elmarasztal tlet kvette. A szmos kivgzs mellett tbb szzezren kerltek brtnkbe, internl tborokba, amelyeknek vilga nem volt ismeretlen Rkosi eltt sem.Az, hogy Magyarorszg a msodik vilghbort kveten a szovjet megszllsi vezet rsze lesz, mg a fegyverek ropogsa idejn eldlt, a szovjet megszll hatalom trnyerst s uralmt az itt lv idegen hadsereg mellett a tbb ezres ltszmmal kialaktott politikai elnyom szervezett, az llamvdelmi Hatsg volt hivatott biztostani. A diktatra nem trte a szabadsgot s politikai pluralizmust, s ezek szszlit rcsok mg juttattk.


Az Emlkpont munkatrsai, Mszros Tams s Vincze Gbor trtnszek a killts httranyagt az llambiztonsgi Szolglatok Trtneti Levltrnak s ms kzgyjtemnyek anyagban vgzett kutatsok alapjn lltottk ssze, mg a bemutatsra kerl cella felszerelsi trgyait a szegedi Csillag Brtn bocstotta a szakemberek rendelkezsre.A bemutatsra kerl zrka mrete megegyezik annak a helyisgnek a mretvel, ahol Rkosi a kt vilghbor kztt kommunista szervezkeds miatt raboskodott tbb mint tz ven t, mg a bitfa – amelyet az 1960-as vektl hasznltak rendeltetsszeren – szintn a szegedi bntetsvgrehajtsi intzmnybl kerlt a killtsba.– Brtnn vltoztatni egsz Magyarorszgot, ez volt Rkosi clja – idzte Mikls Pter a killts egyik ltrehozjt, Vincze Gbort, rmutatva: aki msfl vtizedet tlt el egy bntetsvgrehajtsi intzmnyben, szemlyisgtorzulst szenved el, amelyet Rkosi esetben tovbb fokoztak a brtnvek utn a Szovjetuniban eltlttt vek, a politikai szocializldsnak moszkvai idszaka. Ez motivlta, hogy a hlzati gondolkods tjn, a maffia mdszereivel, a titkosszolglatok eszkzeit felhasznlva tartson szoros ellenrzse alatt egy egsz orszgot.


– A Rkosi diktatra mdszerei 1956 utn jra mkdsbe lptek – jelentette ki Mikls Pter, felidzve, hogy a Kdr Jnos irnytsval vgrehajtott megtorls ugyanezeket az eszkzket alkalmazta cljai megvalstsban. S br a diktatra 1963-at kveten felpuhult, az alkalmazott mdszerek kivltotta flelem lmnye rgzlt s ltala kialakult a „szocialista embertpus”, aki nem mer gondolkodni s kezdemnyezni.


Az esemnyrl a Kzmdia az M1 msorban is beszmolt: