Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Hetven ve kezddtt a csehszlovk-magyar lakossgcsere


Hetven vvel ezeltt, 1947. prilis 12-n grdlt ki az els vagon a Felvidkrl, amely az onnan kiteleptett magyar csaldokat szlltotta Magyarorszgra. Ez alkalombl a hdmezvsrhelyi Emlkpontban Zeman Ferenc, a kzgyjtemny trtnsze tartott rendhagy trtnelemrt a felvidki terletek nemzetisgi sszettelt erszakkal megvltoztat esemnysorrl s hatsairl a vsrhelyi Tltos Iskola, valamint a szentesi Kiss Lajos ltalnos Iskola s a Maroslelei ltalnos Iskola tanuli szmra.


– A Magyarorszgtl a trianoni bkedikttummal elcsatolt, tbb mint 700 ezer fs magyarsggal br Felvidk az 1938. november 2-n szletett els bcsi dnts eredmnyeknt trhetett vissza – mondta el az elad, rmutatva, hogy az rintett terleten a magyar nemzetisgek arnya elrte a 78 szzalkot, gy a ngy nagyhatalom ltal jvhagyott dnts igazsgosnak tlhet.


Zeman Ferenc, az Emlkpont trtnsze


Ekkor a sztesben lv Csehszlovkia elnke, Edvard Bene Londonban ltrehozta emigrns kormnyt, s a hbor elrehaladtval a szovjetekkel kezdett trgyalst. Mikzben maga is szovjet gynkk lett, megkapta Szlin grett, hogy az orszg szovjet megszllst kveten lehetsge lesz a nmet s a magyar kisebbsg „eltntetsvel valdi nemzetllam ltrehozsra.


Miutn a Vrs Hadsereg bevonult Kassra, Bene meghirdetett kormnyprogramjban – maga mgtt tudva a szovjet csapatok tmogatst – kollektv mdon nyilvntotta hbors bnsnek mind a nmet, mind a magyar kisebbsget. A szudta nmetek kiteleptst s nemzetkzi egyetrtssel tehette meg az elnk, addig a politikai kzvlemny trgyalst srgetett a magyarok esetben.Bene a kiteleptett nmetek utn maradt munkaerhiny orvoslsra mintegy 40 ezer magyart deportlt az orszg nyugati mezgazdasgi terleteire, azonban az ltala a magyarok szmra ltestett internltborok lakit nemcsak a fertz betegsgek, hanem a csehszlovk hadsereg katoni ltal vgrehajtott tmegmszrlsok is tizedeltk.


Bene mig is rvnyben lv egyik dekrtuma 1945 augusztusban azutn minden magyart megfosztott llampolgrsgtl s munkahelytl, valamint betiltotta a magyar nyelv hasznlatt is, mikzben lehetv tette fldterletek elkobzst.


Az 1946-ban a szovjet nyomsra megszletett csehszlovk-magyar lakossgcsere egyezmny keretben rszben tven kils csomaggal, rszben az ingsgok elszlltsnak lehetsgvel kaptak rtestst a felvidki magyar csaldok ezrei, hogy gyakorlatilag kitoloncoljk ket szlfldjkrl. A csehszlovk hatsgok clkeresztjbe leginkbb a mdosabb magyar csaldok kerltek s igyekeztek arra is felhasznlni az egyezmnyt, hogy a tmbben l magyarsgot megbontsk.


A kitelepts sorn 76 ezer felvidki magyart helyeztek t az anyaorszgi terletekre, mg a Magyarorszgon folytatott kampny eredmnyeknt hatvanezer, fleg szegny sors szlovk dnttt a Felvidkre kltzs mellett. Ennek sorn szmos csaldot sztszaktottak, egymstl tvol es teleplsekre helyeztek s a legtbb esetben nem teljeslt az gret, hogy az otthoni llapotnak megfelel ingatlanban nyerhetnek elhelyezst, mikzben az otthoninl kisebb fldterleten gazdlkodhattak. Ebben azonban „igazsgot szolgltatott a rendszer, amikor a teszests eredmnyeknt valamennyi fld kzs tulajdonba kerlt.A kitelepts szmos csaldot rintett Pitvaroson s Ttkomlson, mg sok baranyai, tolnai s Pest megyei teleplsre az onnan kiteleptett nmet csaldok helyre rkeztek felvidkrl magyarok.


A csehszlovk rendszer a lakossg homogn ltszatt szolgl kiskaput hagyott a kiteleplni nem szndkoz magyaroknak, a reszlovakizcit. Amennyiben a felvidki magyar szlovknak vallotta magt, s nevt a szlovk helyesrs s nvhasznlat szerint rta, maradhatott. Mindez 1954-ig maradt rvnyben, azonban a nmeteket s magyarokat kollektv mdon eltl Bene dekrtum mig hatlyban van mind a cseh, mind a szlovk jogrend szerint.