Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Dl-alfldi trtnetek a Gulgrl

A kiskunmajsai knyvtrban mutattk be a „Gulg-trtnetek” Dl-alfldi magyarok s magyarorszgi nmetek a szovjet munkatborokban cm tanulmnyktetet. A kiadvnyt Mikls Pter trtnsz, cmzetes fiskolai tanr, a hdmezvsrhelyi Emlkpont vezetje ajnlotta a kznsg figyelmbe, aki hangslyozta, hogy a szovjet knyszermunkatborokba hurcolt mintegy nyolcszzezer magyar trtnetnek minl szlesebb krben val megismertetse fontos feladat.


Pap Eliza, Mikls Pter s Vsrhelyi Dniel


A kiskunmajsai Konecsni Gyrgy Kulturlis Kzpont, Tjhz s Vrosi Knyvtrban bemutattk a „Gulg-trtnetek” Dl-alfldi magyarok s magyarorszgi nmetek a szovjet munkatborokban cm tanulmnyktetet. A Gulg Emlkbizottsg tmogatsval megjelent, hat dolgozatot tartalmaz knyv szerkesztje Mth ron, a Nemzeti Emlkezet Bizottsga elnkhelyettese volt. A kiadvnyt a bemutatn Mikls Pter cmzetes fiskolai tanr, a hdmezvsrhelyi Emlkpont intzmnyvezetje ajnlotta a kznsg figyelmbe, aki hangslyozta, hogy a szovjet knyszermunkatborokba hurcoltak trtnetnek tudomnyos feldolgozsa s szlesebb krben val megismertetse fontos feladat.


– A Gulgra deportlt mintegy nyolcszzezer magyar llampolgr egyni sorsa s tragdija eddig nem csak a kzvlemny eltt volt ismeretlen, de a trtnsz szakma sem foglalkozott megfelel mlysgben a krdssel, pedig annak, mint egyik jelents huszadik szzadi nemzeti tragdinknak helye van a trtneti emlkezetnkben – jelentette ki a ktet kapcsn Mikls Pter.A knyvbemutatn Pap Eliza kiskunmajsai trtnsz a helyi elhurcoltakra is emlkezve ismertette a tanulmnyktet koncepcijt, Vsrhelyi Dniel ptsz pedig a majsai lloms kzelbl mlenkij robotra vitt desapjnak trtnett osztotta meg az rdekldkkel. A rendezvnyhez kapcsoldan Polgr Zoltn keceli gyjt anyagbl volt megtekinthet alkalmi trlat a kiskunmajsai knyvtrban.