Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Kvlrl lttk az amerikai lmot
Amerikai botrnyrk, akik kortrsai voltak a magyar forradalomnak


Mialatt Magyarorszgon Rkosi kommunista diktatrja mkdtt, majd kitrt az tvenhatos forradalom s szabadsgharc, amelyet kvettek a megtorlsok, vajon milyen volt a hborban gyztes egyik nagyhatalom, az Amerikai Egyeslt llamok trsadalma, milyen lehetsgeket knlt polgrainak s milyen ellensgkpek fenyegetst felmutatva igyekezett llampolgrait szervezett egysgben tartani az USA? Ezekre a krdsekre adott vlaszt a hdmezvsrhelyi Emlkpont cstrtki rendhagy trtnelemrjn az intzmny vezetje, Mikls Pter.A tanrn, amelyen a vsrhelyi Etvs Jzsef, Gregus Mt s Corvin Szakkpz Iskolk dikjai vettek rszt, az elad kifejtette: a msodik vilghbor lezrst kveten mr nem lehetett a ncikat ellensgkpknt felmutatni, mivel erre mgis szksg volt, a vilg ktplusv vlsa utn erre a szerepkrre a tengeren tli mozikban rkat eltlt amerikaiak flelmeit a kommunistkkal s az rlnyekkel tplltk az Egyeslt llamokban.


Az amerikai lom rvnyeslst knlt azoknak, akik elfogadtk a feljk knlt klt s rggumit, Elvis Presley populris zenjt, a konformista alkalmazkods lehetsgt, amelyekkel egysgesteni s kezelhetv igyekezett tenni az amerikai vezets a trsadalmat.


A beat-nemzedk tagjai botrnyt kivlt mveikkel az letnek a msik, egyni, kevsb kellemes dimenzijt lte meg s mutatta be. Mikls Pter kzlk a francia nemzetisg, Kanadbl szrmaz Jack Kerouac, a zsid kisebbsgbl rkez Allen Ginsberg s az orosz nemzetisg, de ngy nyelven beszl Vladimir Nabokov pldjn mutatta be az egyni lett s ltsmd megjelenst az amerikai irodalomban.Kerouac ton cmet visel regnyben adta meg az amerikai trsadalom kritikjt, amelynek lmnyalapjt a kontinenst tszel 66-os ton stopposknt szerzett tapasztalatai adtk, Ginsberget az vlts cm ktete miatt kikzstettk az irodalombl, mg Nabokov Lolita cm regnye, amelyben egy kzpkor frfi egy kiskamasz lny irnti vonzalmt mutatta be, meg sem jelenhetett, Eurpban adtk ki, ahonnan az llamokba csempsztk.


Mindhrom alkot idegennek szmtott Amerikban. letk folyamn a dinamizmus knyszere ltal hajtva folyamatosan – s nemcsak szellemi rtelemben – ton voltak. Mindhrom szerz mvei ellen indtottak jogi eljrst s a hivatalos irodalomtudomny sem ismerte el ket, mikzben mindhrman az amerikai trsadalom les kritikjt adtk, bemutatva a feketk s fehrek kztti ellentteket s a prd trsadalom idegenek fel mutatott gyanakvst. A szerzk a kommunista blokk orszgaiban hamar, mr a hatvanas vekben publicitst kaptak, ahol mveiket felhasznlva igyekeztek az Egyeslt llamok presztzst rombolni.


A rendhagy ra vgn a dikok egy-egy Kerouacot, Ginsberget s Nabokov brzol, s tlk val idzetet tartalmaz knyvjelzt vehettek t az Emlkpont vezetjtl.