Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Erdei gtlstalanul kiszolglta Rkosit

Korom Andrs interjja Dr. Mikls Pterrel, az Emlkpont intzmnyvezetjvel, megjelent a makohirado.hu portlon 2017. prilis 6-n.


– Aki Rkosi diktatrjt kiszolglta, fldmvelsgyi miniszterknt az emberektl val tulajdon elvtelt irnytotta, igazsggy-miniszterknt elkvette a jogtalansgokat, a demokratikus llamban nem lehet kvetend plda – mondta Erdei Ferencrl Mikls Pter trtnsz. Vlemnye szerint elfogadhat, hogy a tudomnyos munkssgt szmon tartjk becslik a trsadalomkutatk, de tlzsnak tartja, hogy intzmny, kzterlet viselje a nevt, vagy ppen szobra legyen. Mrpedig Makn bven akad ilyen.

Mikls Pter trtnsz, cmzetes fiskolai tanr, intzmnyvezet


– Hogyan tli meg a trtnelem Erdei Ferencet? – krdeztem Mikls Pter trtnszt, a vsrhelyi Emlkpont intzmnyvezetjt.

– Erdei Ferenc ketts megtls. Mr nem sokkal halla utn elindult a kultusza, s kzterletek, intzmnyek kaptk a nevt, szobra kerlt a szegedi Dm tri Nemzeti Emlkcsarnokba, majd a rendszervltozssal egy idben megindult egy nagyon hatrozott ellenkultusza. A baloldal s a baloldali rtelmisg nagyon nagyra tartja, mg a npi, vagy a rendszervlt rtelmisg kritizlta elssorban a Rkosi-, majd a Kdr-korszakban betlttt szerepe miatt. Meg kell klnbztetni Erdeinek a politikban, s a tudomnypolitikban folytatott tevkenysgt. A ’30-as vekben a nhny holdas kzpparasztsg letkrlmnyeit vizsglta, s elssorban Mak s a maki szegny emberek szociogrfijt kutatta, ezzel szerezve magnak a npi rk krben, illetve a baloldal s a szocilis vilggal elgedetlen bal- s jobboldali csoportokban is elismertsget. Svjci, hollandiai s nmetorszgi tjai sorn tapasztalta meg, hogy mekkora a jelentsgk az rtkestsi s beszerz szvetkezeteknek. rsaiban azt propaglta, hogy a fldnlkli, vagy kis fldterlettel rendelkez parasztoknak ssze kellene fogniuk, s a szvetkezeti gazdlkodst tartotta fontosnak. – Az 1940-es vek vgn, fldmvelsgyi miniszterknt mr a nagytbls gazdlkods mellett teszi le a vokst. Ez mr nyltan az akkori politikai rdekek kiszolglsa volt. Azaz vltozik a tudomnyos alapllsa, ennek ellenre az Agrrgazdasgi Kutatintzet vagy a Szociolgiai Kutatintzet ltrehozsban, illetve tmogatsban nagy szerepe van, ahogy olyan knyvsorozatokban is, mint a Magyarorszg Felfedezse.

– Erdei az egyik alaptja volt a Nemzeti Parasztprtnak, ugyanakkor Rkosi idejn tbb miniszteri posztot is megjrt…

– Baloldali, de nem kommunista politikusknt volt a politika szntern 1944 utn. A szovjet megszlls utn lett parlamenti kpvisel, st belgyminiszter az Ideiglenes Nemzeti Kormnyban. Keresztyn kzleti emberknt, a reformtus egyhz egyik vezetjeknt, st a Tiszntli Egyhzkerlet fgondnokaknt is megjelenik a nyilvnossg eltt, mikzben 1944 decemberben mr Debrecenben belpett a Magyar Kommunista Prtba, de titkos tagknt. Amit ltszlag nemzeti parasztprti politikusknt s reformtus kzleti emberknt megfogalmazott, az nagyon sok esetben a kommunista prt irnyvonalt kvette.

– Hogyan vltozott politikai szerepe 1944 utn?

– Belgyminiszter lett, amikor fellltottk azokat a npbrsgokat, amelyek elvileg a II. vilghbor, illetve az azt megelz idszak bneit trtk fel. Ezek azonban gyakorlatilag prtbrsgokknt mkdtek. Erdei az Ideiglenes Nemzeti Kormny idejn kifejtette, hogy a fldkrds politikai krds, azaz ne az alapjn mentesljn valaki, hogy jl mkdik-e a gazdasga, hanem politikai rdemei alapjn. Nagyon erteljesen kiszolglta a szovjetizld Magyarorszg moszkovita kommunista csoportjnak rdekeit. A ’40-es vek vgtl 1956-ig Rkosi Mtystl Nagy Imrig kormnytag, fldmvelsgyi miniszter akkor, amikor a termelszvetkezeti csoportok els hullmnak szervezse zajlik. Ez az idszak az, amikor erszakkal beknyszertik a nemrgiben fldhz jutott parasztokat a szvetkezetekbe. s akkor volt igazsggyi miniszter amikor a koncepcis perek tomboltak.

– Rkosi els buksakor Erdei tprtolt Nagy Imrhez, majd amikor Rkosi visszatrt, Erdei jra hozzprtolt. 1956 utn viszont mr nem kapott politikai szerepet…

– 1956-ban pedig ismt a Nagy Imre kormny tagja, de mr az akkor Petfi Prtknt jjalakult parasztprtiknt. 1956 utn akadmikusknt kutatst, knyvkiadst szervezett. A szocialista telepls-, ipar- s fleg agrrfejleszts legitimlja. A Rkosi-korszakban viselt dolgai miatt a Kdr-korszakban elsvonalbeli politikusknt mr nem szmtottak r. Visszavonult a tudomnypolitikba.


– Mit gondol, a ma is szp szmmal meglv szobrairl?

– Elfogadhat, hogy a tudomnyos munkssgt szmon tartjk a trsadalomkutatk, st becslik is azt, de intzmny, kzterlet elnevezse, vagy ppen egy kzterleti szobor, az tlzs. Aki Rkosi diktatrjt kiszolglta, fldmvelsgyi miniszterknt az emberektl val tulajdon elvtelt irnytotta, igazsggy-miniszterknt elkvette a jogtalansgokat, a demokratikus llamban nem lehet kvetend plda.

– Makn nosztalgival gondol r egy idsebb rteg, radsul az elz polgrmester nyilvnos beszdeiben gyakran idzte is Erdeit.

– Amikor elment az vi kz, szlfldjre, nyilvn mshogy viselkedett, mint amikor ki kellett szolglnia egy diktatrt. Sajt karriervgya s opportunizmusa vezette, hogy gtlstalanul Rkosi s a kommunista nknyuralom mell lljon.

(Fotk: makohirado.hu)