Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Akiktl az emberi mltsgot is elvettk
Vagonkillts a holokauszt ldozatainak emlkre

Megrkezett Bkscsabra az let Menete Alaptvny holokauszt-vndorkilltsa. Az orszgban korbban mr tbb mint kilencven helysznn lthat trlat a csabai plyaudvaron ll korabeli vagonban mutatja be a holokauszt trtnseit, hogy a mai kor fiataljai is kpet kaphassanak a vszkorszakrl – annak a remnyben, hogy az soha ne ismtldhessen meg. A killts htfi megnyitjn beszdet mondott Mikls Pter, a hdmezvsrhelyi Emlkpont intzmnyvezetje.


A megnyitn a most kilencven ves holokauszt-tll, Forgcs Jnos idzte fel az 1944–45-s v esemnyeit. Az akkor tizenhat ves, gdlli fiatalembert csaldjval elszr Hatvanba szlltottk. Arrl tjkoztattk ket, hogy Nmetorszgba viszik dolgozni, azonban amikor egy nmet tiszt a hatvani bevagonrozsnl pisztolyval fbe ltt egy hordgyon szlltott, szlttt frfit, mr tudtk: szrny sors vr rjuk. Forgcs Jnos ngy-ngy hnapot tlttt Auschwitzban s Dachauban, ahol rettenetes krlmnyek kztt dolgoztattk ket, mg a gyengkre s betegekre a gzkamrk s a krematriumok vrtak. A szovjet s a nyugati szvetsges erk kzeledtvel az rk elmenekltek, s magukra hagytk a rabokat, akik vgl a kzeli vrosban tallkoztak a bevonul amerikai katonkkal.


Forgcs Jnos mesl a fiataloknak


- Az emberi minsget s az emberi mltsgot vettk el a ncik a halltborokba hurcolt zsidktl – jelentette ki beszdben Mikls Pter trtnsz. Az Emlkpont intzmnyvezetje emlkeztetett: minden civilizlt eurpai gondolkod, demokratikus elktelezettsg politikus s trtnelmi egyhz elhatroldott a hitleri Nmetorszg nci vezetsnek rmtetteitl, akik nem emberknt tekintettek a zsidkra, az „anyaghbor” idejn mg a kivgzs golyjt is sajnltk a fajelmletk ltal kirekesztettektl.


Mikls Pter intzmnyvezet


A trtnsz hangslyozta: a ma lk feladata, hogy beszljenek a holokausztrl, hogy az ne ismtldhessen meg, de s beszljenek az embermentkrl is, akik a nci rendszer kegyetlen bosszjt kockztatva mentettk ldztteket, akik kztt a zsidk mellett ott voltak a cignyok, a sznes brek, a homoszexulisok s a fogyatkossggal lk is. Az emlkeztets feladatt vllalja Hdmezvsrhelyen az Emlkpont berkeiben mkd Magyar Tragdia 1944 killthely is, ahol a holokauszt gyermekldozatainak emlkt is rzik.


A megnyitn felszlalt mg Kiss Tibor, Bkscsaba alpolgrmestere, Ugrai Gbor, a helyi Vrosvd s Szpt Egyeslet elnksgi tagja, Ver Tams frabbi, valamint Valastyn Lszl, az let Menete Alaptvny kuratriumi tagja. A vndorl vagonkillts mjus 13-ig ltogathat a bkscsabai vastllomson.