Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Dikcsoportok emlkeztek a holokausztra a Magyar Tragdia 1944 killthelyen

A holokauszt magyarorszgi emlknapja alkalmbl rendhagy trtnelemrn vettek rszt a hdmezvsrhelyi Magyar Tragdia 1944 killthelyen a szentesi Kiss Blint ltalnos Iskola s a Maroslelei ltalnos Iskola hetedikes s nyolcadikos tanuli. A dikok a So trtnetrl nemcsak Nagy Gyngyitl, az Emlkpont trtnsztl hallottak, de a mzeum megtekintse sorn maguk is kerestek adatokat a kzgyjtemny anyagban, amelyeket a megkapott feladatlapon rgztettek.


Nagy Gyngyi a holokauszt trtnett felidzve szlt annak nmetorszgi gykereirl, a magyarorszgi jogfoszt zsidtrvnyekrl s elmondta, hogy Hdmezvsrhelyen nem hoztak ltre gettt – ksznheten Beretzk Pl alpolgrmester tevkenysgnek.

A 747 hdmezvsrhelyi zsid polgrt a zsinagga udvarrl 1944. jnius 17-n szlltottk t Szegedre, ahonnan az auschwitzi s a Bcs melletti strasshofi koncentrcis tborba indultak a vonatok.


A dikok a killtssal megismerkedve lthattk, hogy a So nemcsak a felntteket, de a kortrs kor gyerekeket is rintette. A tanulcsoportok tagjai a ltogats vgn a mzeum vegportljnl, a gyermekldozatok fnykpe alatt elhelyeztk az emlkezs kveit.