Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Az emlkezs helye s ideje
A Holokauszt vsrhelyi ldozataira emlkeztek

Hetvenhrom ve ezen a napon kezddtt meg a hdmezvsrhelyi zsidsg deportlsa – mondta el Mikls Pter trtnsz, a hdmezvsrhelyi Emlkpont intzmnyvezetje a vsrhelyi Zsinaggban a vsrhelyi zsidsg elhurcolsnak emlknapjn, jnius 16-n sszegylt emlkezket kszntve. A rsztvevk elhelyeztk az emlkezs mcseseit s kveit a zsinagga elterben lv jelkpes srnl s koszort helyeztek el a vsrhelyi gett megvalstsa ellen szavt felemel Beretzk Pl, Vsrhely egykori polgrmester-helyettesnek emlktbljnl is.

1944. jnius 16-n koncentrltk a vros zsidit a zsinagga, az egykori zsid iskola s a hitkzsgi szkhz krnykre, majd jnius 17-n indult meg a nyolcszz ember deportlsa elszr a szegedi tglagyr tranzitgettjba, ahonnan ksbb az auschwitzi s lengyelorszgi megsemmist s halltborokba, illetve az ausztriai Strasshofban lv lgerbe indultak a vagonok. Mikls Pter emlkeztetett: az ausztriai tborba kerltek jelents rsze tllte a Sot, azonban Auschwitzbl csak kevesen trhettek haza, a vsrhelyi zsidsgbl ngyszzan estek ldozatul a holokausztnak.


A vsrhelyi zsidsg fjdalmas emlkrl minden vben megemlkezik a vros. Az nkormnyzat, a zsid hitkzsg s az Emlkpont idei rendezvnynek rsztvevi eltt Mikls Pter a kulturlis antropolgia elveit idzve kijelentette: kell, hogy az emlkezsnek helye s ideje legyen. A hely, a vsrhelyi Zsinagga, a vrosban l zsidk szent helye, ahol a deportlst megelzen koncentrltk ket, mg az ideje azrt pontosan 10 ra 10 perc, mert hetvenhrom ve a zsidk elhurcolsnak kezdetn meglltottk a zsinagga rjt, amely azta is ezt az idpontot mutatja.


Az intzmnyvezet hangslyozta: a zsidsgot nem munkatborokba, hanem az elpuszttsukat szolgl halltborokba hurcoltk, s az eurpai zsidsg jelents rsze, hatmilli ember a nci halltborokban vesztette lett, ezrt is ktelessgnk a megemlkezs. A Vsrhelyrl elhurcolt zsid polgrok magyar llampolgrok, vsrhelyi polgrok voltak, akiket egy esztelen trtnelmi korszakban megklnbztettek s foglalkozsuk elhagysra, a srga csillag viselsre kteleztek, majd a szabadsguktl megfosztsig, st vgl a hallba ldztk ket. Mikls Pter hangslyozta: erre a trtnelmi traumra emlkeznnk ktelessgnk, hogy a mlt ilyen esemnyei ne vlhassanak sem a jelennk, sem a jvnk rszv.


Az esemnyen rszt vett s koszorzott Kis Andrea s Vg Jnos nkormnyzati kpvisel, valamint hegedn kzremkdtt Flp Henrietta, a Pczely Attila Alapfok Mvszeti Iskola mvsztanra.

Az esemnyrl a Vsrhelyi televzi Hradjban tudstott: