Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Egy kiállítás képei – nyolc évtized távlatából
Az egykori Vásárhely arcai és érzései az Emlékpont tárlatán

Péczely György (1929–1985) képeiből nyílik tárlat Vásárhelyi érzések címmel péntek este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tárlatot a sajtó számára a megnyitó előtti napon mutatta be közgyűjtemény intézményvezetője, Miklós Péter, aki elmondta: egy nyolcvan ével ezelőtti kiállítás részletei elevenednek meg az Emlékpont galériájában.


Orvosként praktizált Hódmezővásárhelyen 1930-tól Péczely Attila, s neki köszönhetjük a város és környéke népdalkincsének megörökítését is, utóbbi okán viseli az itt működő alapfokú művészeti iskola épp az ő nevét. Nagyobbik fiáról, Györgyről korán kiderült, hogy tehetsége van a képzőművészethez, olyannyira, hogy nyolcéves korában a vásárhelyi katolikus iskolában kiállítást is rendeztek az ifjú alkotó képeiből.

Akkoriban többen is méltatták az ifjú művész tevékenységét, Iványi Grünwald Béla, a nagybányai művésztelep egyik alapítója „fiók-Tornyaiként˝ írt róla, s Péczely György egészen húszas évei elejéig készített képeket, amelyeken vásárhelyi utcák, enteriőrök, csendéletek, valamint a környék tájai jelennek meg.



Később az alkotó érdeklődése a természettudományok felé fordult, s a meteorológia és az éghajlattan területén ért el eredményeket. Tudományos műveit több nyelvre lefordították, A Föld éghajlata című 1984-ben megjelent munkáját ma is forgatják a szakterületen dolgozók. Péczely György a fiatalon, ötvenöt éves korában bekövetkezett haláláig a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Kar Éghajlattani Tanszékét vezette.



– Sajátos, Vásárhelyhez kötődő életút az övé – fogalmazott Miklós Péter, utalva arra, hogy a művészeti kreativitása az évek alatt tudományos kreativitásba alakult át, művészi érzékenysége és látásmódja a tudományos újításban és gondolkodásban is megjelent.

A péntek este hat órakor kezdődő kiállításmegnyitón – nyolc évtizeddel az első tárlatot követően – a kiállított képeket Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész értékeli, míg köszöntőt Péczely Péter professzor, az alkotó testvére mond. A rendezvényen a Péczely György által megörökített vásárhelyi világ a népzene szintjén a Péczely Attila által lejegyzett népdalokban is megjelenik: ezekből Szécsi Edit operaénekes ad elő csokrot és közeműködik a Fandante Kamarakórus is. – Így a Péczely György által megörökített táj és a Péczely Attila lejegyezte kulturális örökség egyszerre kerül megjelenítésre a megnyitón – fogalmazott az intézményvezető.

Az eseményről a Vásárhelyi Televízió Híradójában számolt be: