Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Keresztnyek s katonk a Kzel-Keleten


Irakban teljestett katonai s lelkipsztori szolglatot Alcsi Ervin Jnos rnagy, tbori lelksz, aki lmnyeit kedd dleltt osztotta meg a hdmezvsrhelyi Emlkpont s a Keresztny rtelmisgiek Szvetsgnek helyi csoportja rendezvnyn a vsrhelyi kzgyjtemnyben. Az eladsra a Nmeth Lszl Gimnzium s a Kalmr Zsigmond Szakkpz Iskola tanuli is elltogattak.

Alcsi Ervin Jnos rnagy, tbori lelksz


Irakban a magyar kontingens az rzs-vdelemben, valamint a helyi erk kikpzsben vesz rszt, a harci cselekmnyekben nem vllalnak feladatot, s br a hbors terletektl hsz kilomterre volt a bzisuk, a levegben rezhet volt a hbor szele. De a valdi s llandan tmad szl s az abban kavarg finom por is megnehezti a katonk lett a nyri tvenfokos hsgben s a tli mnusz tzfokos hidegben egyarnt – mondta el Alcsi Ervin Jnos.


A tbori lelkszi szolglat a magyar hadtrtnet rgre visszanyl hagyomnya, amelyet csak a kommunista diktatra szaktott flbe, de 1994-tl jjszervezdtt katolikus, protestns s izraelita szolglati gban. A Kzel-Keleten a katolikus s a protestns lelkszek flves vltsban vllalnak misszit, amely sorn a szentsgek kiszolgltatsa mellett lelki tmaszt adnak a katonknak, de tartanak szmukra bibliart is.Az rnagy fnykpeken keresztl mutatta meg, hogy mekkora puszttst vitt vgbe az Iszlm llam a terleten, lerombolva az zleteket s lakhzakat, ahonnan az ott lk ms terleten l rokonokhoz menekltek, vagy meneklttborokba knyszerltek.


A lelksz szlt a terleten l keresztnyek sorsrl is, akiknek llekszma a msodik vilghbor vgn mg megkzeltette az tmillit, az Irak elleni amerikai hadmveletek tizenngy vvel ezeltti kezdetn a msfl millit, ma viszont mindssze kt-hromszzezren maradtak. Az Iszlm llam egysgei a templomokat kifosztottk, a freskkat az pletekben getett autgumik fstjvel tettk lthatatlann, a szobrokon a cllvst gyakoroltk, de a keresztny temetk srjait sem kmltk.– Hitk azonban pldamutatan ers – szgezte le Alcsi Ervin Jnos, pldaknt hozva, hogy br a keresztnyekre az Iszlm llam ltal megszllt terleten vagyonelkobzs s kivgzs vrt (ugyanis csak a muszlim hitre ttrket nem rte retorzi), mgis, egyetlen ttrsrl sem szmoltak be a helyi keresztny vallsi vezetk, akikkel kapcsolatot tartanak a magyar kontingens lelkszei.


Helyzetkre megoldst az jelentene, ha a terleten a nemzetkzi erk garantlnk a kzbiztonsgot s iskolkat mkdtethetnnek, ahol – gy, mint a hbor eltt – a muszlim gyerekeket is tanthatnk, hogy felntt korukban bksen lhessenek egyms mellett a keresztnyekkel.

A Vsrhelyi Televzi Hradjnak rszlete: