Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Farag Annamria regnybl megismerhetjk a szovjet knyszermunkatborok vilgt

Sajt csaldjnak trtnete alapjn rta meg Farag Annamria Hbor s llek cm regnyt, amelyet az r s filmrendez kedden este mutatott be a Nmeth Lszl Vrosi Knyvtrral kzsen szervezett rendezvnyen a hdmezvsrhelyi Emlkpontban. A szovjet knyszermunkatborok vilgt is feltr trtnelmi regny fontos eleme a hit, a hsg s a szerelem.

Farag Annamria r, filmrendez


A Szovjetuni GULG s GUPVI tboraiba – a tmrl elszr knyvet megjelentet, ksbb Nobel-djjal is elismert r, Szolzsenyicin becslse szerint – tvenmilli embert hurcoltak el, akiknek mintegy fele lte tl a megprbltatsokat. Magyarorszgrl 800 ezer ft vittek az akkori szovjet gazdasg teljes teljestmnynek hrom szzalkt ad, embertelen krlmnyeket fenntart mintegy ezer tborba, akik kzl 400 ezren lphettek ismt magyar fldre, a tbbiek meghaltak.


Farag Annamria nagyapja a Szaratovban ltrehozott tborban tlttt nehz veket, s a napi tz-tizenkt ra kemny munka s a mindennapi tpllkknt kapott, vzben ftt zldsgekbl ll „zupa kvetkeztben a kzel kt mter magas frfi alig tven kilra fogyva rkezett haza. A hazatrtek szmra nem adatott hossz id – fogalmazott az rn, akinek megszletse eltt mindssze msfl hnappal hunyt el a Gulgon sokat szenvedett nagyapja.

Farag Annamria felvetette a nyugati orszgok felelssgt, amelyeknek hrszerzse bizonyra tjkoztatta a Szovjetuni knyszermunkatboraiban uralkod llapotokrl az llamok vezetit, akik azonban mgsem tettek semmit a rabszolgnak hurcolt emberek rdekben.


Az est folyamn a kznsg megtekinthette az alkot Fklya repeszekkel cm, az tvenhatos forradalmr sznsz, Dzsa Lszlrl ksztett dokumentumfilmjt is.