Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lett


Kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban folytatódik a 40. alkalommal megrendezésre kerülő Csongrád Megyei Levéltári Napok rendezvénysorozata, amely hétfőn vette kezdetét Szegeden. A Dóm látogatóközpontjában az 1947-es kékcédulás választás megyei hatásait vették górcső alá az előadók, közöttük Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, aki Balogh páter politikai tevékenységéről tartott előadást.


Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője


Az 1947-es, csalással megvalósult, kékcédulás választások után alakult meg az első, kommunista többségű kormány. Ebben a politikai helyzetben különös szerep jutott a Balogh páterként ismertté vált Balogh Istvánnak. A Csongrád megyéhez és Szegedhez ezer szállal kötődő, a papi pályája kezdetén belvárosi segédlelkész, majd a harmincas- negyvenes években a mai Mórahalom, az akkori Szeged-Alsóközpont plébánosa a térség befolyásos politikai személyiségé vált, 1944 és 1947 között a miniszterelnökséget vezető államtitkárként tevékenykedett.


Balogh páter 1947-ben szakított a Független Kisgazdapárttal, amelynek akkor főtitkára volt és megalakította a Független Magyar Demokrata Pártot. Az új párt az 1947-es választásokon, a szavazatok több mint öt százalékát megszerezve a parlamentbe jutott és tizennyolc képviselője lett.Miklós Péter előadásában felvázolta a katolikus pap politikai pályáját, aki 1926-ban még Klebelsberg Kuno szegedi kampányfőnökeként vett részt a politikában, 1949-ben pedig már a Rákosi Mátyás vezette egylistás választásokon szerepelt az országos lista előkelő helyén.Az Emlékpont intézményvezetője szólt arról is, hogy bár Balogh páter céljai között szerepelt a püspöki tisztség megszerzése, ezen törekvését sem Mindszenty József bíboros, sem Rákosi Mátyás nem támogatta. Az előadó hangsúlyozta: a Klebelsbergtől Rákosiig vezető életút így, az események után hetven évvel is számos tanulságot rejt magában.


Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója


Az előadások sorában a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója, Biernacki Karol köszöntője után Bencsik Péter, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének adjunktusa az 1947-es választások hódmezővásárhelyi, míg Farkas Csaba, a megyei levéltár főlevéltárosa a szegedi történéseit elemezte. A 40. Csongrád Megyei Levéltári Napok programja kedden tíz órától Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont konferenciatermében folytatódik.